Menu Sluiten

Maandupdate november: Het doet nog steeds pijn (-15% dit jaar) en ik gooi zomaar WW, Shell en een beetje ASML eruit

De afgelopen maand is het rendement op mijn portefeuille weer wat hersteld, maar ik sta nog altijd op een jaarverlies van 14,79 procent. Dat was eind oktober nog een verlies van bijna 18 procent. Het gaat dus weer iets beter, maar zo’n verlies doet nog steeds behoorlijk pijn.

Dat ik sinds eind vorig jaar zo’n € 11.000 aan waarde ben verloren is niet fijn, maar dat trek ik nog wel. Maar dat de AEX en de AEX GR de afgelopen maand véél meer zijn hersteld dan mijn blonde portefeuille…. aiiii… dat is niet leuk. De AEX ging van -15,96% naar -9,40% en de AEX GR herstelde van -14,06% naar -6,91% in november. Als ik mijn geld gewoon in die 25 aandelen gestoken zou hebben, was ik dit jaar een stuk beter af geweest. Pijnlijk.

WW, weg ermee

Wat ook pijn doet, pijn aan mijn ogen, is die giga-miskleun van een WeightWatchers-positie die al zo lang ik die heb aan het afslanken is. Inmiddels is er nog zo’n $ 200 over van de oorspronkelijke $ 3.500 die ik er in 2018 in stak. Sinds de aankoop ben ik blijven ontkennen dat het aandeel me steeds maar lichter maakte in mijn portemonnee. Continu heb ik gedacht dat het wel weer goed zou komen, en ach, dit kleine prutsbeetje had toch geen effect meer op mijn totaalrendement. Maar nu de aandelen toch overduidelijk op standje graatmager zijn aanbeland, ben ik er opeens klaar mee. Eruit met die dingen, WW weg ermee, snel voor het nieuwe jaar begint.

Orderbevestiging verkoop WW International (WeightWatchers)
Verkocht 50 WW à $ 3,94
Transactiekosten $ 8 + $ 0,01
Totaal te ontvangen: € 189,06

Shell met pek en veren er achteraan

En nu ik toch bezig ben gooi ik Shell er met pek en veren achteraan. Doe-doei. Ik ben het gewoon zat. Al jaren roep ik dat ze toch best-wel-niet-heel-erg-goed zijn voor het milieu. Maar ja, ze proberen zichzelf toch ook te verbeteren en ondertussen, met die gestegen energieprijzen levert het in dit niet al te succesvolle beursjaar toch nog leuk wat rendement op. Ja. Klopt. Maar nu is het genoeg geweest, ik ze aan de dijk. Het zal wel aan de maand liggen. Over een paar weken begint het nieuwe jaar en ik wil ze gewoon niet nog langer achter me aan slepen. Als ik iets met energie wil, kan ik vast wel iets duurzamers vinden.

Orderbevestiging verkoop Shell
Verkocht 142 aandelen Shell à € 26,70
Transactiekosten € 8
Totaal te ontvangen: € 3.783,40

ASML een beetje trimmen

Tot slot doe ik ook nog iets anders wat ik voor me uit heb geschoven: het trimmen van mijn enorme positie in ASML. Met een totale waarde van meer dan € 20.000 heeft die positie een enorm effect op mijn portefeuille. Op dit moment is dat effect meestal gunstig en de vooruitzichten voor ASML blijven goed, maar de boel iets meer in evenwicht brengen kan geen kwaad. Omdat ik toch bang ben dat ik spijt krijg van dit afscheid, verkoop ik maar 5 aandelen van de 35 die ik heb.

Orderbevestiging verkoop van een beetje ASML
Verkocht 5 aandelen ASML à € 587,50
Transactiekosten € 8
Totaal te ontvangen: € 2.929,50

Zo. Dat geeft weer een beetje ruimte om iets nieuws aan te schaffen.
Zodra ik een nieuwe aankoop doe, meld ik me weer. Wil je een mailtje bij een nieuw bericht? Meld je hier aan.

De plaatjes

Tot slot nog de plaatjes: (waarin de verkopen van vandaag nog niet zijn opgenomen)
de stijgers/dalers in mijn portefeuille in november
de grafiek van het rendement sinds begin dit jaar,
de inhoud van mijn portefeuille op 30 november
en de verandering in het vermogen per maand.


Reageren? Dat kan via mail@blondjesbeleggenbeter.nl of op instagram.com/jannekewillemse
Als eerste weten dat ik een nieuw bericht heb geplaatst? Meld je aan voor de gratis mailservice