Menu Sluiten

Maandupdate maart: Moet ik mijn roze bril afzetten?

In een maand tijd is mijn jaarrendement gezakt van -3,5% naar -8,3%. Maar vergeleken met half maart is er alweer een hoop verbeterd. Toen was het jaarverlies nog 17,3%. En dus zie ik het vrij zonnig in. Is dat terecht, of moet ik toch die roze bril eens afzetten?

Die min van 8,3% houdt in dat ik sinds begin van dit jaar € 4.955 heb zien verdampen. Niet fijn, maar het kon erger. Neem de AEX: die is sinds begin dit jaar 20% in waarde gedaald. En de AEX GR, waarin het dividend is meegenomen, zakte 19,7%. Je zou kunnen zeggen dat mijn aandelenselectie goed heeft uitgepakt. Kennelijk is mijn portefeuille ietsje meer coronaproof dan dat (gewogen) gemiddelde van 25 AEX-bedrijven.

Ik denk niet dat alle dalingen als gevolg van de coronacrisis al achter de rug zijn. Veel is nog onbekend en lastig in te schatten. Toch staat mijn portefeuille er alweer heel wat beter voor dan twee weken geleden. Toen was mijn verlies 17,3% in de min en was ik – virtueel – € 10.274 lichter. Ik zeg virtueel, want verlies is pas echt verlies als je dat verlies verzilvert. Zolang je niet verkoopt, heb je geen ‘echt’ verlies geleden.

Natuurlijk, datzelfde geldt ook voor winst. Ik kan het wel leuk vinden dat mijn startbedrag van € 20.000 door de jaren heen is gegroeid tot € 54.506, maar zo lang ik dat bedrag niet heb opgenomen en op mijn spaarrekening heb gezet blijft die winst bestaan uit cijfers op een beleggingsrekening.

Mijn portefeuille heeft een flinke knauw gekregen, maar mijn optimisme niet. Het geld dat ik heb belegd, wil ik ooit gebruiken om mijn pensioen mee aan te vullen. Dat is op z’n vroegst pas over een jaartje of 22 weer nodig. Hoewel het grootste deel van mijn inkomsten als zzp’er is weggevallen, kan ik mijn boodschappen en hypotheek nog prima betalen. Daar hoef ik mijn beleggingen dus nog niet voor te verkopen.

Mochten de beurzen nog verder dalen, doordat de economische gevolgen van corona ernstiger blijken dan gedacht, dan kan ik nog 22 jaar wachten op herstel. Dat gaat wel lukken denk ik zo.

Of denk ik nou te positief? Is dit een van de psychologische trucjes waar je als doe-het-zelf-belegger aan ten prooi valt? Zou ik mijn roze bril af moeten zetten?
We zullen het zien. Ik vertrouw op de lange termijn. En dat brilletje, dat houd ik op!

Mijn portefeuille op 31 maart 2020

26 reacties

 1. Jolanda

  Hi, nadat ik je boek heb gelezen en op een bizar moment in deze wereld ben gestapt, ben ik heel blij met deze nieuwe ‘hobby’!
  Wel vind ik het heel jammer dat je hier zo weinig meer bent/doet. Juist nu er zoveel nieuwe fans zijn door je boek…
  Hoop snel hier weer inspirerende woorden te lezen!
  Groet,
  Jolanda

 2. Marly Mulders

  Hi Janneke,
  Nou ik hou die bril ook op. Het grootste verlies is al weer weg denk ik zo en blijkbaar had ik vertrouwen genoeg in mijn huidige strategie. Ik heb namelijk gewoon niks gedaan behalve uitzitten en ik heb er niet slecht van geslapen. Hou vol!

 3. evelien

  hallo janneke, ben bezig je boek te lezen. erg interessant.
  als “ouder” persoon beleg ik al sinds mijn 18e. door het overlijden van mijn vader kreeg ik een leuke aandelen portefeuille, wat voor die tijd, eind zestiger jaren, heel bijzonder was. het was vooral royal dutch.
  gedurende mijn leven heb ik er veel leuke dingen mee kunnen doen, zoals het kopen van een boot en een camper. wat ik erg belangrijk vind is dat, als je wat wilt kopen of verkopen, je even de tijd moet nemen om de beurs te volgen. zoals vorige week, had ik een paar mazzeltjes! vopak had ik al jaren geleden gekocht maar nu gingen ze ineens de lucht in! ga je nu volgen! erg leuk. succes allemaal.

 4. Gerrit

  Hoi Janneke , net je boek besteld , ik ben een blond mannetje maar dat maakt niet uit toch !
  Deze maand begonnen met beleggen op de beurs met 8000 euro als begin, wel ervaring met Crowdfunden maar dat is minder spannend . Leuke blog en goede reacties op je boek , word genieten hoop ik.
  Groetjes

 5. Nynke

  Hoi Janneke,

  inmiddels je boek uitgelezen en het heeft mij enorm geinspireerd!
  De crisis leek mij een goede instap om aandelen te kopen, en dit heb ik ook gedaan, met nu al hoge rendementen op ieder aandeel! Vooral mijn Takeaway aandelen zijn enorm gestegen en ben ik van plan om te verkopen, en hiervan Royal Dutch Shell aandelen te kopen. Zou het nu het juiste instapmoment zijn daarvoor? Of juist wachten tot alles weer hersteld is, aangezien de markt voorlopig niet lijkt te steigen.

  Groetjes,

  Nynke

  • Blondje

   Hoi Nynke, ik weet zelf ook al tijden niet wat ik met Shell aanmoet…. Daarom heb ik ze nog steeds. Als ik iets doe met de aandelen meld ik dat hier.

 6. Ineke

  Ik volg je al een tijdje en heb ook naar jouw aandelen gekeken. Ik had zelf dit jaar enorme buikpijn. Het begon zo geweldig. Ik had op 23 februari een rendement van +50%. Was misschien ook iets te mooi om waar te zijn. Maar dat zakte enorm en ik kocht af en toe nog wat bij en dan denderde het nog harder naar beneden. Gelukkig nu halverwege april, is het weer aardig hersteld. Natuurlijk niet die 50%, maar toch vanaf 1 januari een rendement vandaag van 35%. Met name de afgelopen week is het weer wat mooier geworden. Ik ga er vanuit dat het bij jou ook weer mooi gaat herstellen.

  • Blondje

   Dat is toch een prachtig rendement! Ik sta zelf sinds eind april weer op een mager plusje van 0,15% dit jaar.

 7. Wim

  Hi Janneke,

  Wat een geweldig boek heb je geschreven.. ik was al een tijdje op zoek naar goede uitleg over beginnen met beleggen en opeens kwam ik je boek tegen! Veel dank!

  Ik ben kort geleden begonnen met het aankopen van mijn eerste ETF’s. In je boek raad je de Van Eck TOF ETF aan, maar gezien deze ETF niet binnen de kernselectie van DEGIRO valt, lopen de kosten aardig op als je met kleine bedragen speelt en bijv. maandelijks bij wilt kopen.

  Ken je een vergelijkbare ETF met TOF die wel binnen de kernselectie valt? Zo niet, hoe zou je zo’n ETF zoeken? Ik vind het als beginner namelijk erg moeilijk om een keuze te maken tussen al die ETF’s.

  Alvast veel dank voor je reactie!

  • Blondje

   Hoi Wim, je kunt gaan zoeken op Morningstar.nl en dan zoeken in de categorie Mixfondsen naar gemengde ETF’s. Succes!

  • Blondje

   Dat hangt van je eigen situatie af. Heb je voldoende spaargeld, kun je verder goed rondkomen, heb je geen schulden en heb je dan nog wat geld over waarmee je voor de lange termijn kunt beleggen? Dan zou het interessant kunnen zijn.

 8. George Steens (Roadrunner)

  Ik heb niets verkocht alleen wat kon olie bij gekocht +- 11,00 euro olie en gas blijven we toch gebruiken .
  groetjes George
  Zoalsje weet ben ik niet een van de jongste maar wat maar wat bedoel website wat moet ik daar invullen met jou antwoord heb ik weer wat geleerd

 9. Monique

  Hoi Janneke

  Ik begrijp je dat je nog volop de tijd hebt. Maar waarom niet winst nemen en weer lager terug kopen voor aandelen waar je mee in de plus staat.

  Dan kan je goedkoper instappen

  Mvg Monique

  • Blondje

   Hoi Monique, Hoe weet ik wat het moment is om te verkopen? En hoe weet ik zeker dat ik ze daarna weer lager kan terugkopen? Nee, ik blijf lekker zitten en hou de aandelen die ik wil hebben. Bespaart nog transactiekosten ook. Groetjes, Janneke

 10. Catharine van Grinsven

  Beste Janneke,
  Hartelijk dank voor de eerste video, welke ik eerst hedenochtend heb kunnen volgen. Er gaat een wereld voor mij open en vind het nu een uitdaging om mee te doen. In eerste instantie ingeschreven om de bekende kat uit de boom te kijken, maar wil toch gaan zorgen voor wat rendement op mijn kapitaal, zodat het niet afneemt en ook zeker nog wat kan gaan opbrengen om nog een aantal zorgeloze jaren, met een gevuld wensenlijstje, tegenmoet te gaan. Ik ben niet meer zo piep, vol me wel als zodanig, en heb een plan opgezet om mijn kapitaal ten goede aan te wenden. En er van te genieten. 71 jaar ben ik nu, waar blijft de tijd. Dat is waarom ik je wil vragen, als ik mijzelf nog een goede 10 / 15 jaren toedicht, te kunnen beleggen , zoals plan in ETF’s, ik ook ergens tussen een tijdspad van 5 tot 10 jaar kan aangeven, of gewoon 10 jaar dien aan te houden.
  Uiteraard zet ik niet mijn hele kapitaal in, basis sowieso 50/50 beleggen/sparen. Zodat ik te allen tijde uit de voeten kan. Jouw strategie heb ik wel oren naar. Heb begrepen dat qua Degiro ( ik sta in de wacht 9995) een van de gemakkelijkste is, misschien daarnaast nog een beleggingsrekening bij mijn eigen bank/ of andere, rekening houdend met het deposito-garantiestelsel.
  Ik kijk met plezier uit naar een reactie en zeker naar de volgende video en vragenuurtje.
  Met vriendelijke groeten

  Catharine van Grinsven

  • Michael

   Er wordt een hoop geld De economie ingepompt vooral de FED heeft een unlimited cap. QE en alle steunpakketten betekent eigenlijk gewoon ouderwets De geldpers aan. Uiteindelijk zal dit betekenen hogere aandelenprijzen tov als Ze dit Niet zouden doen terwijl de lokale currency tov de andere valuta lager zal worden. Er Zijn immers meer bijgekomen dollars tov andere currencies. maar goed, iedereen doet het wat eigenlijk betekent dat het een boost zal Zijn voor stocks etc. wereldwijd verschil tussen rijk en arm zal ook weer groter worden bij dit soort maatregelen net als De maatregelen na 2008,
   Hoe erg dat Dat dan weer is is ook een open vraag. Toch zal dit zichzelf ook weer uitbalanceren.

   Lange termijn perspectief voor aandelen 10-30 jaar is Niet negatief veranderd.

   De vooruitzichten voor De komende dertig jaar Zijn positief. Kijk maar steeds dertig jaar verder terug en Zie De progressie die we hebben gemaakt. Gewoon geduld houden en Dan Komt het allemaal goed.

 11. Vincent

  Hi Janneke,

  Gebruik je deze crisistijden om nog wat extra nieuwe aankopen te doen of om de gemiddelde prijs van je huidige aandelen te verlagen?

  Groet
  Vincent

 12. Fem

  Bijna aan het eind van je boek en het begint steeds meer te kriebelen om te beginnen met beleggen. Ik heb dus 0 ervaring. Is dat wel verstandig in deze tijd?

  • Daniel Willekens

   Dag Fem,

   Ik ben op deze website geraakt via Market Magazine.

   De uitgever hiervan hanteert een eigen “systeem” van maximaal 1 aankoop per maand maar raadt de nieuwe beleggers aan dit nu per quinzaine (15 dagen 😉 te doen om deze mooie koersen niet te mislopen.

   Alles hangt er wat vanaf hoe veel je wilt investeren en hoe lang (hopelijk lang genoeg) je de inzet kan missen.

   Je aankopen spreiden in tijd moet je hoedanook doen. Stel dat het tot een bloedbad komt in Afrika en Zuid-Amerika dan gaat we nog wat tegemoet.

   Veel succes!

   Mvg,

   Daniel

 13. Rob

  Ik ben in de basis ook positief over de lange toekomst, maar deze crisis zou ook zomaar eens anders dan alle andere kunnen blijken te zijn, met een volledig veranderde wereld als resultaat, inclusief beleggingswetmatigheden die niet meer worden zoals ze waren. We gaan het zien, hopelijk…!

Reacties zijn gesloten.