Menu Sluiten

Maandupdate augustus: Blondje baalt een beetje (-4,5%), gossimijne Galapagos!

Jemig zeg. Was me dat even een klap bij Galapagos. De Amerikaanse FDA keurt filgotinib nog niet goed voor de Amerikaanse markt. Dat was behoorlijk onverwacht en een gigantische tegenvaller. De koers van Galapagos gierde de dag na het nieuws onderuit van € 155 naar € 118 en eind augustus stond er nog maar een prijs van € 113 op mijn scherm.

Gigantisch balen natuurlijk. En je weet hoe zwaar mijn Galapagosjes ? meededen in mijn portefeuille, dus je begrijpt dat ik op de laatste dag van augustus bijna niet durfde te kijken naar de totale schade voor mijn portefeuille. Toen ik dat – natuurlijk – toch deed, bleek het effect nog best mee te vallen.

Wel werd mijn totale portefeuille in augustus minder waard. Eind juni was het verlies over dit jaar nog -1,66%. Dat verlies werd in augustus groter: -4,49%. De AEX verbeterde juist iets van -9,81% naar -9,16% en de AEX inclusief herbelegd dividend steeg van -8,47% naar -7,34%.

Gossimijne Galapagos!

Koers Galapagos jan-3 sept 2020

Ik ben niet boos hoor, Galapagos, alleen teleurgesteld. Je kunt wel stellen dat ik behoorlijk baal, net als het bedrijf zelf natuurlijk. De verwachting was dat toezichthouder FDA filgotinib zou goedkeuren voor de Amerikaanse markt als middel tegen reumatoïde artritis (RA). Maar dat feest gaat (voorlopig) niet door. Naar de met Gilead afgesproken mile stone-betaling van $ 100 miljoen kan Galapagos ook fluiten: de mijlpaal van Amerikaanse goedkeuring is immers niet behaald.

De FDA wil op twee punten eerst nog extra onderzoeksresultaten zien:
1) effect op de spermaproductie bij mannen
2) effect van een hogere dosering (200mg i.p.v. 100mg)

Een verminderde spermaproductie is tot nu toe alleen bij dieren in beperkte mate vast gesteld en alleen bij een heel hoge dosering. Aanwijzingen dat dit ook voor mensen zou gelden, zijn er volgens Galapagos nooit geweest. Bovendien leek dit effect, áls het al zou optreden, eerder geen obstakel voor de goedkeuring van filgotinib voor RA. Acht op de tien reumapatiënten is namelijk vrouw én reuma komt vooral voor bij oudere mensen, die meestal geen kinderwens meer hebben. (Op een uitzondering na, natuurlijk.)

Nu is het dus wachten op de onderzoeksresultaten van de MANTA en MANTA-RAy-studies. Die worden op z’n vroegst in de eerste helft van volgend jaar verwacht. Dat betekent dat goedkeuring van filgotinib voor de Amerikaanse markt 1,5 tot 2 jaar vertraging oploopt. Heel vervelend, want zo loopt Galapagos steeds verder achter op z’n belangrijkste concurrent AbbVie en het middel Rinvoq, dat al in augustus 2019 werd goedgekeurd.

De groetjes dan maar?

Betekent dit dat ik dan maar afscheid neem van Galapagos? Nee, ik hou de aandelen gewoon nog vast, om de volgende redenen:

1. Gewonnen geld
Lang geleden, toen de koers verdubbeld was ten opzichte van mijn aankoopkoers van €18,50 heb ik de helft van mijn aandelen Galapagos verkocht. Het bedrag wat je op die regel in mijn portefeuille ziet staan, is dus ‘gewonnen’ geld. Daar durf ik best een risico mee te nemen.

2. €85 euro cash per aandeel
Galapagos heeft een enorm bedrag aan kasgeld. Omgerekend komt dit uit op rond de €85 per aandeel. Het risico dat de koers daar onder gaat, is in mijn ogen beperkt. En een daling van het huidige koers van +/- €113 naar €85 kan ik ook wel aan.

3. Europese goedkeuring lijkt waarschijnlijk
Galapagos krijgt later dit jaar waarschijnlijk wel goedkeuring van de Europese toezichthouder EMA. Die heeft eerder positieve signalen afgegeven. Als filgotinib hier op de markt komt, gaat het waarschijnlijk Jyseleca heten.

4. Wacht! Er is meer!
Naast filgotinib werkt Galapagos aan meer medicijnen. De uitkomsten van nog drie belangrijke patiëntenstudies worden later dit jaar verwacht. Het gaat om NOVESA (GLPG1690 tegen de reumatische aandoening systemische sclerose), PINTA (GLPG1205 tegen de dodelijke longziekte longfibrose/IPF) en ROCCELLA (GLPG1972 tegen artrose). Ook zal er dit jaar meer bekendgemaakt worden over het TOLEDO, het onderzoeksprogramma naar ontstekingsziektes.

Ik ben nog steeds enthousiast over Galapagos en hoop op goede onderzoeksresultaten in de komende maanden voor filgotinib en de andere programma’s. Natuurlijk is er een reëel risico dat er ook hier tegenvallers gemeld zullen worden. Dat zou ik niet leuk vinden, maar ik weet waar ik aan begin. Als belegger in biotech ben je Himmelhoch jauchzend, zum Tode betrübt. Die uitdrukking komt trouwens uit een gedicht van Goethe uit 1788. Dat gedicht is een liefdesverklaring. En zo komen we uit bij mijn 5e reden om Galapagos vast te houden:

5. Mijn Galapagosjes zitten in mijn hart
Hoe dat precies zo gekomen is weet ik niet, maar al sinds ik ze kocht in 2013 voel ik een speciale band met mijn Galapagosjes. Deze beleggersaandoening kan ik je niet aanraden, is gevaarlijk om te hebben en heeft met verstandig beleggen niets meer van doen, maar het speelt voor mij wel mee. Nu ik er zo over denk… misschien neem ik er nog wel een paar extra in huis. ?

Zie ik daar aan het eind toch een beetje verbetering ontstaan?
De portefeuille

30 reacties

 1. Marijke

  Janneke, ik lees je als beginnend belegger voor het eerst. De eerste regel voor een technologie aandeel pas je in elk geval goed toe: de helft verkopen als het aandeel verdubbelt!! De rest is dan wel geen spielerei maar je zit wel in een zetel..

 2. Stijn

  Hi Janneke,

  Goed om weer van je maandupdate te horen. Ik moest gelijk denken aan je bij die klap van Galapagos. Ik zat er helaas ook in op dat moment van de val, ik hou ‘m vast voor dit moment.

  Ander vraagje, tijd geleden had je het over Shell en dat je die misschien wilde verkopen. Als je kijkt naar veel analisten adviezen liggen de koersdoelen echt ongelofelijk veel hoger dan de huidige koers van 11,9.

  Shell lijkt ontzettend ondergewaardeerd op dit moment en ligt op 10% verschil bijna weer op het zelfde niveau als het dieptepunt in maart. Hoe kijk jij hiernaar, ben benieuwd.

  • Blondje

   Hoi Stijn, eens goed in Shell duiken staat al maanden op mijn lijstje, maar ik ben nog steeds niet helemaal tevreden over wat ik gevonden heb. Zolang ik dit nog niet heb afgerond hou ik het even aan. En zodra ik het eindelijk af heb, publiceer ik hier natuurlijk een stukje 🙂

   • Roel

    N.a.v. Shell: vermoed dat de genoemde koersdoelen meer op de achteruitkijkspiegel gebaseerd zijn dan op toekomstperspectief. De oliemarkt zit in een dog-positie en dat betekent als perspectief voor Shell toch vooral versneld afschrijven en van de bestaande installaties en investeren in vervangende markten en technologie ?

 3. blabla

  Spijtig maar nog steeds niet slecht bezig 🙂

  Kleine opmerking, ik zie dat je je rendement afzet tegen de AEX maar dat is wel niet helemaal eerlijk als je er tech aandelen zoals Netflix insteekt die uit een index (Nasdaq) komt die op +/- 25% rendement staat.

  Als je de AEX wil verslaan mag je technisch gezien ook enkel maar aandelen uit die index nemen natuurlijk 🙂 Maar goed, dit terzijde 🙂

 4. HvR88

  Ik begrijp dat je al jarenlang Galapagos in de portefeuille hebt. In 2013 was de koers een fractie (18 a 20). Hoe kan je gemiddelde buitengewoon hoog staan. Heb je bijgekocht rond de €200. Of ben je opnieuw ingestapt?

  • Blondje

   De historische koers die je ziet staan (186,50) is de koers van begin dit jaar. Mijn portefeuille wordt ieder jaar gereset naar de stand van begin van het jaar. Mijn gemiddelde aankoopkoers is 18,50 (in 2013 gekocht).

 5. Guus

  Op zich niet gezond om bepaald aandeel aan te houden vanwege sentimentele redenen. Maar in het geval van Galapagos denk ik dat ze te laag staan als je kijkt naar hun kaspositie, lopende studies en gevulde pijplijn. Je zou met de huidige koers van 102 ook kunnen overwegen om bij te kopen voor de langere termijn. Zie ook deze uitleg van de studies en beoordeling van Jos Versteeg: https://www.youtube.com/watch?v=BR5RPVf3zDU. Op dat moment stond de koers op 120 euro.

  • Blondje

   Ja, dat vind ik dus ook. Misschien staat het niet duidelijk in mijn blog, maar in de laatste zin speel ik dus met de gedachte om ooit nog bij te kopen. Maar ben er nog niet uit, het weegt al erg zwaar in mijn portefeuille.

 6. Stefan

  Hoi Janneke, zie dat je portefeuille al een jaar bijna hetzelfde is gebleven. Wat is de reden dat jij niet periodiek (bijv. maandelijks) extra aandelen/ETF bijkoopt? Je geeft in je boek namelijk aan dat dit de beste tactiek is. Ben benieuwd!

  • Blondje

   Periodiek beleggen met ETF’s is voor de meeste mensen de meest verstandige manier om een mooi bedrag voor later op te bouwen. Ik heb er bewust voor gekozen om mijn aandelen zelf uit te kiezen en een groter risico te lopen, omdat ik het leuk vindt en omdat ik denk dat ik dat risico aankan. Overigens heb ik ook nog wel een potje met ETF’s, maar die publiceer ik hier niet. Zie mijn boek voor meer uitleg.

 7. Andre

  Zelf zit ik jaren in diverse zelf beleggingsfondsen met wisselende resultaten. Vooral tech. aandelen hebben het goed gedaan tot op heden dit jaar en ook beleggingen in goudfondsen blijven stijgen in deze onzekere tijden.

   • Blondje

    Ik weet niet of je het over de portefeuille van Andre of van mij hebt. Mijn portefeuille kun je in elk geval niet downloaden, maar met iedere maand een vers screenshot met alle standen kom je natuurlijk een heel eind.

 8. Chris

  Uiteindelijk zal het toch gaan om het succes van Filgotinib, ik ben er nog niet van overtuigd dat dat middel iets toevoegt aan de behandeling van Reumatoïde artritis of dat het beter zal werken dan de reeds bestaande middelen. De gemaakte winsten zullen dan ook verdampen, Galapagos op tijd verkopen is dan ook het parool zodat de zoete speculatie winst geïncasseerd kan worden.

 9. Clemens Laseur

  In het verleden nam je ook afscheid van Tesla.
  Dat gebeurde na een (of meerdere) aparte tweet(s) en bijzondere gedragingen van de roerganger.
  Dat heeft later (tot nu toe) ook anders uitgepakt.
  Ach, wisten we alles maar tevoren.
  Dan was het allemaal niet zo moeilijk, maar wél saai natuurlijk.

 10. Jim Portier

  Prima update Janneke, nuchter, eerlijk maar ook een beetje gevaarlijk want aandelen zijn denk ik niet ‘romantisch’ noch sentimenteel!?
  Op (historisch) hoog koersniveau toch wat afbouwen en op (flink) lager niveau weer bijkopen!?
  ‘Never Waste A Good Crisis’….
  (ook Goethe?) niet waar??

Reacties zijn gesloten.