Menu Sluiten

B(l)ont en blauw: al 17 procent verlies dit jaar

In april is de waarde van mijn portefeuille veel verder gedaald. Het rendement over de eerste vier maanden van 2022 komt uit op een verlies van 16,96%, terwijl er eind maart nog ‘maar’ -10,36% was verdampt. De AEX (-10,90%) en de AEX GR (-10,17%) doen het dus een stuk beter dan dit blondje.

De grootste klap kreeg ik van de daling van Netflix. In april halveerde de koers zowat, nadat bleek dat Netflix 200.000 abonnees was kwijtgeraakt in het eerste kwartaal terwijl gerekend was op een groei van het aantal abonnees. Ik heb de aandelen vastgehouden, omdat ik dacht dat dit een nogal overdreven koersreactie zou zijn. Tot nu toe zit ik fout, want op het moment dat ik dit schrijf (12 mei) is Netflix nog veel verder gezakt tot een koers van $165.

FondsKoers 31 maartKoers 30 aprilVerandering %
Ahold Delhaize29,1230,143,50%
ASML610,00706,7015,85%
DSM162,50160,60-1,17%
Galapagos56,3056,00-0,53%
Shell24,9625,873,65%
Unilever40,9544,278,11%
Berkshire Hathaway$ 352,96$ 322,83-8,54%
Netflix$ 374,59$ 190,36-49,18%
Pepsico$ 167,38$ 171,712,59%
WW International$ 10,23$ 9,79-4,30%
Vanguard S&P 500 UCITS ETF78,4176,04-3,02%
SPDR SSGA Gender Diversity ETF$ 92,32$ 83,92-9,10%

Hoewel ik met de stijging van ASML (+15,85%), Ahold (+3,50%), Shell (+3,65%), Unilever (+8,11%) nog tikken terug probeerde te geven, mocht het allemaal niet baten. Ik ben totaal in de hoek gedreven en inmiddels b(l)ont en blauw.

In het plaatje van mijn portefeuille zie je wat de schade is sinds begin van dit jaar:

Leuk is het niet, maar ik moet hier tegen kunnen, vind ik. Ik ben tenslotte zelf in de ring gestapt en hield steeds maar vol aan mijn ‘alles komt goed’-strategie. Heel bewust heb ik er zelf voor gekozen om niet te verkopen en de aandelen die het goed deden aan te laten groeien tot gevaarlijk grote posities.

Is het nu tijd om eindelijk eens aan mijn verdediging te gaan werken? Moet ik de verdeling in mijn portefeuille weer netjes terugbrengen tot posities die allemaal even groot zijn? Ik denk dat het daarvoor nu te laat is. Ondertussen begin ik aan mezelf te twijfelen. Hoe kan het dat ik deze beuken niet heb zien aankomen? Tot nu toe zat het (bijna) altijd mee, maar dat was wellicht ook geen kunst tijdens jaren van (voornamelijk) stijgende koersen. Hoe langer ik beleg, hoe minder ik ervan weet.

Nog niet K.O.

Maar goed, ik ben nog niet K.O. De risico’s die ik nam, nam ik bewust en ik wist dat dit zou kunnen gebeuren. Ik heb altijd gefocust op de lange termijn en op buy and hold en mijn portefeuille-waarde is nog altijd veel hoger dan toen ik begon in 2013. Het was interessant geweest als ik op deze lagere niveaus zou kunnen bijkopen. Dat doe ik niet, omdat ik graag één vaste inleg aanhoud omdat dat zo makkelijk rekent voor dit blog. En eerlijk gezegd: stel dat ik wel regelmatig zou bijstorten, dan zou ik bijkopen waarschijnlijk niet aangedurfd hebben nu.

Dat bijkopen doe ik trouwens wel iedere maand in mijn ETF-portefeuille, die ik deel met mensen die mijn online training Super Simpel Beleggen volgen. Die strategie van periodiek beleggen in ETF’s is veel makkelijker uit te voeren dan eerst individuele aandelen verkopen om vervolgens weer andere aandelen bij te kopen.

Terug naar deze portefeuille. Ik neem 10 tellen neem, leg wat ijs op de beurse plekken en bedenk rustig hoe ik verder wil. Dat kan nog best even duren, want nog altijd geldt dat ik beleg voor de lange termijn: dit gevecht is pas na nog 20 jaarrondes afgelopen.

12 reacties

 1. Andre

  Zelf zit ik als luie belegger al jaren in diverse gespreide beleggingsfondsen en ben uitgestapt toen de koers van de AEX rond de 830 lag en begin nu weer voorzichtig in te stappen nu de koersen vandaag weer gaan stijgen. Fondsen dalen en stijgen niet zo extreem, gezien de spreiding zoals U wellicht zult weten. We kunnen wel medelijden hebben met de vele mensen, die in Fondsen moeten beleggen met b.v. minstens eur 100.000,= en die beleggen in cryptomunten.

 2. Arjan de bee

  Zit met eenzelfde schade. Achteraf natuurlijk gemakkelijk praten wat we hadden moeten doen. Gelukkig beleg ik al heel lang en ik weet al heel lang dat gemiddeld rendement van 8% per jaar over het totaal heel netjes is daar zit ik nog ruim op.
  Beschouwend denk ik dat het invallen van Rusland in de Oekraïne het signaal voor een totale liquidatie van de portefeuille had moeten zijn om later weer rustig terug te gaan kopen.
  Maar dat is achteraf en ik denk nooit van had ik maar. Daar ligt de zolder al vol van

 3. Ivo

  Ha Janneke, moet zeggen dat mijn portefeuille (dividend aandelen ala Ahold, ABN, Shell + ETF combinatie) het nog redelijk aan het volhouden is (slechts -9%… echter na +26% vorig jaar). Lijkt voor de lange termijn (10 a 20 jaar) en de matig-gemiddeld actieve belegger toch altijd een goed tactiek. Welke ik overigens mede heb opgezet op basis van jou advies, dus dank daarvoor 😉

 4. Yvan STRUBBE

  vooral nu niet in paniek verkopen, maar rustig blijven zitten…. Om bij te kopen is het nu ook nog veel te vroeg…
  Elke top zal immers gevolgd worden door een nieuwe top, al dan niet met tussenin een crash…

  • P. Hoogsteder

   Het ligt niet aan jou, weet zeker dat er weinig zijn die de val van Netflix hadden voorzien.

   Zelf weet ik de schade te beperken met de fluctuatie van Asml en Adyen.

   Kopen als zij in de middag laag staan en als weer wat opveren te verkopen.

   Dat lukt slechts met enkele aandelen.

   Etf’s lenen zich daar niet daarvoor.

   Uiteindelijk sta ik desondanks net als velen nog op verlies.

   Maar niks doen was de schade groter geweest.

   De fluctuaties zijn voor mij vroeger minder hectisch in het verleden door de toename van computerprogramma’s die automatisch opdrachten uitvoeren sneller als wij kunnen voorzien.

   Zo sta op een dag op ruime winst en nauwelijks een paar uur later op een nog groter verlies op dezelfde posten.

 5. Rob Tibboel

  Te hebberig geweest Blondje. Op tijd afscheid nemen. Nu alleen beleggen in Ahold Delhaize,ING en Shell en meer niet. Nou was ik gisteren in een dag 8.000 euro kwijt door Ahold Delhaize, dus waar hebben we het over ?

  • Ralph

   ASML stond op 30 april op 548,- EUR, niet op 706,70 EUR, dat was de koers van 31.12.2021. Wat maakt dat de 15,85% rendement op ASML voor de maand april in je portefeuille (helaas want ik heb ze ook😔) niet klopt..

 6. Jaap Verhees

  Beste Janneke, Ik sta ook op een fors verlies. Ook Netflix. En ook ASML. En bij mij ook nog Amazon en Alphabet. Helaas. Maar het is verlies op papier en ook ik ben van mening dat paniekverkoop niet zou helpen. Zelf koop ik wel – mondjesmaat – iets bij. En uit voorzorg zet ik ik limietaankopen al gauw 7% tot 10% lager dan de koersen van die dag. En waar ik die limieten nog wel eens 3 a 4 weken looptijd gaf geef ik ze nu hoogstens 2 dagen looptijd om daarna weer een nieuwe kooporder met de (nog lagere) limiet in te voeren. Uiteindelijk hou ik mij vast en staande door de gedachte dat ik in het 1e coronajaar zelfs 120K in de min stond en dat jaar toch afsloot met circa 20K winst!
  Dat gaf mij een heel fijn overwinnaars gevoel. En in dat coronajaar heb ik ook gewoon mondjesmaat bij gekocht, emotie uitgeschakeld en puur gedacht’het is een lage koers, ik had het aandeel anders ook al eerder willen kopen tegen een hogere prijs’. Kortom, hou vol en durf wel bij te kopen … want je weet het: in the long run gaan koersen weer gewoon omhoog en het gouden advies blijft altijd: buy low sell high. Fijne avond, groetjes, Jaap

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.