Menu Sluiten

November: net iets meer dan 25 procent

cheerleaderDit jaar, tot en met de maand november, heb ik een rendement van 25,29%.
De AEX heeft in dezelfde periode 10,61% geboekt.

Voor ik HEEL hard ga juichen, eerst nog eens de kanttekeningen bij deze vergelijking.

Waarom vergelijken met de AEX?

Ja, inderdaad. Dat klopt natuurlijk voor geen meter.
Want:
1. De AEX is nogal ‘smal’, er zitten maar 25 fondsen in.
Ik leg mezelf juist geen beperkingen op qua aantal beleggingen. Hoewel ik 10 bedrijven toch wel een beetje het maximum vind van wat ik nog tegelijkertijd kan volgen, naast mijn werk. Ik heb al moeite met deze update op tijd op de site zetten!
Ook zit er wel een maximum aan mijn belegd vermogen. Inmiddels is mijn belegde spaargeld aangegroeid tot ruim EUR 31.000. Dat is voor mij een onwerkelijk bedrag. Nooit gedacht dat ik ooit zoveel geld zou hebben, waar ik niet eens iets tastbaars mee doe! Maar goed. Je snapt dat het een groot bedrag is, maar dat je er nou ook weer niet duizenden verschillende beursgenoteerde effecten mee kunt kopen.
En ik ga natuurlijk ook niet voor 10 euro in één belegging zitten. Want alleen bij de aankoop betaal ik dan ongeveer hetzelfde bedrag aan transactiekosten bij de broker waar ik zit. Dat schiet niet op.

2. De AEX is geen herbeleggingsindex. Dat betekent dat ie het dividend niet meetelt.
En dat doe ik wel in mijn portefeuille. Uitgekeerd en/of herbelegd dividend kan lekker aantikken in je portefeuille. En dat zou het dus ook doen in de AEX als het een herbeleggingsindex was. (Er is trouwens wel ergens zo’n AEX-herbeleggingsindex, zou ik eens moeten opzoeken om het verschil te laten zien. Iemand toevallig een linkje bij de hand?)

3. De AEX bestaat uit Nederlandse fondsen. En ik beleg ook in Amerikaanse aandelen.
Allemaal waar, maar toch vergelijk ik met de AEX. Omdat ik merk dat de meeste Nederlanders toch naar die index kijken. Ook de beleggers. Dicht bij huis beleggen is favoriet.
Ik wil juist vergelijken wat er gebeurt als je ‘gewoon’ in die (redelijk) bekende aandelen belegt en wat als je doet wat ik doe: precies zo beleggen als waar ik zin in heb. In aandelen met een verhaal, bedrijven die volgens mij de toekomst hebben, ondernemingen die iets maken waar ik graag regelmatig over wil horen. En natuurlijk ook: waarvan de fundamentele cijfers enigszins aardig lijken te zijn.

Daarnaast vergelijk ik graag met de spaarrente. Ik wil meer rendement dan op mijn spaarrekening, anders had ik het geld ook wel redelijk relaxed daar kunnen laten staan.

Nog een maand te gaan, dan 2015 er alweer op. Ik ben benieuwd of de blonde portefeuille ook tijdens de feestdagen de AEX en de spaarrente nog kan voorblijven.

PS
Ik had andere prioriteiten/mijn planning niet op orde/het druk-druk-druk en plaats daarom dit stukje pas op zondag 13 december.
Op zondag 30 november maakte ik snel screenshots van mijn rendement en de AEX, dus die percentages kloppen.
Ik vergat alleen even een plaatje van de inhoud van mijn portefeuille te maken die dag. De inhoud van mijn portefeuille op 13 december kun je hier zien.

8 Comments

 1. C.M.J. Laseur

  Janneke,

  Je schrijft het volgende.
  Ik heb nu ruim 31.000,00 Euro aan te beleggen spaargeld.
  Is dat de som van waarmee je aanvankelijk begon, inclusief het rendement tot nu toe?
  Waarmee en wanneer begon je precies?

  Zonder dat ik dat nu precies weet, weet ik één ding heel zeker: je hebt buitengewoon goed gescoord.

  Waarschijnlijk dankzij jouw bescheidenheid en zonder de ijdeltuiterij van menig andere publicerende belegger, doe je het daarom zo goed.

  Ik lees graag met welk bedrag en wanneer jij begon.

  Veel succes verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *