Menu Sluiten

Eindstand 2014: plus 25 procent!   Blondje is verbluft

verbluftIk kan het bijna niet geloven, maar het klopt toch echt: het afgelopen jaar heb ik bijna 25 procent (24,94%) rendement behaald op mijn beleggingen.

De AEX klom 5,64 procent dit jaar. Die index bestaat alleen uit Nederlandse aandelen en het dividend is er niet in meegerekend, maar als Nederlandse particuliere belegger koos ik het eerder toch als vergelijkingsmateriaal.

De koersen van ASML, Berkshire Hathaway (het bedrijf van Warren Buffett), GoPro en Pepsico deden het fantastisch en staan nu nog steeds op plussen van 40 tot 50 procent in mijn portefeuille (zie plaatje onderaan).

Biotechbedrijf Galapagos kreeg recent nog een zetje, door gespeculeer over een mogelijke overname, en staat nu ook in de plus, terwijl ik daar het hele jaar verlies op heb gehad. Het bedrijf wordt voor dit jaar door een aantal analisten als kooptip genoemd, dus wie weet wat daar nog bij komt. En doordat Ahold profiteert van de sterke dollar/zwakkere euro, sta ik daar ook zomaar in het groen.

Tesla was lange tijd het pronkstuk van mijn portefeuille, maar beleggers zijn er wat negatiever op geworden en dus blijft er nog koersstijging van ruim 22 procent over van de eerdere 50 procent. Ach, blijft een heerlijk bedrijf met prachtige auto’s. Unilever is bijna 16 procent meer waard dan toen ik het ooit kocht, dus nou, dan klaagt een mens toch niet?

Door de flink gedaalde olieprijs staat er achter Shell nog maar een plusje van 4 procent, maar dáár krijg ik dan weer een aardig dividendrendement op. En je weet wat ze zeggen: never sell Shell. Alleen DSM staat op dit moment in de min. Daar moet ik nog eens wat meer over lezen.

Op dit moment leun ik even achterover en geniet van het uitzicht.

PS
Het plaatje van de portefeuille hieronder is van vandaag en het grafiekje van 30 november – ik was veeeeel te laat met het maken van screenshots. Maar je snapt het idee wel.

2014-11-29 Rendement 2015-01-13 Portefeuille

8 reacties

 1. Bert

  Gefeliciteerd Blondje! Een erg indrukwekkend resultaat. En als je ieder jaar dit redement behaalt en dan ben je volgens mijn berekening over 17 jaar milonair!!!

  • Blondje

   Dank je wel! Ja… áls, áls, áls! Maar ik kan er dit jaar net zo goed helemaal naast zitten en de helft verliezen. Ga natuurlijk proberen dat te voorkomen, maar de beurs is een onvoorspelbaar wild ding!

  • Blondje

   Hoe heb je dat berekend? Ik heb ook winst genomen en niet herbelegd en dat zie jij niet, kan het daar aan liggen?

Reacties zijn gesloten.