Menu Sluiten

Maandupdate mei: Lekker, bijna 10 procent rendement • Wint WW de strijd tegen de coronakilo’s?

In mei is mijn rendement verder opgelopen, van 8,89 naar 9,87%. Lekker, dat is toch weer bijna 10 procent verdiend in vijf maanden tijd. Oftewel: € 5.745 erbij in een paar maanden, waar ik nagenoeg niets voor heb hoeven doen.

Het rendement op mijn portefeuille blijft achter bij de AEX en de AEX GR

De pret had nog groter kunnen zijn als ik de AEX inmiddels had in gehaald, maar met rendementen van 13,57% (AEX) en 14,85% (AEX GR) is het gat met mijn blonde portefeuille opnieuw vergroot. Natuurlijk zijn er plekken waar ik mijn geld nog harder had kunnen zien groeien, maar afgezet tegen het risico wat ik hier loop en de tijd die ik erin steek ben ik heel tevreden.

Ik heb afgelopen maand geen veranderingen doorgevoerd in mijn portefeuille, maar dat betekent natuurlijk niet dat ik helemaal niets doe. Ik volg het nieuws en kijk continu kritisch naar mijn aandelen. Tot nu toe heeft dat er alleen nog niet toe geleid dat ik een wijziging aanbreng.

De meest opvallende verandering van de afgelopen maand is die van WeightWatchers (WW): de koers steeg van $ 27,77 naar $ 39,90. Had ik vorige maand nog (in euro’s) een rendement van 15,59% op dit aandeel, nu staat er plotseling een megaplus van 61,99%. Daarmee geeft WW mijn portefeuille een flinke boost.

Weight Watchers (WW) profiteert van coronakilo’s

De koers van WW: gehalveerd sinds mijn aankoop in oktober 2018

De kwartaalcijfers die WW begin mei publiceerde (persbericht vind je hier), waren beter dan verwacht. Het netto kwartaalverlies steeg enorm van $ 6 naar $ 18 miljoen, maar dit was minder slecht dan analisten hadden verwacht.

WW heeft 2 vormen van abonnementen: Digital (alleen de app) en Workshops + Digital (eh… je snapt al wat dit inhoudt). Digital groeide jaar op jaar met 16% naar een recordaantal van 4,2 miljoen abonnees. De omslag naar Digital gaat dus goed, geholpen door de lockdowns. Er wordt op Digital een lagere omzet behaald, maar de winstmarges zijn er hoger. Nu de workshops ook weer open gaan is de verwachting dat veel mensen de coronakilo’s eraf willen werken en dat ze zich dan (ook) bij WW zullen melden, waardoor ook de omzet weer omhoog zou kunnen gaan. Ondertussen hebben meerdere analisten hebben hun advies voor het aandeel verhoogd.

In 2018 heb ik de aandelen voor $70,20 (inclusief kosten) gekocht. Daar staat de koers natuurlijk nog lang niet en of dit ooit nog helemaal goed komt weet ik niet. Waarschijnlijk zijn er op dit moment wel betere aandelen te vinden en zou ik allang al mijn verlies moeten nemen. Toch hou ik de aandelen vast en hoop ik dat WW inderdaad gaat profiteren van de strijd tegen de coronakilo’s.

Mijn portefeuille op 31 mei 2021
De ontwikkeling van het bedrag op mijn beleggingsrekening

11 reacties

 1. Luc

  Hoi Blondje,
  Afgelopen jaar heeft Galapagos jouw rendement (en het mijne, zucht) aardig gedrukt. Galapagos was op gegeven moment ook bijna een derde van jouw portefeuille. Natuurlijk wel risky. ASML wordt nu een wel hele zware positie. Overweeg je niet om wat winst ASML te nemen? Handelt nu voor 65x de winst. Lijkt ook aardig risicovol.

  Tot de volgende maandupdate!

 2. Piet Keizer

  Met veel aandacht volg ik jouw maandelijkse resultaten. Ik heb je boek gelezen en in maart 2020 mijn eerste aandelen gekocht. Inmiddels heb ik een portefeuille die vergelijkbaar is met de jouwe. Visie en strategie zijn vergelijkbaar, alhoewel ik eerder de neiging heb om niet renderende aandelen (galapagos) te verkopen. Mijn rendement is op dit moment beduidend hoger, maar dat verklaar ik voor een belangrijk deel door de tijd (goedkoop) waarin ik mijn aandelen gekocht heb.Ik herken de liefde, die je kunt hebben voor een bepaald bedrijf. Dus in die zin, vond ik het wel interessant om je gedachten daarover te lezen. Punt van kritiek op je portefeuille, de beperkte spreiding in fondsen. Met een groet van Piet.

 3. Jacomijn

  Hoe kun je ni zeggen dat je 61,9% in de plus staat bij een prijs van $39,90.Overall sta je nog zwaar $ 30 per aandeel in het verlies. Of bereken ik het verkeerd? Heb je hoog staan, leer graag van je

  • Blondje

   Hoi Jacomijn, ja, dat kan inderdaad een beetje verwarrend zijn. Die koersstijging waar ik het over heb is sinds begin dit jaar.
   Je hebt inderdaad helemaal gelijk dat ik nog op verlies sta sinds de aankoop, die ik al veel eerder deed en ook noem in de blog.

 4. Luuk

  Hey Janneke, wat is de ticker van je Gender Diversity? Ik heb hem geprobeerd te zoeken bij de giro maar kan hem niet vinden.

  • Blondje

   Hoi Luuk, dank voor je reactie! Die van mij is niet meer te koop in Nederland. Ik zal er snel een post over schrijven, want meer mensen vragen dit.

 5. Andre

  Als luie belegger zit ik index/beleggingsfondsen en heb ook een rendement van 10% gemiddeld over de afgelopen 5 maanden en zit zelfs met een NN beleggingsfonds op 30%.

Reacties zijn gesloten.