Menu Sluiten

Maandupdate maart: 8% rendement • Waarom ik mijn ETF laatst in één keer kocht

In maart is het rendement van mijn portefeuille hersteld van 1,53% naar 8,17%. Whoehoe! Volgende doel: de AEX en herbeleggingsindex AEX GR inhalen. Die stonden op het slot van de laatste handelsdag van maart op plussen van 12,05% en 12,35%.

De keus om de S&P 500-ETF te kopen, is erg goed uitgepakt. In een maand tijd steeg de koers al 4,53%. Nu krijg ik spijt dat ik dit niet eerder gedaan heb. Moet je nagaan zeg, al die maanden stond dat geld niks te doen en nu is er al 4,53% rendement. Nou ja.

Omdat ik deze update over eind maart pas vandaag op de website zet en het alweer bijna tijd is voor de maandupdate van april, maak ik dit stukje niet te lang. Maar misschien is het wel leuk om nog even toe te lichten waarom ik de ETF op de S&P 500 niet in gedeelten heb gekocht, terwijl ik in de cursus Super Simpel Beleggen toch altijd zeg dat periodiek bijkopen (waardoor je je aankoopmoment spreidt, of middelt) het handigste is wat je kunt doen.

Waarom ik de VUSA (Vanguard S&P 500 UCITS ETF) niet in porties heb gekocht

De portefeuille die ik hier al sinds 2013 publiceer (de Blonde portefeuille) bestaat grotendeels uit individuele aandelen. Dat vind ik leuk en er valt meer over te schrijven dan over het aankopen van steeds dezelfde ETF. (Hoewel je dat niet zou zeggen, gezien het aantal stukjes wat ik de laatste tijd heb gepubliceerd. ?)

In deze Blonde portefeuille stort ik niet bij, want dan lukt het me niet meer om het juiste rendement te berekenen wat ik per jaar haal. Er zijn vast mensen die dat wel kunnen, maar ik niet en ik houd het graag een beetje simpel.

Er stond al tijden een niet-belegd bedrag van ongeveer € 4.000 op deze Blonde beleggingsrekening. Dat stond er al tijden stof te vangen, want je krijgt er geen rente over en dus ook geen rendement.

Stel je voor dat ik die € 4.000 in porties zou beleggen. Dan zou het nóg langer duren voor ik er rendement op haalde. Dus wilde ik gewoon een aankoop doen. De rest van de portefeuille is in delen opgebouwd. Je zou dus kunnen zeggen dat ik er met de aankoop van de ETF gewoon een nieuw deel aan heb toegevoegd.

In de online training Super Simpel Beleggen vertel ik hoe je voor de lange termijn kunt beleggen in een portefeuille van ETF’s. Voor de meeste mensen is het de makkelijkste manier van beleggen en als je het combineert met periodiek aankopen, profiteer je ook nog van het effect dat je je aankoopkoers middelt. Super Simpel Beleggen gaat uit van dat je nu nog niet belegt en vervolgens maandelijks geld bijstort en daar ETF’s van koopt. Heel anders dus dan wat ik met mijn Blonde portefeuille aan het doen ben.

Ik heb trouwens wel ook zelf een Super Simpel Beleggen-portefeuille, op een andere rekening. Daar koop ik dus iedere maand voor een vast bedrag een aantal ETF’s. En daardoor weet ik bijvoorbeeld ook dat dat veel makkelijker is dan je telkens weer te buigen over individuele aandelen. Met ETF’s vertoon ik tenminste geen uitstelgedrag, vraag ik me niet af of een concurrent toevallig net even beter is, of ik moet wachten met kopen en ik ga me ook niet als een malle Eppie hechten aan een ETF zoals bij bepaalde niet nader te noemen biotechaandeeltjes. Nee, hup: iedere maand op dezelfde datum koop ik weer een pluk bij.

Over een week schrijf ik je weer, met de eindstand van april. Volgens mij komt er mooi weer aan. Veel plezier buiten en op de beurs!


De inhoud van mijn portefeuille op 31 maart 2021

10 reacties

 1. Annemiek W

  Hey Janneke!

  Ik zie dat je Vanguard S&P500 gekozen hebt als ETF. Zelf heb ik die van iShares gekozen en vroeg ik mij af wat het maakt dat je Vanguard gekozen heb. Ik ben benieuwd naar je reactie!

  • Jonas

   Die van ishares en die van Vanguard zijn met uitkerende dividenden. Die van Vanguard is idd goedkoper van transactiekosten.

   Ik neem die van Amundi omdat die kapitaliserend is (herbeleggend). Ik beleg er elke maand in samen met nog enkele andere ETF’s.

 2. Peter Nieuwendijk

  Hallo Janneke,

  Een voorbeeld, zoals Robin Nieland jou aanbied, zou ik graag ook ontvangen.
  En… ik kijk altijd uit naar jouw maandelijkse update.

 3. Luuk de Ruiter

  Hai Janneke,

  Waar kan ik jouw gender diversity vinden? Het lukt me niet om hem op de Giro te vinden. Verder heb ik 30 ETF’s in gender equality. Kun je mij toelichten wat het verschil is?

  • Blondje

   Hoi Luuk, de Gender Diversity die ik heb, kun je niet meer kopen in Nederland. Er zijn wel een aantal andere ETF’s die hierop inspelen inderdaad. Als je de factsheets van die ETF’s opzoekt kun je ze met elkaar vergelijken.

 4. Willem

  Goed resultaat Janneke
  Een ieder ,die geen ASMI in portefeuille heeft, zal mogelijk wat achter lopen bij AEX.
  Goed,dat je wel ASML hebt, maakt veel goed!
  Doch het gaat om de langere termijn en ga zo door!

 5. Robin Nieland

  Dag Janneke,

  Met de functie XIRR kun je in Excel relatief eenvoudig de internal rate of return berekenen van een set met kasstromen op verschillende momenten in tijd. Daaarmee kun je dus gemakkelijk een rendement op een aandelenportefeuille berekenen met verschillende instap- en uitstapmomenten. Als je dat wilt kan ik je een simpel voorbeeld sturen!

Reacties zijn gesloten.