Menu Sluiten

Galapagos in het groen

Goed nieuws voor biotechbedrijf Galapagos: het bedrijf heeft EUR 2,9 miljoen subsidie toegekend gekregen voor onderzoek naar taaislijmziekte. Op dit nieuws is de koers flink opgelopen en dat was nodig ook, want dit blondje had gekocht op zo’n beetje de hoogste koers van het afgelopen jaar.

2014-01-14 GLPG
Galapagos 14 januari 2013 t/m 14 januari 2014

Op 6 januari van dit jaar werd al bekendgemaakt dat Van Herk Investments een belang van 5,3% in Galapagos heeft genomen. De koers van Galapagos begon daarop al aardig op te lopen. Maar nadat afgelopen maandag 13 januari ook nog eens bekend werd gemaakt dat het Vlaams agentschap Innovatie en Technologie (IWT) EUR 2,9 miljoen subsidie heeft toegekend voor een 3-jarige onderzoeksproject naar taaislijmziekte, kwamen er nog eens procenten bij. Zoveel zelfs, dat de regel Galapagos in mijn portefeuille nu weer op groen staat.

Vorig jaar in april kocht ik mijn eerste aandelen Galapagos. Mijn argumenten waren toen:

  • de goede testresultaten met een medicijn tegen reuma en de enorme markt (EUR 3 mrd) die daarvoor in het verschiet ligt
  • het vertrouwen dat Johnson & Johnson en Delta Lloyd in het bedrijf hebben, ze zijn namelijk grootaandeelhouder. (Het belang dat Van Herk heeft genomen lijkt me ook een goed teken.)
  • mijn eigen vertrouwen het bedrijf, door ontmoetingen met de CEO

Die argumenten staan wat mij betreft nog steeds. Daar komt bij dat:

  • Galapagos later in april een kandidaat-medicijn tegen borstkanker ontdekte
  • voortdurend op verschillende onderzoeksterreinen allianties met grote farmaceuten worden gesloten en Galapagos bij gebleken succes daaruit aanzienlijke mijlpaalbetalingen kan ontvangen
  • het mij een goed gevoel geeft om te beleggen in een bedrijf dat werkt aan het vinden van een medicijn tegen verschillende nare ziekten

Belabberde timing

Bij de eerste aankoop van deze aandelen was mijn timing op z’n zachtst gezegd belabberd. Gelukkig was me er wel van bewust dat ik na een stijging van 58 procent best eens te veel zou kunnen neerleggen, zo blijkt uit dit stukje dat ik toen schreef. De EUR 18,50 die ik betaalde bleek uiteindelijk zowat de hoogste koers van het afgelopen jaar te zijn geweest. Later heb ik nog op een EUR 14,85 bijgekocht, waardoor de gemiddelde aankoopkoers in mijn portefeuille op EUR 16,616 is uitgekomen (zie het stukje Windowdressen over dat bijkopen). Vandaag sloot Galapagos op EUR 17,45 en dus staat mijn positie staat nu 5,02% in het groen.

Hoewel ik nog lang niet van plan ben de aandelen van de hand te doen, vind ik dat toch een geruststellende gedachte. Ik ben er blij mee!

 

 

1 reactie

Reacties zijn gesloten.