Menu Sluiten

Weight Watchers: stoppen met wikken en wegen

appetite-bowl-centimeter-1332189Ik twijfel al jaren over de aankoop van aandelen Weight Watchers. En terwijl ik niets deed, steeg de koers almaar verder. In onderstaande column, die ik vorige week voor rtlz.nl maakte, schrijf ik daarover. Maar eerst een korte update.

Inmiddels is de koers weer verder gezakt dan dat je in de grafiek ziet. Weight Watchers staat nu op $70,03. Dat maakt me onzeker over of ik die aankoop nou wel moet doen. Maar aangezien ik dus al veel te lang gewacht heb, ga ik binnenkort toch kopen. Of het verstandig is? Ik weet het niet. Ik wil het risico wel nemen, met een niet al te groot deel van de portefeuille.

Ik heb ze nu nog niet, maar binnenkort gaat het echt gebeuren en komt er een eind aan mijn wikken en wegen. Vandaag koop ik nog niet, eerst ervoor zorgen dat iedereen dit gelezen kan hebben en zijn eigen afweging kan maken. Zodra ik heb gekocht, meld ik het hier.

 

De column hieronder verscheen op 26 september op rtlz.nl:

Weight Watchers: had ik Oprah maar gevolgd

We moesten echt eens iets aan ons gewicht doen, vonden mijn zus en ik allebei. En dus besloten we ons, na een zomer vol borrelhappen en barbecues, aan te melden bij de Weight Watchers. Ik stelde me er een groep uitgebluste mensen bij voor, die klassikaal Weight Watchers-mantra’s zou opdreunen. Bovendien moest je er jezelf wegen, met anderen erbij en die zouden natuurlijk allemaal meewarig hoofdschudden als ze de uitslag van mijn weegschaal zagen.

Ik heb er nooit spijt van gekregen dat we onszelf tóch naar de cursus hebben gesleurd. Van onze juf, ‘Clau’, leerden we nieuwe motto’s als ‘Een Weight Watchers-parkeerplek’ is nooit voor de deur’, we telden punten in de app en we vielen echt af, tot bíjna ons streefgewicht. En toen stopten we er allebei weer mee.

Spijt

Waar ik wél spijt van heb, is dat ik sinds eind 2014 aandelen Weight Watchers wilde kopen, maar het nooit gedaan heb. Want kijk even wat er is gebeurd met de koers. Die steeg van een dollar of 7 naar 73 dollar nu!

Grafiek Weight Watchers

Oprah en Mindy

In 2014 was Weight Watchers eigenlijk op sterven na dood, doordat afvallers massaal naar gratis apps overstapten met mooiere vormgeving. Maar de hartslag kwam weer terug toen Oprah aan boord klom. Want terwijl Willemse wikte en woog, nam Winfrey in oktober 2015 een belang van ruim 10 procent in de club én trad ze toe tot de raad van bestuur. En hoewel ze (bijna) nooit een vergadering bijwoont, heeft ze als boegbeeld zeker een groot aandeel gehad in de groei van Weight Watchers.

Maar de komst van de nieuwe CEO, Mindy Grossman, in 2017, heeft het bedrijf nog méér goed gedaan. Grossman heeft een duidelijke groei-ambitie: de omzet moet vertienvoudigen. En een manier om dat te bereiken kondigde ze maandag aan. Weight Watchers heet voortaan WW en helpt je niet meer alleen bij het afvallen, maar ook bij het creëren van gezonde gewoontes. Een logische stap. Want eigenlijk ging het daar al om, bij Clau, op de cursus. En in de afgelopen paar jaar is het programma regelmatig aangepast naar de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Sinds begin juli is de koers flink teruggezakt. Zittende beleggers hebben er, na de enorme koerswinsten die al geboekt zijn en kwartaalcijfers die lichtjes tegenvielen, weinig vertrouwen in dat het aantal betalende leden nog verder kan groeien. Maar ik zie het wel gebeuren. Ik betaal al jaren iedere maand voor de app, omdat ik de recepten toch wel handig vind. En ik hoorde een vriendin laatst zeggen dat ze weer eens met de cursus wilde beginnen. Nog een paar van dit soort mensen en de omzet gaat inderdaad door het dak. Het wordt tijd dat ik stop met wikken en wegen en ze koop, die aandelen WW.

Disclaimer: Willemse heeft op het moment van schrijven geen positie in Weight Watchers. Aankopen worden direct gemeld op www.blondjesbeleggenbeter.nl