Menu Sluiten

Blondje en de beurzen in de greep van corona

Tijd voor een tussentijdse update. Hoeveel last heeft de blonde portefeuille van het coronavirus? Behoorlijk wat! Ik sta dit jaar op een verlies van 17,3%. Dat de AEX (-28,4%) en de AEX GR (-28,2%) het nóg slechter doen is maar een schrale troost. Want kijk maar eens wat dit corona-grapje me in harde euro’s heeft gekost. Hou je vast:

Het vermogen op de blonde beleggingsrekening is gedaald naar €49.187,83. Eind 2019 stond er nog €59.462,77 op die rekening. Er is dus sinds begin dit jaar ruim tienduizend euro verdampt!

Het gekke is… het voelt nog steeds niet als 100 briefjes van 100 euro laten wegwapperen uit het autoraam. Ik heb niet dezelfde ‘pijn’.

Misschien ben ik gewoon goed in mezelf voor de gek houden, of dingen recht praten die krom zijn. Maar als journalist en belegger vind ik dit tegelijkertijd geweldig fascinerende tijden. Wat een bewegingen op de beurs! Zulke dalingen heb ik in mijn leven nog niet meegemaakt, zelfs niet tijdens de kredietcrisis!

Nu moet blijken of ik ook in een dalende markt het juiste weet te doen. Natuurlijk is het niet leuk dat ik al zoveel geld heb verloren, maar ik heb niet de neiging om in paniek te verkopen. De volgende inzichten helpen me daarbij:

1) Ik ben in 2013 met €20.000 begonnen. Er staat nog altijd meer dan 2,5 keer zoveel op deze rekening dus niet zeuren.
2) Alles boven de €20.000 euro is toch eigenlijk geen echt geld, maar virtuele winst (jaja, ik weet ook wel dat dit zelfbedrog is, maar het helpt wel!)
3) Dit geld is bedoeld als aanvulling op mijn pensioen. Het duurt dus nog een jaartje of 22 voor ik het nodig zal hebben. In die tijd zijn we heus wel weer over het coronavirus heen.

Verkopen doe ik niet, want dan heb ik pas écht verlies. De geschiedenis leert dat de grootste koersstijgingen zijn geconcentreerd op enkele dagen per jaar. Die dagen wil ik niet missen door nu net op het verkeerde moment te verkopen. Trouwens, waarom zou ik verkopen? Ik heb het geld toch nog lang niet nodig? (Zie punt 3 hierboven.)

In mijn hypotheek-ETF-potje (waarover ik dus eigenlijk geen verslag doe hier op de site) heb ik gewoon zoals elke maand weer dezelfde ETF bijgekocht. Achteraf had ik die door te wachten nóg goedkoper kunnen krijgen, maar ik heb ooit besloten dat ik in dat potje niet probeer te timen, maar gewoon maandelijks voor hetzelfde bedrag dezelfde ETF aankoop. (Wil je weten welke ETF precies? Dat vertel ik in de online training Super simpel beleggen.)

De inhoud van de blonde portefeuille

Ik merk dat ik het veel lastiger vind om een beslissing te nemen als ik naar de individuele bedrijven kijk, in plaats van naar een marktgemiddelde als een ETF, met daarin zóveel aandelen dat ik er heel wat afstand bij voel.

Hiernaast zie je de inhoud van de blonde portefeuille met de standen van zaterdagochtend 14 maart 2020.

Ik zou toch eindelijk wel eens van Weight Watchers en Shell afwillen, maar om dat nou op deze lage niveaus te doen? Dat lijkt me niet verstandig. Ik zou Galapagos wel willen bijkopen, maar daar heb ik er al zoveel van vergeleken met de rest van mijn posities.

Over het kopen van Disney ben ik alleen maar meer gaan twijfelen: CEO Bob Iger weg en door het coronavirus blijven bezoekers weg uit de pretparken. Daar staat natuurlijk tegenover dat iedereen die binnen moet blijven zich nu suf zit te Disney Plussen en Netflixen.

Ik kies ervoor om te blijven afwachten en nog niets te veranderen in mijn portefeuille.

Corona is geen eeuwigdurend probleem, dus hier komen we ook bovenop. Hou je taai!

22 reacties

 1. Grace

  Waarom heb je eigenlijk geïnvesteerd in Weight Watchers?
  Vanwege (mogelijke) koerswinst?
  Ze keren geen dividend uit.

 2. Frans

  Hoi,
  Ik ben nu 2 weken een beetje aan het speculeren en 26% winst. Maar ook de fout gemaakt om Shell op :€1050 te kopen en verkopen op €12:50.
  Ik ben je boek aan het lezen wat ook mijn ogen verder openen maar waarom heb je op je goede aandelen geen stoploss na bv. 15% verlies? On je boek lees ik daar ook niet veel over?
  Gr.Frans

 3. Carlot

  Hi daar!
  Ook begonnen deze week aan de hand van je boek, helemaal leuk! Nu zou ik ook graag in dezelfde Gender Diversity ETF beleggen maar ik kan hem niet vinden? Ik heb een beleggingsrekening bij DeGIRO, is er een reden voor waarom die hier niet beschikbaar is? Ik heb vervolgens online verder gezocht naar vergelijkbare ETF’s maar ook voor twee andere kreeg ik geen resultaten voor de zoekopdracht. Hoor graag waar het wel zou kunnen en of je anders een vergelijkbare weet die wel via DeGiro kan 🙂 Thanks!

 4. Odette

  Hi, ik heb je boek gelezen, en ben enthousiast om met een deel van mijn geld te gaan beleggen. Ben ZZP-er en heb wat geld kunnen sparen (o.a. voor pensioen) maar op de bank krijg ik er niks voor. Ik heb een rekening geopend bij DeGiro. Vervolgens aandelen Shell gekocht – ze staan nu heel laag – en ik denk aan ETF’s. Heb je een tip welke ETF op dit moment slim zou zijn? Ben benieuwd naar je reactie!

 5. Frans

  Beste Janneke,
  waarom overweeg je om Shell te verkopen? “Never sell Shell” kwam ik nog niet zo lang geleden in je artikelen tegen.
  Als Shell er in slaagt om de hoogte van het uit te keren dividend te handhaven heb je op een aandeel Shell bij deze lage koers een dividendrendement van plm. 10%. Dat zou er voor spreken Shell juist bij te kopen.

  • Blondje

   Ik heb het wel eens eerder kort genoemd: ik twijfel al langer over beleggen in Shell vanwege de milieu-aspecten.

 6. Dyon

  Ik heb gister uw boek gekocht, ik verwacht daardoor dit weekend nog beleg-genie te worden. En dan maandag mijn eerste aandelen te kopen, want dit is toch het moment om in te stappen denk ik zo?

  • Blondje

   Als je belegt voor de lange termijn, maakt het instapmoment niet zoveel uit! Heel veel succes met beleggen!

 7. Adri

  Alle reacties heel herkenbaar. Geen advies, maar op dit moment loopt emotie en mogelijke recessie door economische gevolgen wel heel heftig samen in de beurskoersen. Als de eerste tekenen van “virus” stabilisatie in Europa (te beginnen waarschijnlijk in Italie) en Amerika zichtbaar worden en de diverse overheden inderdaad blijven staan voor beloofde steunmaatregelen zou ik ETF’s (afhankelijk van iemands risicoprofiel richting food of techniek en geografisch richting Europa, Amerika of China, of wereld) bijkopen. Dus paar weekjes wachten zodat emotie (en dus ook schommelingen) wat wegebben en bijkopen en voor je huidige portefeuille blijven zitten.

  Janneke, trouwens complimenten voor je boek en openhartige website

 8. Relaxed Rijk

  Bedankt voor deze tussentijdse update! Helaas heel herkenbaar die hevige minnen. Ook de extra aandacht die je neigt te geven aan individuele aandelen ten opzichte van de ETF’s herken ik. Daar heb ikzelf ook erg last van. Afwachten lijkt mij voor nu inderdaad even het beste, maar dat is geen advies :-). Hoe dan ook, veel succes gewenst!

 9. Michael

  leuk om te lezen, weer. Hoort erbij.

  Ik heb enkel BRKb en voel me er prima bij.
  Toeslaan als er een grote kans komt die redelijk te voorspellen is.

  Voor de rest de lange termijn van de bedrijven en de economie hun werk laten doen.

  Denk dat we verbaasd zullen staan hoe het al mee zal vallen 6-18 maanden van nu. Laat staan met decennia te gaan…

  • Blondje

   Ja, waarschijnlijk vragen we ons over een tijdje alweer af waar we deze dagen nou zo bang voor waren. Althans, dat hoop ik dan maar. Ik las in een artikel in het FD dat heel veel doe-het-zelf-beleggers nu zijn gaan kopen. Zou toch mooi zijn als dat veel mensen winst oplevert.

Reacties zijn gesloten.