Menu Sluiten

Hoera! Terug op 19 procent (en de AEX zit weer op 9)

Blonde belegger is blij

Blonde belegger is blijEind augustus duikelde het rendement op mijn portefeuille in één maand tijd van 28 naar 19 procent. Daar was ik toen niet al te blij mee. Maar nu in oktober mijn rendement van 10 naar 19 procent is hersteld, ben ik in een hoera-stemming.
Wat een feest: mijn aandeeltjes op 19,34 en de AEX die slechts blijft steken op 8,87 procent.

Wat is er allemaal gebeurd de afgelopen maand?

 • Het beurssentiment is verbeterd
  Eerst even het grote plaatje. Mijn portefeuille schommelt natuurlijk mee met het sentiment dat er onder de grote beleggers heerst. Aandelenkoersen zijn flink teruggevallen en zijn daarna weer populair geworden. Plotseling zijn de tegenvallende groeivooruitzichten in China naar de achtergrond verdwenen. Financiële markten houden vooral alle uitspraken van Fed-voorzitter Janet Yellen en ECB-voorzitter Mario Draghi in de gaten. Veel Nederlandse beursexperts hebben het over een eindejaarsrally. In de echte economie lijkt het hier al goed te gaan, kijk bijvoorbeeld naar de huizenmarkt die hersteld is.
 • Unilever overtreft alle verwachtingen
  Het levensmiddelenbedrijf bleek totaal geen last te hebben van de langzamere groei van de opkomende markten en verbaasde veel analisten met veel betere omzetcijfers dan gedacht.
  Het was een enorme oppepper voor mijn portefeuille. De koers van Unilever liep in de afgelopen maand op van EUR 35,89 naar EUR 41,12. Oftewel: eerst had ik een winst van 9,96% en nu van 25,98% op het aandeel!
  Die koerssprong betekent ook dat Unilever een veel groter deel van mijn portefeuille uitmaakt dan eerder. Ruim 15 procent van mijn belegde geld zit er nu in. Lijkt mij goed om dit binnenkort terug te brengen naar 10 procent, anders heeft 1 tegenvallertje in dat aandeel straks een dramatisch groot effect.
 • Shell boekt miljardenverlies
  Shell boekte juist miljarden verlies, door afschrijvingen op projecten zoals het gestopte olieboorproject in Alaska. Het bedrijf heeft last van de lage olieprijs, al bleek later dat al bij een olieprijs van USD 60 de kasstroom op peil blijft. Ook het dividend blijft in tact, en laat dat nou voor veel, heel grote beleggers en voor mij als kleintje de reden zijn om het in portefeuille te hebben.
  De koers reageerde nauwelijks op de bekendmaking van het verlies. Het grappige is dat het in mijn portefeuille de afgelopen maand juist veel beter is gegaan met de koers van het aandeel: van een koersverlies van bijna 22 procent een maand geleden, tot nu nog slechts een koersverlies van 12 procent.
  Alle reden dus om me gewoon aan de uitspraak Never ever sell Shell te houden. Toch begin ik te twijfelen. Het bedrijf is natuurlijk totaal niet duurzaam…. Boren in Alaska vind ik verschrikkelijk. Waarom zit ik er nog in? Alleen voor het geld? Binnenkort maar een lijstje voors en tegens opstellen.
 • Ga, GoPro!
  Eén knoop heb ik wel doorgehakt de afgelopen maand: ik heb het laatste restje GoPro verkocht. Vorig jaar verkocht ik in september het grootste deel van mijn aandelen met 75 procent winst. (Daar schreef ik toen dit stukje over.) Ik hield vast aan 10 aandelen, omdat ik ‘zo graag naar het groene regeltje’ wilde kijken en erover wilde ‘opscheppen op feestjes’.
  Ja, jammer joh. Goed dat ik toen zoveel heb verkocht, want daarna ging het bergafwaarts. Op die laatste 10 aandelen had ik een verlies van bijna 55 procent.
  Ik heb mijn ontkenningsfase doorbroken en met mijn hand voor mijn ogen die 10 aandelen de markt op geslingerd. Hoppetee! Bestens!
  Het is natuurlijk ‘maar’ een verlies van ongeveer 350 euro, dus net iets meer dan één procent van mijn hele portefeuille. Maar toch. Toch een kleine blessure na een verder geslaagde bungeejump.
 • Tesla’s autopilot wil je vermoorden
  Groot effect op mijn portefeuille had de koersdaling van Tesla. Vorige maand stonden mijn aandelen nog vrolijk op ruim 19 procent winst, daar is nu nog maar 3 procent van over.
  Ik moet wel giechelen om een van de redenen voor die koersdaling. De autopilot van Tesla blijkt het niet zo goed te doen, sterker nog: er zijn mensen die zeggen dat hun Tesla ze probeert te vermoorden. Kijk even naar de video bij dit bericht op de site van de NOS.
  Tesla zal de fout vast wel herstellen, denk ik zo. Ik hou mijn aandelen lekker vast. Wist je trouwens dat ze sinds eind augustus ook een fabriek in Tilburg hebben?
 • Starbucks boekt recordomzet
  Tot slot: een ideetje wellicht, voor binnenkort. De Europese Commissie veroordeelde de belastingdeal tussen Starbucks en de Nederlandse staat. Maar vervolgens rapporteert het bedrijf wel weer een recordomzet (NRC). Er tegenover staan gestegen kosten voor personeel en de koers is gedaald.
  Onder mijn vrienden is er een lichte Starbucks-moeheid ontstaan, maar als je als toerist in het buitenland rondloopt ga je er al gauw toch weer een veel te dure, zoete koffie halen, in ruil voor gratis wifi, airco en een vertrouwd bruin zitje.
  Ik moet nog even spitten, maar wellicht blijkt dit dan een mooi koffie-koop-momentje.

De inhoud van mijn portefeuille nu:

Portefeuille inhoud 31 oktober 2015

3 reacties

 1. Marly Mulders

  Hey, het beurs sentiment is inderdaad gedraaid. AEX deze maand +9%! Zelf had ik ergere schade verwacht bij Volkswagen na het dieselschandaal en bij Shell had ik ook schade verwacht, maar never ever sel Shell gold weer eens! Ga mezelf nu maar eens verdiepen in Starbucks;)

Reacties zijn gesloten.