Menu Sluiten

Maandupdate: Te vroeg gejuicht: Terug onder de tachtig (maar nog steeds ruim 12 procent rendement dit jaar)

Moet je nooit doen ook hè, brullen dat je een mijlpaal bereikt hebt. Nadat ik eind maart nog meer dan 80.000 euro had, duikelde de waarde van mijn portefeuille meteen weer onder die grens. Eind april stond er € 77.837,69 op mijn beleggingsrekening. Dat betekent dat ik in de eerste 4 maanden van 2024 een rendement had van 12,21%. De AEX GR deed het beter met 12,69% en de AEX steeg 11,69%.

Eind maart was mijn rendement nog 15,93%, dus er is weer heel wat geld verdampt. € 2.580,97 om precies te zijn. Dat bedrag lijkt wel héél erg op de € 2.275 die ik heb besteed aan het bijkopen van de VUSA-ETF. Toch heeft het daar weinig mee te maken. De belangrijkste reden voor het omkukelen van mijn portefeuille kun je inmiddels wel raden, denk ik. De grootste boosdoeners zijn inderdaad – daar heb je ze weer – de grootste posities die ik heb: ASML en Netflix.

ASML rapporteerde bij de kwartaalcijfers een tegenvallende orderinstroom en daarop dook de koers onderuit. De waarde van de orderinstroom kwam in het eerste kwartaal uit op 3,6 miljard euro, terwijl analisten gemiddeld rekenden op 5,2 miljard euro. ASML zelf geeft aan ‘slechts’ 4 miljard euro per kwartaal nodig te hebben om op de eigen omzetdoelstelling voor 2025 uit te komen en ik heb redelijk wat analisten gezien die zich er daarom ook weinig zorgen om maken, dus waarom zou ik het doen? De koers was al behoorlijk opgelopen, nu even een tikkie terug en daarna (hopelijk) weer langzaam omhoog.

De cijfers van Netflix waren juist beter dan verwacht: meer abonnees en een hogere winst. Toch daalde koers, waarschijnlijk doordat het bedrijf zelf op een wat langzamer groeitempo rekent.

Afgelopen maand kocht ik wat VUSA’s (Vanguard S&P 500-ETF’s) bij en dus ziet mijn portefeuille er aan het eind van april zo uit:

En hier de plaatjes van mijn jaarrendement en vermogen:


Reageren? Dat kan via mail@blondjesbeleggenbeter.nl
Als eerste weten dat ik een nieuw bericht heb geplaatst? Meld je aan voor de gratis mailservice


Naast deze portefeuille met losse aandelen, heb ik er ook een waarin ik met € 500 per maand in ETF’s beleg. Die portefeuille kun je zien als je meedoet met mijn cursus Super Simpel Beleggen.
Bekijk hier alle informatie >