Menu Sluiten

Eindstand 2022: Mijn tiende beleggingsjaar eindigt dramatisch met ruim 19% verlies

In 2013 startte ik met beleggen. 2022 was dus mijn tiende volledige beleggingsjaar. Reden om te hopen op een feestje, maar helaas: het jaar is met een dramatisch verlies geëindigd.

Het afgelopen jaar is de waarde van mijn beleggingen maar liefst 19,57 procent gedaald. De winst die er in 2021 bijkwam (€ 17.389) is in 2022 bijna helemaal verdampt: € 14.795 ging in rook op. Om het allemaal nog een tikje erger te maken, deed ik het ook veel slechter dan de twee indices waarmee ik ieder jaar een wedstrijdje doe. De AEX verloor ‘slechts’ 13,65% en de AEX GR eindigde op -11,42%. Had ik die gewoon gevolgd in plaats van eigenwijs te zijn, dan was ik – dit jaar in elk geval – een stuk beter af.

In de loop van de tijd zijn er een aantal heel grote posities ontstaan in mijn portefeuille. Je kunt ervoor kiezen om daarin winst te nemen, zodat alle posities ongeveer even groot worden. Dat heb ik (bewust) niet gedaan en die beslissing heeft in 2022 flink wat schade veroorzaakt. Zowel ASML en Netflix zijn dit jaar fors gedaald en dat is heel duidelijk te zien in mijn jaarrendement. In het plaatje ‘Verliezen 2022’ zie je alle posities gesorteerd op volgorde van grootste verlieslatende positie naar grootste winstgevende positie.

Het liefst had ik mijn tienjarig beleggersjubileum afgesloten met een fantastische winst, maar helaas: het eindigde met de grootste domper ooit. Van het feestje dat ik had willen vieren vanwege 10 jaar beleggen, blijft zo weinig over. Hoewel: in 2013 startte ik met € 20.000 en dat bedrag is – gelukkig – nog steeds verdrievoudigd. Nu maar hopen dat het komend jaar een beter beleggingsjaar wordt.

Zoals je in het laatste plaatje ziet, staat er ruim € 7.700 kasgeld op mijn rekening. Dat geld komt uit de verkopen van WW, Shell en ASML die ik vorige maand heb gedaan. Het is mijn bedoeling dit binnenkort weer te beleggen, maar ik ben nog steeds aan het twijfelen over mijn volgende aankoop. Zodra ik die doe, meld ik dat hier.

PS
Sinds januari 2022 beleg ik maandelijks in een portefeuille die alleen uit ETF’s bestaat. Het rendement daarvan is stukken beter geweest (-2,5%) én ik vind het veel makkelijker. De portefeuille is alleen te zien voor deelnemers aan de cursus Super Simpel Beleggen. Misschien ook wat voor jou? Kijk hier wat de cursus inhoudt.


Reageren? Dat kan via mail@blondjesbeleggenbeter.nl of op instagram.com/jannekewillemse
Als eerste weten dat ik een nieuw bericht heb geplaatst? Meld je aan voor de gratis mailservice