Menu Sluiten

Eindstand 2013: blondje is blij met 7 procent

Tijd voor de eindstand over 2013: heeft het blondje het gered of niet? Niet helemaal, want mijn beleggingswinst is in 2013 achtergebleven bij de AEX, die dit jaar wel 17,24 procent steeg. En hoewel ik weet dat sommige andere beleggers dit jaar veel meer hebben verdiend dan ik – waarvoor hulde! -, toch ben ik blij en zeer tevreden met de 7,34 procent die ik dit jaar heb verdiend op de beurs.

2013-12-31 RendementWaarom ik blij ben?
– Het beleggen zelf was ontzettend leuk om te doen.
– Erover schrijven ook.
– Ik heb geen geld verloren!
– Mijn geld is sneller gegroeid dan op een spaarrekening.
– Voor mijn gevoel liep ik niet erg veel risico, ik heb dus een prima nachtrust gehad.
– Ik was er niet veel tijd aan kwijt.
– Mijn rendement is inclusief transactiekosten, dividend en dividendbelasting. Die kosten zitten natuurlijk niet in de AEX.

Bezem erdoor

2013-12-31 PortefeuilleZodra de beurzen op 2 januari 2014 weer open gaan, start ik opnieuw met frisse moed. Dat betekent ook de bezem door de portefeuille. Ik twijfel bijvoorbeeld over TomTom. Als ik dat eerder had verkocht, had ik bijna 50 procent winst gehad. Maar ja, dat wilde ik niet, omdat ik ergens toch hoopte op een overname van het bedrijf. In de komende maand zal ik eens uitzoeken of die hoop nog terecht is, of dat ik toch maar beter tegen de huidige koers – met nog steeds een leuke winst – kan verkopen.

Dan zijn er Ahold en Unilever. Bij de eerste is volgens sommigen de rek eruit, bij de tweede zou er pas weer wat groei kunnen komen als het bedrijf een overname zou doen. Moet ik me ook nog even goed op inlezen om te zien wat ik ervan vind. Van Shell en Pepsi wil ik bijkopen, al is het alleen maar vanwege het dividend. Verder zie ik ook nog wel wat andere leuke aandelen die ik zou willen hebben.

Veranderingen 2014

In het nieuwe jaar wil ik enkele verbeteringen doorvoeren. Het bedrag waarmee ik beleg, verhoog ik tot in totaal 20.000 euro. Vijftienduizend euro zal ik beleggen voor de lange termijn. Met de overige vijfduizend euro wil ik wat meer speculatieve beleggingen gaan doen: inspelen op korte termijn stijgingen of dalingen. Dat heeft twee voordelen: ik kan vaker iets publiceren op dit blog en ik heb de kans mijn rendement ietsjes op te krikken. Als ik goed gok, natuurlijk.

Mijn doelstellingen voor 2014 zijn:
– een hoger rendement behalen dan de AEX
– een hoger rendement behalen dan een gemiddelde spaarrekening zonder voorwaarden
– mooie solide bedrijven aankopen voor de langere termijn
– spannende korte ritjes maken met een kwart van de portefeuille

Als je suggesties voor verbeteringen van dit blog of verzoekjes voor onderwerpen hebt waarover ik zou moeten schrijven, laat dan hieronder een reactie achter.

Ik wens je een hele mooie jaarwisseling, tot in 2014!

PS. – Op donderdag 23 januari organiseren we een dag over beleggen en andere geldzaken in Hotel Breukelen. Ticket kost €15,-, inclusief lunch. Zin om te komen? Bekijk het programma >     Koop je kaartje >