Menu Sluiten

B(l)ont en blauw: Al 17 procent verlies dit jaar

In april is de waarde van mijn portefeuille veel verder gedaald. Het rendement over de eerste vier maanden van 2022 komt uit op een verlies van 16,96%, terwijl er eind maart nog ‘maar’ -10,36% was verdampt. De AEX (-10,90%) en de AEX GR (-10,17%) doen het dus een stuk beter dan dit blondje.

De grootste klap kreeg ik van de daling van Netflix. In april halveerde de koers zowat, nadat bleek dat Netflix 200.000 abonnees was kwijtgeraakt in het eerste kwartaal terwijl gerekend was op een groei van het aantal abonnees. Ik heb de aandelen vastgehouden, omdat ik dacht dat dit een nogal overdreven koersreactie zou zijn. Tot nu toe zit ik fout, want op het moment dat ik dit schrijf (12 mei) is Netflix nog veel verder gezakt tot een koers van $165.

FondsKoers 31 maartKoers 30 aprilVerandering %
Ahold Delhaize29,1230,143,50%
ASML610,00706,7015,85%
DSM162,50160,60-1,17%
Galapagos56,3056,00-0,53%
Shell24,9625,873,65%
Unilever40,9544,278,11%
Berkshire Hathaway$ 352,96$ 322,83-8,54%
Netflix$ 374,59$ 190,36-49,18%
Pepsico$ 167,38$ 171,712,59%
WW International$ 10,23$ 9,79-4,30%
Vanguard S&P 500 UCITS ETF78,4176,04-3,02%
SPDR SSGA Gender Diversity ETF$ 92,32$ 83,92-9,10%

Hoewel ik met de stijging van ASML (+15,85%), Ahold (+3,50%), Shell (+3,65%), Unilever (+8,11%) nog tikken terug probeerde te geven, mocht het allemaal niet baten. Ik ben totaal in de hoek gedreven en inmiddels b(l)ont en blauw.

In het plaatje van mijn portefeuille zie je wat de schade is sinds begin van dit jaar:

Leuk is het niet, maar ik moet hier tegen kunnen, vind ik. Ik ben tenslotte zelf in de ring gestapt en hield steeds maar vol aan mijn ‘alles komt goed’-strategie. Heel bewust heb ik er zelf voor gekozen om niet te verkopen en de aandelen die het goed deden aan te laten groeien tot gevaarlijk grote posities.

Is het nu tijd om eindelijk eens aan mijn verdediging te gaan werken? Moet ik de verdeling in mijn portefeuille weer netjes terugbrengen tot posities die allemaal even groot zijn? Ik denk dat het daarvoor nu te laat is. Ondertussen begin ik aan mezelf te twijfelen. Hoe kan het dat ik deze beuken niet heb zien aankomen? Tot nu toe zat het (bijna) altijd mee, maar dat was wellicht ook geen kunst tijdens jaren van (voornamelijk) stijgende koersen. Hoe langer ik beleg, hoe minder ik ervan weet.

Nog niet K.O.

Maar goed, ik ben nog niet K.O. De risico’s die ik nam, nam ik bewust en ik wist dat dit zou kunnen gebeuren. Ik heb altijd gefocust op de lange termijn en op buy and hold en mijn portefeuille-waarde is nog altijd veel hoger dan toen ik begon in 2013. Het was interessant geweest als ik op deze lagere niveaus zou kunnen bijkopen. Dat doe ik niet, omdat ik graag één vaste inleg aanhoud omdat dat zo makkelijk rekent voor dit blog. En eerlijk gezegd: stel dat ik wel regelmatig zou bijstorten, dan zou ik bijkopen waarschijnlijk niet aangedurfd hebben nu.

Dat bijkopen doe ik trouwens wel iedere maand in mijn ETF-portefeuille, die ik deel met mensen die mijn online training Super Simpel Beleggen volgen. Die strategie van periodiek beleggen in ETF’s is veel makkelijker uit te voeren dan eerst individuele aandelen verkopen om vervolgens weer andere aandelen bij te kopen.

Terug naar deze portefeuille. Ik neem 10 tellen neem, leg wat ijs op de beurse plekken en bedenk rustig hoe ik verder wil. Dat kan nog best even duren, want nog altijd geldt dat ik beleg voor de lange termijn: dit gevecht is pas na nog 20 jaarrondes afgelopen.

41 reacties

 1. Knusser

  Gefeliciteerd met het platform en je vele volgers. Zeker omdat je hier geld aan verdiend is het toch niet meer dan normaal dat je maandelijks een update geeft? Ik betwijfel of blondjes wel echt beter beleggen, bijna 3 maanden geen update plaatsen geeft weinig vertrouwen. Sorry. Meelevende groet, Knusser

  • Janneke Willemse

   Aan deze blog verdien ik geen geld. Ik verdien wel geld aan de betaalde online training die je kunt vinden vis blondjesbeleggenbeter.nl/simpel . Daar gaan de maandelijkse updates dan ook gewoon door. Groetjes, Janneke

 2. Ron Kerstens

  Als ik de porto invul met de huidige koersen (18/6) kom ik op een waarde van 54.000 euro, een verlies van 21.000 euro YTD (28%).

  Oeps. Ik vind het interessant om te volgen omdat ik denk dat het vrijwel onmogelijk is om de indexen (ETF’s) op langere termijn structureel te verslaan middels stockpicking waarvan de informatie afkomstig is van publieke bronnen en een paar uurtjes werk per week. Tijdje gaat het goed en dan zit je opeens verkeerd en ga je tov de markt inleveren. Dit geldt overigens ook voor bekende vermogensbeheerders/fondsen, ik noem geen namen maar de meesten vullen gestaag hun zakken maar leveren geen outperformance tov indexen.

 3. Cees

  Hoi Janneke,

  Hoe kijk jij aan tegen de waardering van Pepsi t.o.v. veel sneller groeiende bedrijven? Wellicht interessant om die positie om te ruilen voor een Alphabet of Microsoft bijvoorbeeld.

 4. Michael

  Hi Janneke,

  Benieuwd of je nog (veel) bijkoopt en verkoopt.
  Overweeg je je aandelen BRK B verder uit te breiden?
  Denk je weleens aan aandelen Disney en L’Oreal (L’Oreal wellicht wat hoog 40x price to earnings)?
  Maar wel een gigantische MOAT en (dus) pricing power.

  Hoeveel rekening houd je met je beleggingen met pricing power?
  Ik denk dat je in principe met de 3 eerder benoemde aandelen (BRKB, DISNEY, L’Oreal) in principe niks hoeft te verkopen en gewoon 30 jaar rustig kan afwachten. Benieuwd naar jouw gedachtes… Soms zal je portefeuille door de helft gaan dat zullen we waarschijnlijk 2-3-4x in ons leven meemaken. Goed dat je je hierdoor niet van de wijs laat brengen.

  • Blondje

   Hoi Michael,
   Ik stort in deze portefeuille geen geld bij, dus zou eerst iets moeten verkopen voor ik weer iets anders kan kopen. Zodra ik dat doe, publiceer ik weer een stukje erover.

   Groetjes!
   Janneke

 5. Daniel

  Tja Netflix, ik zou in principe nooit beleggen in dergelijke streamingsdiensten. Wat is de moat van Netflix t.o.v. de concurrentie? Ik zie niet waarom een concurrent niet betere films/series zou kunnen maken dan Netflix.

  • Daniel

   Overigens sta ik ook op een fors verlies sinds 1 januari jl. maar als je uitzoomt en bv. kijkt naar de afgelopen 10 jaar zie je dat de huidige correctie maar een klein golfje is in het geheel. Beleggen doe je inderdaad voor de lange termijn. Stay invested

 6. Annoesjka Smit

  Hallo Janneke, Ik ben net een week jouw E-book aan het luisteren, en ben daardoor wel enthousiast geworden. We hebben spaargeld waar we al jaren niets mee doen en een deel beleggen lijkt een goed idee. Door het boek ben ik ook op deze site beland. Deze laatste post is echter niet heel florissant, of is nu instappen juist een goed moment?

  • Blondje

   Hoi Annoesjka, ik ben al sinds 2013 aan het beleggen en sta, ondanks het jaarverlies wat je in deze post ziet, in totaal wel in de plus. Beginnen met beleggen is volgens mij een goed idee op voorwaarde dat je belegt voor de lange termijn en (dus) belegt met geld dat je voorlopig niet nodig hebt. Heel veel succes!

 7. Stefan van der Horst

  Hoi Janneke,

  het verbaast me inderdaad dat je Netflix niet hebt zien aankomen. Heb je zelf een Netflix-account? Dan begrijp je het denk ik beter.
  Ik deel je visie wat betreft lange termijn beleggen, maar soms moet je gewoon je verlies nemen en verder gaan. Persoonlijk zou ik mijn verlies nemen: sell in may, come back in september. En spreid dan over aandelen waarvan je serieus verwacht dat ze over 10 jaar nog bestaan. Maar dan zul je niet enkel naar populaire aandelen moeten kijken zoals je nu hebt gedaan. Ahold lijkt misschien een reus die niet om kan vallen, maar persoonlijk vind ik het een risicovolle aankoop vanwege hun beleidskeuzes. Net als Shell en ETF’s. ETF’s klinken leuk, maar onderliggend wordt er gewerkt met hefboomproducten. Als daar een keer iets fout gaat in de code zit je pas echt op de blaren.

  Vriendelijke groeten en veel succes,

  Stefan

 8. Andre

  Zelf zit ik als luie belegger al jaren in diverse gespreide beleggingsfondsen en ben uitgestapt toen de koers van de AEX rond de 830 lag en begin nu weer voorzichtig in te stappen nu de koersen vandaag weer gaan stijgen. Fondsen dalen en stijgen niet zo extreem, gezien de spreiding zoals U wellicht zult weten. We kunnen wel medelijden hebben met de vele mensen, die in Fondsen moeten beleggen met b.v. minstens eur 100.000,= en die beleggen in cryptomunten.

 9. bos

  dear blondje,

  welke coclusies trekt u uit het hanteren van uw beleggingsmethode : Buy en Hold: vanaf 2013…………………

 10. Arjan de bee

  Zit met eenzelfde schade. Achteraf natuurlijk gemakkelijk praten wat we hadden moeten doen. Gelukkig beleg ik al heel lang en ik weet al heel lang dat gemiddeld rendement van 8% per jaar over het totaal heel netjes is daar zit ik nog ruim op.
  Beschouwend denk ik dat het invallen van Rusland in de Oekraïne het signaal voor een totale liquidatie van de portefeuille had moeten zijn om later weer rustig terug te gaan kopen.
  Maar dat is achteraf en ik denk nooit van had ik maar. Daar ligt de zolder al vol van

  • Blondje

   Zo is het, Arjan. Dank voor het delen en ik hou er vertrouwen in dat het op (lange) termijn weer goed komt!

 11. Ivo

  Ha Janneke, moet zeggen dat mijn portefeuille (dividend aandelen ala Ahold, ABN, Shell + ETF combinatie) het nog redelijk aan het volhouden is (slechts -9%… echter na +26% vorig jaar). Lijkt voor de lange termijn (10 a 20 jaar) en de matig-gemiddeld actieve belegger toch altijd een goed tactiek. Welke ik overigens mede heb opgezet op basis van jou advies, dus dank daarvoor 😉

 12. Yvan STRUBBE

  vooral nu niet in paniek verkopen, maar rustig blijven zitten…. Om bij te kopen is het nu ook nog veel te vroeg…
  Elke top zal immers gevolgd worden door een nieuwe top, al dan niet met tussenin een crash…

  • P. Hoogsteder

   Het ligt niet aan jou, weet zeker dat er weinig zijn die de val van Netflix hadden voorzien.

   Zelf weet ik de schade te beperken met de fluctuatie van Asml en Adyen.

   Kopen als zij in de middag laag staan en als weer wat opveren te verkopen.

   Dat lukt slechts met enkele aandelen.

   Etf’s lenen zich daar niet daarvoor.

   Uiteindelijk sta ik desondanks net als velen nog op verlies.

   Maar niks doen was de schade groter geweest.

   De fluctuaties zijn voor mij vroeger minder hectisch in het verleden door de toename van computerprogramma’s die automatisch opdrachten uitvoeren sneller als wij kunnen voorzien.

   Zo sta op een dag op ruime winst en nauwelijks een paar uur later op een nog groter verlies op dezelfde posten.

   • Blondje

    Knap dat dat jou lukt! Ik merk dat ik meestal fout zit als ik voor de korte termijn ga handelen. Ik probeer dat namelijk wel met fictief geld in het Beursspel en dat loopt meestal niet goed af voor mij 😄

  • Blondje

   Dat van die nieuwe top denk ik ook, het is alleen de vraag hoe lang we daarop moeten wachten 😉

 13. Rob Tibboel

  Te hebberig geweest Blondje. Op tijd afscheid nemen. Nu alleen beleggen in Ahold Delhaize,ING en Shell en meer niet. Nou was ik gisteren in een dag 8.000 euro kwijt door Ahold Delhaize, dus waar hebben we het over ?

  • Ralph

   ASML stond op 30 april op 548,- EUR, niet op 706,70 EUR, dat was de koers van 31.12.2021. Wat maakt dat de 15,85% rendement op ASML voor de maand april in je portefeuille (helaas want ik heb ze ook😔) niet klopt..

 14. Jaap Verhees

  Beste Janneke, Ik sta ook op een fors verlies. Ook Netflix. En ook ASML. En bij mij ook nog Amazon en Alphabet. Helaas. Maar het is verlies op papier en ook ik ben van mening dat paniekverkoop niet zou helpen. Zelf koop ik wel – mondjesmaat – iets bij. En uit voorzorg zet ik ik limietaankopen al gauw 7% tot 10% lager dan de koersen van die dag. En waar ik die limieten nog wel eens 3 a 4 weken looptijd gaf geef ik ze nu hoogstens 2 dagen looptijd om daarna weer een nieuwe kooporder met de (nog lagere) limiet in te voeren. Uiteindelijk hou ik mij vast en staande door de gedachte dat ik in het 1e coronajaar zelfs 120K in de min stond en dat jaar toch afsloot met circa 20K winst!
  Dat gaf mij een heel fijn overwinnaars gevoel. En in dat coronajaar heb ik ook gewoon mondjesmaat bij gekocht, emotie uitgeschakeld en puur gedacht’het is een lage koers, ik had het aandeel anders ook al eerder willen kopen tegen een hogere prijs’. Kortom, hou vol en durf wel bij te kopen … want je weet het: in the long run gaan koersen weer gewoon omhoog en het gouden advies blijft altijd: buy low sell high. Fijne avond, groetjes, Jaap

Reacties zijn gesloten.