Menu Sluiten

Maandupdate oktober: Alleen maar stijgers

Mijn rendement is ruk dit jaar, maar ik heb tóch wat lichtpuntjes gevonden die mijn humeur flink verbeteren. In oktober zaten er namelijk alleen maar stijgers in mijn portefeuille 😄. Ook is mijn jaarrendement in de afgelopen maand behoorlijk verbeterd, van een verlies van 25 procent naar een verlies van 18 procent. De AEX (-15,96%) en de AEX GR (-14,06%) doen het nog altijd beter dan dit blondje.

Hoewel ik nog steeds niet tevreden ben over hoe mijn portefeuille wordt weergegeven bij mijn broker Saxo Bank, heb ik nu toch een grappige functie ondekt. Als ik een portefeuillerapport download over alleen de maand oktober, zie ik dat mijn portefeuille in die ene maand 8,84% (ruim €5.000) meer waard werd. Het was dus echt een goede beursmaand. Maar ik beleg al wat langer dan alleen deze maand en het verlies wat ik in de andere maanden van dit jaar heb behaald is nog lang niet goed gemaakt.

Alleen maar stijgers in oktoberRendement
Netflix+22,95%
WW International+14,59%
Pepsico+10,35%
ASML+10,24%
SPDR SSGA Gender Diversity ETF+9,96%
Berkshire Hathaway+9,59%
Shell+9,11%
Ahold Delhaize+8,10%
Galapagos+5,16%
Vanguard S&P 500 ETF+4,93%
Unilever+2,21%
DSM+1,58%

Nog iets leuks: in het rapport staan ook de rendementen per aandeel in de afgelopen maand. En wat blijkt: er zijn alleen maar stijgers. In de tabel heb ik ze gerangschikt van grootste naar kleinste stijging. In het percentage zijn ook kosten, inkomsten als dividend en valutawinsten/-verliezen verwerkt.

Ik pik er twee stijgers uit voor een korte toelichting:

Netflix

Half oktober bleek dat het een stuk beter gaat bij Netflix dan werd verwacht. Er kwamen veel meer nieuwe abonnees bij dan eerder werd voorspeld: in totaal 2,41 miljoen nieuwe abonnementen terwijl 1,32 miljoen werd verwacht. De omzet groeide 6 procent in het derde kwartaal. Door hoge investeringen in o.a. nieuwe series en films kwam de nettowinst licht lager uit dan in het derde kwartaal van vorig jaar. Binnenkort gaat Netflix het delen van accounts aanpakken en komt er een goedkoper abonnement met advertenties.

ASML

Ook de cijfers van ASML waren beter dan verwacht. De omzet steeg met 10% ten opzichte van het derde kwartaal vorig jaar, met name doordat de installatie van nieuwe machines bij de klant voorspoediger verliep dan gedacht. Ook de nettowinst viel hoger uit dan gedacht. Er werd een recordbedrag aan nieuwe orders binnengehaald ter waarde van €8,9 miljard en ondanks macro-economische zorgen verwacht ASML ook in komende kwartalen een sterke vraag naar hun chipmachines.

Leuk al die stijgers, maar…

… dit jaar is nog altijd ruim €13.500 van de waarde van mijn portefeuille verdampt. In het portefeuille-plaatje zie je ook dat bijna al mijn aandelen fors lager staan dan aan het begin van dit jaar. Je hoeft trouwens geen medelijden met me te hebben hoor: als ik kijk naar de €20.000 waarmee ik in 2013 ben gestart en de €62.000 die dat nu waard is, ben ik nog altijd heel tevreden. En hoewel het niet leuk is om dalende koersen te zien: spannend om te volgen is het in ieder geval wel!

Rendement in 2022
Portefeuille
Vermogen

Reageren? Dat kan via mail@blondjesbeleggenbeter.nl of op instagram.com/jannekewillemse
Als eerste weten dat ik een nieuw bericht heb geplaatst? Meld je aan voor de gratis mailservice