Menu Sluiten

Maandupdate: Terug boven de tachtig ★ Ruim 16% rendement

In mei steeg het rendement op mijn portefeuille door naar 16,42 procent. De AEX (14,84%) blijf ik nog voor, maar de AEX GR (16,69%) doet het beter dan ik. Het totale bedrag op mijn rekening staat weer boven de 80.000 euro.

In het grafiekje met mijn rendement zie je dat mijn lijntje (blauw) in april plotseling veel harder omlaag ging dan de lijntjes van de AEX en de AEX GR. Dat kwam door ASML. Het aandeel zit zowel in de AEX als in mijn portefeuille, maar ik heb een veel groter percentage van mijn geld in ASML zitten. In april daalde de koers van ASML in een week tijd van € 913 naar € 813. Eind mei stond de koers weer op € 870, dat is een eind in de goede richting maar nog niet terug bij waar het was.

Op 8 mei ontving ik dividend van ASML. Dit kwartaal was het € 1,75 per aandeel, dus met mijn 30 aandelen had ik recht op € 52,50. Omdat de dividendbelasting van € 7,88 wordt ingehouden, werd er € 44,62 op mijn rekening bijgeschreven.

De grootste stijger in mijn portefeuille was Netflix. In april dook de koers nog van $ 607 naar $ 550. In mei sprong de boel weer terug naar $ 641. Lekker! De enige daler in mei was Pepsico, die zakte van $ 175 naar $ 172.

Voor de tweede keer is het bedrag op mijn beleggingsrekening meer dan € 80.000. De waarde van mijn beleggingen en het onbelegde geld is nu samen € 80.755,19. Dat betekent dat mijn startbedrag van € 20.000 uit 2013 is verviervoudigd en dat ik dit jaar € 11.389,63 heb verdiend met beleggen op deze rekening. Dat geld heb ik pas echt als ik al mijn beleggingen zou verkopen, want zo lang ik dat niet doe kan er nog van alles gebeuren.

Laatst sprak ik een vriendin die telkens aandelen koopt en ze binnen een paar maanden weer verkoopt. Zo had ze laatst zomaar € 20.000 verdiend door op het juiste moment aandelen Vivoryon te kopen en te verkopen. Dat is fantastisch en zij voelt zich er goed bij, maar zo kort op de bal is echt niets voor mij. De laatste keer dat ik dat deed was met het aandeel Adyen: ik kocht er één toen de koers keihard daalde en had toen beter nog even kunnen wachten, want vervolgens daalde het aandeel nog flink door. Daarna steeg de koers en heb ik ook weer veel te vroeg verkocht (hier lees je hoe dat ging).

Ik zeg niet dat ik nóóit meer zoiets zal doen, want hee, ik ben ook een mens en soms is zo’n gok echt leuk, maar met het grootste deel van mijn portefeuille blijf ik rustig doorbeleggen. Vasthouden en maar wachten tot ik over 19 jaar mijn pensioenleeftijd heb bereikt. Omdat ik altijd erg opstandig word als iemand me voorschrijft wat ik moet doen – zelfs als ik zelf die iemand ben – houd ik wel een klein achterdeurtje open. Als ik opeens echt alles wil verbrassen en wil stoppen met dit blog, dan mag dat. Maar die kans lijkt me klein 😉


Reageren? Dat kan via mail@blondjesbeleggenbeter.nl
Als eerste weten dat ik een nieuw bericht heb geplaatst? Meld je aan voor de gratis mailservice


Naast deze portefeuille met losse aandelen, heb ik er ook een waarin ik met € 500 per maand in ETF’s beleg. Die portefeuille kun je zien als je meedoet met mijn cursus Super Simpel Beleggen.
Bekijk hier alle informatie >