Menu Sluiten

Maandupdate februari: Dreun door corona

Zo zeg, de blonde portefeuille krijgt even een vette dreun uitgedeeld! Op 21 februari stonden mijn aandeeltjes nog vrolijk te stralen op een totale plus van 13 procent. Maar daar is niets meer van over. Bij het slot van 28 februari noteer ik een min van 3,54 procent. De AEX (-10,78%) en de AEX GR (-10,53%) moeten hardere klappen incasseren.

Door één zo’n bloedneus laat ik me natuurlijk nog niet de ring uit jagen. Nee, het is nu een kwestie van dekking hoog en blijven terugkomen. Hier heb ik het toch al jaren over? De beurzen stijgen, maar tussentijds zijn er altijd correcties. Mijn strijdplan was: blijven zitten waar je zit, de aanval afwachten en zodra ik een gaatje zie weer toeslaan. Dan moet ik me daar nu ook aan houden natuurlijk. Eens kijken of ik echt zo stoer ben.

Niet jammeren, op voor ronde 2

Natuurlijk laat ik wel een traantje als ik zie dat ik zo eventjes tweeduizend piek heb zien verdampen. Maar dat is alleen maar sinds begin dit jaar en ik beleg voor de lange termijn. Het geld wat ik in 2013 op deze beleggingsrekening stortte is nog altijd bijna verdrievoudigd. “Ja, maar het wás méér dan verdrievoudigd”, hoor ik mezelf piepen. Huppetee, niet jammeren en op voor ronde 2.

Er is nog tijd zat om deze terugval te boven te komen, want ik beleg voor mijn pensioen. Ik wacht heel even tot het erop lijkt dat het coronavirus onder controle is en dan lijkt het me tijd om weer eens wat van mijn kooplijstje aan te schaffen. Die handdoek gooi ik nog lang niet in de ring.

De ontwikkeling van het rendement,

mijn portefeuille,

en een plaatje met de euro’s.

33 reacties

 1. Dick-Jan

  Hi Janneke,

  Heb je boek uit! Dank voor alle kennis, inzichten en lichtheid.

  Vraagje. In een ‘plaatje’ van dit artikel staat ‘kas’ wat bedoel je daarmee?

  Groeten,
  Dick-Jan

 2. Leontine

  Mooi overzicht! Kan je de waarde van je beleggingen op 31-01 en 29-02 nu nog terughalen?! Of uitrekenen?! Of moet je dit echt op de laatste dag van de maand bekijken?

 3. Thomas T

  Interessant vond ik om te zien dat mijn etf’s harder omlaag gingen,dan de individuele aandelen die ik in portefeuille heb, behalve shell dan. Ik raad iedereen aan om tijdens correcties even wat rustgevende youtube filmpjes van warren buffett en charlie munger te kijken, dat helpt echt 🙂

  • Blondje

   Ik kan het niet meer terugvinden. Denk gewoon S&P500 ETF. Grootste posities zijn al snel de FAANG-aandelen.

 4. Patrick

  Hoi Janneke,

  Ik heb onlangs een ETF Stoxxx 600 gekocht, maar is het qua spreiding misschien beter om die te verkopen en dan de MSCI te kopen? (all-in)

  Gr Patrick

  • Blondje

   In de MSCI zitten 1633 aandelen dus is meer dan de 600 uit de Stoxx 600. Maar is net wat je wilt. Zou die twee even vergelijken en ook naar de kosten kijken.

 5. Esmee Hendrikse

  Hoi Janneke,

  Wat een interssant boek heb je geschreven en ik volg je blog nu ook! Wat zonde, maar zal inderdaad wel weer bijtrekken!

  Is het nu dan ook een goed moment om juist te starten met beleggen (ik heb nu nog niets)? Ik denk erover om ETF’s aan te schaffen in S&P 500 en wellicht de AEX. En maakt het hierbij nog uit voor welke ‘maker’ je kiest? Verder weet ik niet zo goed wat voor ‘vooronderzoek’ ik nog zou kunnen doen voor zulke ETF’s, want het lijkt mij een redelijk veilige belegging?

  Groetjes,
  Esmee

  • Blondje

   Hoi Esmee, dank je wel voor je leuke reactie!

   In mijn boek beschrijf ik dat het niet veel uitmaakt op welk moment je begint met beleggen, als je maar goed spreidt (bv met ETF) en voor de lange termijn belegt. Makers verschillen soms van elkaar op het vlak van kosten en volumes, dus even doorklikken als je een interessante ETF hebt gevonden. S&P500 is goed gespreid, AEX minder want daar zitten maar 25 bedrijven in.

   Groetjes,
   Janneke

  • Roel

   Hoihoi, ik ben 21 jaar en net een weekje begonnen met beleggen. (Chaotisch moment om te beginnen wel) ik heb 2 vragen.
   1. Is dit een goed moment om Mn portefeuille zoveel mogelijk uit te breiden met gespreide aandelen nu de markt zo laag staat?
   2. Ik hoor veel mensen over dividend en dat een bedrijf als shell dat bijv. Vaak uitkeert. Wat houd dit precies in en krijg ik dit ook al als ik bijv. 2 of 3 aandelen van het bedrijf heb?

   • Blondje

    1. Als je voor de lange termijn belegt (10 jaar en langer) maakt het moment waarop je koopt niet veel uit. Je hebt nog genoeg tijd om te wachten tot ze weer herstellen.
    2. Dividend wordt per aandeel uitgekeerd. Voor meer info over dividend kun je even googelen en bv kijken op Wikipedia

 6. Alfred

  Compliment voor jouw boek.
  Met groot enthousiasme gelezen.
  Vandaag positief begonnen en er zullen nog meer positieve dagen volgen op de beurs.
  Paniek doe ik niet aan mee en prima kooppunt met de wat lagere koersen.

  • Blondje

   Dank voor het compliment! Ja, het gaat vandaag weer de goede kant op. Weten natuurlijk niet voor hoe lang, maar dat is het mooie aan beleggen voor de lange termijn: in de loop van de tijd komt het altijd weer goed.

 7. Olaf

  Hoi,

  Ik heb de volgende vraag:
  Wat is uw mening over de aandelen ASMI en Besi? Stel u zou moeten kiezen tussen beleggen in Besi of ASMI welke zou u dan kiezen en waarom? Uiteraard snap ik dat u geen beleggingsadvies mag geven en mensen hun eigen keuze moeten maken, maar wat zou u doen als u tussen deze 2 aandelen moest kiezen.

  • Blondje

   Hoi Olaf, sorry, ik zou het niet weten. Ik heb beide bedrijven niet geanalyseerd dus kan hier niet op antwoorden.

  • Blondje

   In de ‘gewone’ AEX worden alleen de koersen van de 25 aandelen meegenomen. AEX GR neemt ook het dividend dat die 25 bedrijven uitkeren mee. De AEX GR is dus de AEX inclusief herbelegd dividend.

 8. P. Hoogsteder

  Heb het eerste deel van je boek gelezen en je portefeuille bestudeerd.

  Vond hem zeer interessant om hem deels te volgen.

  Dit heeft mij veel geld gescheeld.

  Alleen Shell, Unilever en Ahold vervangen door SiF, Alfen en Van Lanschot.

  Verwacht van Sif en Alfen stijgend resultaat in de energietransitie.

  Van Lanschot om het dividend.

  • Blondje

   Wat fijn dat het je geld heeft gescheeld! Shell doet het nu even helemaal niet goed en is nog milieuonvriendelijk ook…. De koers van Alfen gaat wel goed geloof ik he?

  • Jeroen

   Is er voor jou een reden om bershire hathaway liever in new york te kopen ipv niet gewoon in Euro’s in frankfurt? Vrgr, Jeroen.

   • Blondje

    Niet echt, behalve dat het een Amerikaans bedrijf is, dus beleg het liefste zo dicht mogelijk bij de bron.

 9. Clemens Laseur

  Vallen is niet erg, Janneke.

  Als je daarna altijd en overal maar weer opstaat.

  Verliezen moet je soms tijdelijk aanzien.

  Ook dat is niet erg als je ze daarna maar weer in winst omdraait.

 10. Herre d'Audretsch

  Geachte mevrouw Willemse,
  Ik ben zeer benieuwd naar uw kooplijstje. Zou u deze mij willen doorgeven in volgorde van gewenste aankoop per aandeel en tegen de maximale aankoop per aandeel ?
  Ook ben ik benieuwd of u een maximaal aantal posities in uw portefeuille wenst ?
  Gaat u ook met de billen bloot om die te geven wanneer u denkt dat de angst om aandelen te kopen voorbij is ?
  Ik volg u en vind het erg goed dat eens een vrouw in dit mannenbolwerk naar voren stapt en zich toont. Zelf heb ik veel ervaring met “professionals” / vermogensbeheerders die mij (zelfstandige) veel van mijn pensioen/ spaargeld verloten. Nu doe ik het meest zelf maar dan met ETF’s.
  Ik hoop van u te horen! Met vriendelijke groet, Herre

  • Blondje

   Hoi, ik snap wel dat je dat graag wilt weten, maar dat doe ik niet Herre! Wat ik wel doe is: het melden zodra ik iets koop of verkoop. Dat doe ik hier op mijn website en in de nieuwsbrief. Goed dat je het nu zelf doet, volgens mij gaat dat (vaak) het beste en met ETF’s zit je ook nog eens goed gespreid en beleg je tegen lage kosten. Heel veel succes! Groetjes, Janneke

Reacties zijn gesloten.