Menu Sluiten

Maandupdate september: Niet veel soeps

De afgelopen maand ging het heel lichtjes weer de goede kant op met mijn beleggingen. Ik sta nog altijd in de min, maar het verlies is kleiner dan het eind augustus was. Mijn portefeuille blijft de AEX voor, maar al met al is het toch niet veel soeps.

Dit jaar daalde de waarde van mijn beleggingen met 3,76%. De AEX verloor 9,41% en herbeleggingsindex AEX GR staat op een min van 7,58%. De totale waarde van mijn beleggingen en niet belegd kasgeld, is nu nog € 57.227,88. Dat betekent dat er dit jaar ruim € 2.000 van dat vermogen is verdampt.

DSM blijft zich verder specialiseren als voedingsingrediëntenbedrijf. De afgelopen maanden stond de omzet in die andere tak, de materialendivisie, als gevolg van het coronavirus flink onder druk. Nu verkoopt het bedrijf ongeveer een derde van zijn materialentak en dat zorgt voor een flinke opleving van de koers. In een maand tijd is mijn rendement op dit aandeel gestegen van 15,81% naar 21,10%.

Unilever is de afgelopen maand ook fors hersteld. Stond er eerst nog een min van ruim 5% in mijn portefeuille, nu zie ik een kleine plus van 0,67% staan. Een van de redenen was de verwachting dat de aandeelhouders het eens zullen zijn met het opheffen van de dubbele bedrijfsstructuur en het omvormen van Unilever naar een volledig Brits bedrijf.

Shell dook daarentegen nog veel verder omlaag, van -51,59% naar -58,03%. Het bedrijf maakte bekend flink te zullen ingrijpen als gevolg van de lagere vraag naar olie en de gedaalde olieprijs. 7.000 tot 10.000 banen worden geschrapt en er moet voor 2022 zo’n € 2,5 mrd aan kosten worden bespaard.

Netflix was in september een andere grote daler in mijn portefeuille. Het aandeel dook van $ 530 naar $ 500. Het gevolg is dat ik vorige maand nog het geweldige percentage van 54% winst zag staan en dat er nu van mijn jaarwinst op Netflix nog 48% over is. Daar klaag ik niet over natuurlijk.

Wat wel echt om te huilen is, is dat ik nog altijd mijn aandelen WeightWatchers (WW) niet heb verkocht. Die zijn in september afgevallen van een verlies van 42% naar een verlies van 52%. Mijn god. Ik hoop echt dat die nu hun streefgewicht hebben bereikt.

Alles bij elkaar was de afgelopen maand niet veel soeps voor mijn portefeuille. Niet heel slecht, maar ook niet goed. Het is echt tijd dat ik er wat aan doe. Echt. Nou. Komt ie weer: zodrá ik in actie kom, meld ik het hier.

Mijn portefeuille

15 reacties

 1. Klaas Janssen

  Boven deze update staat een datum van publicatie van 05 oktober, echter verscheen deze pas op 20 oktober op de website (zie ook de eerste plaatsing van reacties). In mijn ogen is dit misleidend, en draagt niet bij aan betrouwbaarheid van de analyses. Het is nu 06 november en er is nog geen nieuwe maandupdate.

  • Blondje

   Dag Klaas, meestal zet ik dat er inderdaad bij, dat is nu vergeten. Kan me voorstellen dat het verwarrend is, maar van misleiding is geen sprake. Daarnaast schrijf ik geen analyse maar laat ik zien wat afgelopen maand is gebeurd. Inderdaad is het nu 6 november en zie je nog geen nieuwe update staan.

 2. Joram

  Ik had me in april/mei ook helemaal voorgenomen dat als dat zo zou blijven, ik dan wat extra aandelen zou gaan kopen. Maar gek genoeg sta ik op ‘t moment op een heel mooie ±6,5% winst over dit jaar, exclusief de dividenden die ik nog moet uitrekenen.

  Het zou me niets verbazen als we in november en december, deels dankzij de feestdagen, maar zeker ook vanwege het nieuws rondom ‘t vaccin, nog een heel mooie eindejaarssprint gaan zien op de markt. 🙂

 3. Pieter

  Ondanks dat Berkshire Hathaway in je portefeuille op dit moment niet tot de toppers behoort, Janneke, wel heel goed dat dit fonds van Warren Buffett erin zit. Op de langere termijn heeft het goede resultaten laten zien en ook nu kunnen we vertrouwen hebben in de vooruitziende blik van the Oracle of Omaha en zijn medewerkers. Hou vol, zou ik zeggen. ‘My favorite holding period is forever,’ zegt Warren Buffett zelf.

  • Blondje

   En als er weer eens een fysieke aandeelhoudersvergadering mag plaatsvinden in Omaha, mag ik met deze aandelen weer naar binnen!

 4. Masja

  Hoi Janneke,

  Wat zijn je gedachtes over Goldman’s verlagingen van het koersdoel Galapagos en het advies om te verkopen? Denk je dat het bedrijf ooit weer zo groot wordt als het was of zal de vertraging en concurrentie rondom filgotinib zijn tol eisen?

 5. Iris

  hey ik kan die onderste etf niet viden bij De Giro of Binck Bank Fundcoach, die ik dan iets verkeerd?

  Dank je wel alvast!
  Groetjes Iris

 6. Andries van Dommelen

  Zelf beleg ik in zelf nu voornamelijk in tech. -health- en goudfondsen, waarvan de rendementen wel gedaald zijn maar toch niet zoveel als in enkele van afzonderlijke bedrijven. Genoemde fondsen zijn momenteel niet aan grote schommelingen onderhevig.

 7. Wouter

  Beste Blondje,

  Is het niet unfair om je eigen portfolio met de AEX te vergelijken als je ook internationale aandelen in je portfolio hebt zitten? Zou je niet veel beter je portfolio met iets als VWRL kunnen vergelijken?

 8. Iris

  Hoi Janneke,

  Ik kan die onderste ETF SPDR SSGA Gender DiversityIndex ETF niet vinden in de Giro en-/of via Binck Bank Fundcoach, doe ik hier iets verkeerd? Dank alvast!
  Groetjes Iris

  • Ronse Liliane

   Ik weet niet hoelang je al belegd doch weet
   1.dat alle bomen niet tot in de hemel groeien
   2.ik een koersdoel voor galapagos heb van €200 maar ik weet niet in welk jaar

Reacties zijn gesloten.