Menu Sluiten

Maandupdate april: Dik tevreden met bijna 9 procent rendement

In april is mijn rendement ietsjes opgelopen, van 8,17% naar 8,89%. De AEX en herbeleggingsindex AEX GR daalden allebei iets, maar staan nog steeds op plussen van 13,28% en 13,91%. Zo bezien had ik dit jaar dus beter in een ETF op een van die indices kunnen beleggen. Dan had ik me de moeite van het uitzoeken van individuele aandelen bespaard en nog een beter rendement gehad ook.

Met mijn beleggingen wil ik meer rendement behalen dan op een spaarrekening én het beter doen dan de AEX. Dat eerste lukt prima, maar het tweede is helaas dit jaar (nog?) niet gelukt. Maar geen zorgen hoor, ik ben dik tevreden met die bijna 9 procent die er in de eerste vier maanden van dit jaar is bijgekomen.

Beleggen in ETF’s vind ik makkelijker dan beleggen in individuele aandelen. Je lift gewoon mee op een mandje van aandelen en hoeft niet per bedrijf te bedenken of je wilt kopen of niet. Toch wil ik met de Blonde portefeuille vooral in individuele aandelen beleggen, omdat het zo leuk is om individuele bedrijven te volgen. Helemaal als je goed zit, natuurlijk 🙂 Op een andere rekening beleg ik wél helemaal in ETF’s, namelijk in de ETF’s die ik ook in de online training Super Simpel Beleggen noem.

Eén aandeel bijgekocht

Afgelopen maand is er een kleine wijziging geweest in de blonde portefeuille. Eind april keerde Ahold Delhaize dividend uit. Voor mijn 87 aandelen kreeg ik in totaal €29,58 gestort. Ik heb mijn beleggingsrekening zo ingesteld, dat er van het dividend automatisch aandelen worden bijgekocht. Er is automatisch 1 aandeel bijgekocht, tegen een koers van €23,17. Jammer dat de koers van Ahold in de afgelopen maand is gedaald. Eind maart stond op het regeltje Ahold nog een plus van bijna 3 procent, maar dat is nu een min van bijna 3 procent.

Onderaan dit bericht zie je de inhoud van mijn portefeuille en de rendementen per fonds.

Opvallende stijgers zijn ASML en Berkshire Hathaway, het bedrijf van Warren Buffett en Charlie Munger. Ook de S&P 500-ETF gaat nog steeds lekker, met een plus van ruim 7 procent. De Gender Diversity ETF staat zelfs op een winst van 12,27 procent voor dit jaar.

Er tegenover staan heel wat aandelen die het minder goed deden afgelopen maand. De koers van Shell is weer gedaald, Galapagos is verder gezakt en Netflix is zelfs in het rood gedoken.

Hoewel ik vermoed dat het wel handig zou zijn als ik wat wijzigingen aanbreng in de portefeuille, heb ik dat tot nu toe nog niet gedaan. Dikke kans dat het ook niet snel gaat gebeuren, want ik ben eigenlijk best tevreden met wat ik heb. Maar mócht ik wat veranderen, dan lees je dat natuurlijk hier.

Mijn portefeuille op 30 april 2021

Ga je hieronder reageren, dan graag op een normale toon. Je hoeft het trouwens niet met me eens te zijn, altijd leuk om een andere visie te lezen. – Groetjes, Janneke

19 reacties

 1. Sierk

  Beste Janneke,
  Na het lezen van een artikel van je in de Telegraaf (dat je beter een index kunt tracken), werd ik benieuwd naar je portefeuille. Allereerst valt mij op dat je je geld in slechts 10 aandelen en 2 trackers hebt gestoken. Toen ik begon te beleggen, drukte de mevrouw van de ABN-AMRO die mij destijds adviseerde op het hart te spreiden: “spreiden doet verblijden” zo sprak zij. Heel verstandig. De outperformance van index-trackers bewijst dat zij gelijk had.

  Natuurlijk is het leuk om zelf aandelen te selecteren. Hierbij ligt de focus te vaak op het vinden van de groeibrilliant of die steady dividendbetaler. Maar moet de focus niet meer liggen op het vermijden van de value-traps?

  Dan nog een laatste observatie: het ontbreken van aandelen die inspelen op de energietransitie. In Nederland niet te vinden, in de VS des te meer.

  Veel succes met je beleggingen, ik zal je portefeuille zo nu en dan eens checken Ter Leeringe ende Vermaeck. Vooral Ter Leeringe.

 2. Vanwoutergem

  Je schrijft : “… Zo bezien had ik dit jaar dus beter in een ETF op een van die indices kunnen beleggen. Dan had ik me de moeite van het uitzoeken van individuele aandelen bespaard en nog een beter rendement gehad ook. …”
  Over welke moeite heb je het precies? Als ik het goed voorheb is je aandelenportefeuille in geen jaren gewijzigd.

  Ook lees ik hierboven “Ga je hieronder reageren, dan graag op een normale toon. Je hoeft het trouwens niet met me eens te zijn, altijd leuk om een andere visie te lezen.” Dit deed ik oa vorig jaar toen ik kritiek uitte op je portefeuille waar je positie in Galapagos meer dan 25% van je portefeuille bedroeg. Ik raadde je toen aan gedeeltelijk winst te nemen op Galapagos die toen rond de 220 euro noteerde. Jammer genoeg heb je m’n kritische post verwijderd.

  • Blondje

   Ik kan je comment van toen niet meer vinden, maar ik vermoed dat de toon dus niet normaal was. Je bijdrage van nu vind ik ook niet echt constructief, maar goed, jij mag vinden dat ik weinig moeite heb gedaan.

 3. Lot

  Hoi Janneke,

  Ik vond je boek echt heel fijn om te lezen en van te leren! En ben dus op de piek ingestapt met een beetje speelgeld. Ik heb me vooral gefocust op bedrijven en etf s die met duurzaamheid bezig zijn (bijv Orsted), maar uitgerekend die sector is nu helemaal onderuit! Ik merk dat ik daardoor toch een beetje bevries in de moed om verdere investeringen te doen, wat ik dan toch ook wat slap vind van mezelf 🙂 Toch lees ik in de algemene beursnieuws weinig grote zorgen. Ik ben heel benieuwd hoe jij in de huidige trends staat, want zitten we nu in een ‘hold’ of “kies gewoon een andere sector om in te beleggen’ fase? En zal er nog een flinke post corona impact zijn op de globale economie?

 4. Anouk

  Hoi Janneke,
  Volg je al een tijdje en ben blij met je boek
  Ik zie dat ik dezelfde broker heb als jij. Kun je mij uitleggen hoe je in het scherm komt waarbij jij ziet wat je totaal aan rendement is van alle aandelen: 5,58% en rendement eft’s 9,49%. Ik zie het wel per aandeel maar niet totaal. Ik zie dus niet de grijze balken.Ik doe vast iets niet goed.

  Groetjes Anouk

  • Blondje

   Zo ziet het scherm van mijn portefeuille er uit. Wellicht heb je toch aan andere rekening? Weten ze vast bij de klantenservice van Binck wel.

  • Daniel

   Als je op het BinckBank portefeuille overzicht staat, kun je kiezen uit “geen groepering” (dan staat alles alfabetisch op een rij) of andere schermindelingen (zoals bijvoorbeeld “fondscategorie”: dan staan de individuele aandelen en de ETFs apart).

 5. Arend

  Ahold Delhaze al jaren in mijn portefeuille, is ondanks topverkopen weinig merkbaar in aandeel helaas, echter mooi dividend
  Asmi (35.16%) als Asml , (29.29%) mooie resultaten.

  Helaas omdat ik niet in de gelegenheid ben en niet had voorzien dat de beurs een klap kreeg vandaag, rendement gezakt van ruim 16 naar 14.86% ?

  Zie dat je geen liefhebster bent van banken, al geeft ING een heel mooi dividend .7.30% – Aegon – dividend 4.30.%
  heeft dat een reden?

  Maar heb ergere tijden gehad, heb vertrouwen, met maart vorig jaar nog in achterhoofd ?

 6. Pieter

  Hallo Janneke,

  Welke aandelen heb je op je schaduwlijstje staan die je in de gaten houdt?
  Je boek gelezen als beginnende belegger en ik heb er veel aan dank!

 7. Wim

  Dag Janneke,
  vanwaar ooit je beslissing om in die Gender diversity index ETF te stappen? Of kan ik dat ergens lezen op je blog?
  Het intrigeert me gewoon
  Ik blijf je lezen
  Wim

 8. Frans

  Beste Janneke, je hebt een beleggingsportefeuille in individuele aandelen, maar je hebt tevens een portefeuille in ETF’s. Ik hoef niet te weten welke ETF’s je hebt, maar vraag mij af welke portefeuille het beste rendeert; de individuele aandelen of de ETF’s?

  • Blondje

   Dit jaar de ETF’s, eerder jaren (afgezien van vorig jaar) gingen de individuele aandelen beter.

 9. Jan van der Poel

  Hoe heb je het dividend van Ahold Delhaize in je portefeuille verwerkt, Janneke? Er is 1 aandeel bijgeboekt, zie ik. Is het historische waarde bijvoorbeeld aangepast?

Reacties zijn gesloten.