Menu Sluiten

Eerste kwartaal 2017: Blondje boekt 12 procent rendement. En stapt in vrouwen-ETF.

12 procent blondje belegt in vrouwen-pexelsWat ging het hard in de laatste maand van het eerste kwartaal. In maart steeg mijn rendement van ruim 6 procent naar iets meer dan 12 procent. Bijna een verdubbeling! Bovendien liepen mijn opbrengsten verder uit op de AEX, want die steeg ook, maar ‘slechts’ naar bijna 7 procent.

De grootste stijgers de afgelopen maand waren ASML (van € 114 naar € 124), Galapagos (van € 67 naar € 82), Netflix (van $ 142 naar $ 148) en de klapper was Tesla met een stijging van $ 250 naar $ 278. Dat laatste aandeel over de afgelopen drie maanden (omgerekend in euro’s) al 28,51% meer waard geworden. En wat dacht je van Galapagos: dit jaar al plus 33,87%.

Berkshire Hathaway zorgde voor een lichte domper. De koers daalde van $ 172 naar $ 167. Maar alles bij elkaar is er dus weer sprake van een flinke stijging van de waarde van mijn portefeuille. En dat terwijl ik vorige maand nog dacht dat het alleen maar bergafwaarts zou kunnen gaan, na het mooie rendement dat ik toen al behaalde.

Ik blijf me ervan bewust dat dit opnieuw een nogal mooi resultaat is en dat de kans dat het niet zo door kan blijven gaan toeneemt. Want het toch best spannend: nu al net zoveel rendement als in heel 2016. Toch besluit ik om nog méér geld in de beurs te steken.

Níet beleggen is het stomste wat je kunt doen
Uit onderzoek blijkt namelijk dat het voor een lange termijnbelegger niet handig is om te proberen te timen. Winst nemen omdat je denkt op een later moment weer lager in te stappen, gaat erg vaak mis. Dat komt omdat de grootste beurswinsten zich concentreren op maar een paar dagen in het jaar.

Uit onderzoek van Index Fund Advisors (zie het plaatje hieronder) blijkt dat als je in een periode van 20 jaar net de 5 beste handelsdagen niet belegd bent, dat je dan al 43 procent minder winst hebt dan wanneer je gewoon was blijven zitten. De 40 beste dagen missen in de afgelopen 20 jaar – dat zijn dus maar 2 dagen per jaar nét even niet in de markt zitten – zet je zelfs op een verlies!

Als je de beste beursdagen mist
Ik heb al tijden 6.000 euro cash op mijn beleggingsrekening staan, die daar nul rendement staat te vangen. Bovenstaand plaatje geeft me de zet om nu in ieder geval met een deel daarvan iets te doen. En laat er nu net iets zijn gelanceerd dat precies in mijn straatje past.

Volg de vrouwen!
Met internationale vrouwendag werd de SPDR SSGA Gender Diversity Index ETF (ISIN US78468R7474, tickersymbool SHE)  opnieuw onder de aandacht gebracht. De ETF volgt de Gender Diversity Index, die weer bestaat uit Amerikaanse bedrijven met het hoogste percentage topvrouwen. Uit onderzoek van (onder andere) MSCI Research blijkt dat bedrijven met een sterk vrouwelijk leiderschap een rendement van 10,1 procent opleveren. Heel wat beter dan de 7,4 procent voor overige bedrijven.

Bovendien zijn jullie wel bekend met de onderzoeken die steeds bewijzen dat vrouwen het gemiddeld beter doen dan mannen op de beurs, en volgens de factsheet heeft deze ETF 3 fondsmanagers: Melissa Kapitulik, Amy Cheng en Lynn Blake. Ik weet niet helemaal zeker wat ze doen, want ik dacht dat een ETF juist zonder fondsmanagers kon, maar dat het vrouwen zijn is een plus.

Misschien selecteren ze wel de bedrijven die in de Gender Diversity Index terecht komen. De grootste posities zijn Pfizer, PepsiCo, Amgen, 3 M en Mastercard. Je belegt via de ETF puur in Amerikaanse aandelen, dus dat betekent wel dat mijn portefeuille voor een nog groter deel van Amerika afhankelijk wordt. Maar… alles voor de goede zaak. En natuurlijk heeft de ETF lage kosten (0,20%).

Hier kan ik niet omheen, met een sitenaam als BlondjesBeleggenBeter. Ik móet deze ETF kopen. Maximaal 3.000 euro stop ik erin. En dan eens kijken of de vrouwelijke leiders niet alleen hun eigen bedrijf, maar ook mijn portefeuille verder kunnen helpen.

Mijn actuele portefeuille, met SHE ETF al gezellig in de min 🙁

2017-04-03 Portefeuille met SHE ETF

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

8 Comments

 1. Jade

  Hoihoi!

  Ik heb hard gezocht om een platform te vinden waar je nu de vrouwen ETF kan kopen, maar na hard zoeken nog steeds niet gevonden..

  Weet jij waar je ze nu kunt kopen?

  Groetjes,
  Jade

  • Blondje

   Hoi Jade,

   Je kunt de vrouwen ETF die ik heb niet meer kopen in Nederland. Er zijn wel andere ETF’s die een soortgelijk beleggingsbeleid hebben, zoals de ELLE en de GENDER-ETF.

   Groetjes,
   Janneke

 2. Ilse

  Ha, leuk een dames ETF. Ik ga er ook een hapje van bestellen. Wel kek dat je nog steeds bovenaan het lijstje staat. Ik heb helaas niet bijgehouden wat mijn stand was op 1 januari. Ben nu 10 1/2 maand aan het beleggen en zit op 32,8% rendement. Waarschijnlijk beginnersgeluk, maar het geeft een buffertje voor mindere dagen.

  • Blondje

   Wauw wat een rendement zeg! Waar heb je het (vooral) mee verdiend? De dames ETF bakt er tot nu toe weinig van trouwens.

 3. Marly Mulders

  Hoi Blondje,
  Gefeliciteerd met je nummer 1 positie! Hou vol hou vol!
  Je alinea over niet beleggen is het stomste wat je kunt doen support ik volledig.
  Ik merk in mijn directe omgeving ook dat steeds meer mensen willen gaan beleggen en hier zoekende in zijn. Rente op je spaarrekening is nu nog maar 0,2% per jaar….

Reacties zijn gesloten.