Menu Sluiten

Maandupdate maart: Blondje baalt, 8.000 euro kwijt

Aaargh, het zit dit blondje niet mee. In de eerste drie maanden van dit jaar is alweer 10,36% van de waarde van mijn portefeuille verdampt. De AEX doet het met -9,24% echt minder slecht en de AEX GR (die het dividend van de bedrijven in de index herbelegt en meetelt) nog ietsje minder slecht: -8,97%.

Overigens: hallo, daar ben ik weer! Ik heb een paar maanden met flinke persoonlijke tegenvallers en verdrietige gebeurtenissen in de familie achter de rug. Daardoor lukte het me niet om de maandupdates van januari en februari te plaatsen. Ik publiceerde wel de cijfers op de pagina Rendement en portefeuille, maar best veel mensen bleken de geschreven blogs enorm te missen. Dank je wel voor alle bezorgde reacties en mails die ik heb gekregen, heel lief en altijd leuk om te horen dat ik word gemist! Ik ga er vanuit dat ik vanaf nu weer (minimaal) iedere maand een stukje schrijf. En als het even kan, schrijf en publiceer ik met terugwerkende kracht nog korte updates over januari en februari (dan wel zonder voorspellingen natuurlijk, want dat zou flauw zijn πŸ˜„).

Ik kan wel balen over mijn eigen omstandigheden en mijn rendement, maar dat is natuurlijk niets vergeleken met de dramatische gebeurtenissen en beelden uit OekraΓ―ne. Weet ik. Het kan allemaal veel en veel erger. Maar je bent hier op de site van een blonde belegger en daarom ga ik het nu toch over de getallen en de knaken hebben.

Dit jaar bijna 8.000 euro verdampt

Allereerst mijn rendement year to date, dus gerekend vanaf het slot van 2021 tot en met het slot van 31 maart 2022 is dus MIN 10,36%. Dat betekent dat mijn portefeuille € 7.833,82 minder waard is geworden. Toch is er een heel klein beetje verbetering te zien, want op 28 februari stond ik nog 11,26% en € 8.517,02 in de min. Daarmee is de schade net wat minder groot dan in maart van 2020, toen ik ruim 17% en € 10.000 zag verdampen. Dat is daarna goed gekomen en dus vertrouw ik er ook deze keer op dat het goed komt.

Verrassende stijgers

Bijna al mijn aandelen staan in het rood, maar er zitten wat opvallende stijgers tussen. De koers van Shell is dit jaar al meer dan 30% gestegen, maar dat is niet zo vreemd met die megadure olieprijs van meer dan 100 dollar per vat. Ik heb er trouwens 1 aandeel Shell bijgekregen, doordat ik het uitgekeerde dividend automatisch laat herbeleggen. Zo kreeg ik er de afgelopen maand ook 1 aandeel Unilever bij. Een andere stijger, Berkshire Hathaway klom dit jaar ruim 21%. Dat is dat beursvehikel van Warren Buffett en Charlie Munger, die oude rotten laten maar weer eens zien hoe het moet.

En dan een stijger waar ik van moet giechelen: Galapagos klom ruim 14 procent! Het zal toch niet zo zijn dat het nog eens goedkomt he? Het begint erop te lijken dat mijn loyaliteit naar mijn Galapagosjes een klein beetje beloond wordt. Ik heb ze ooit rond 18,50 gekocht en ze staan nu weer 56,30, hartstikke mooi. Dat ze ergens tussendoor ook nog op 240 stonden, daar denk ik maar even niet meer aan.

Je mΓ³et nu wel beleggen

Ik vraag me echt wel af hoe dit nou verder moet: een uitzichtloze oorlog en een Nederlandse inflatie van bijna 12 procent…. Hier komt voorlopig nog geen einde aan, vermoed ik. Aangezien sparen niets oplevert en inflatie aan je koopkracht knaagt, moet je wel beleggen om je vermogen in stand te houden. Dat was ik sowieso wel van plan de komende 20 jaar, dus ik ga gewoon door. En dan zien we wel waar ik uiteindelijk mee eindig.

Gratis mailservice
Meteen een mail als ik wat te melden heb? Meld je aan voor de gratis mailservice

16 reacties

 1. Bongobob

  09-05-2022
  Hoppa, daar gaat NETFLIX nog een keer!
  Inmiddels tov 31-03-2022 4000 dollar verdampt.
  Krijg je langzamerhand geen grijze haren dat je Netflix niet op zijn top had moeten verkopen? Bomen blijven nu eenmaal niet tot in de hemel groeien!
  Maar ja, dat geldt natuurlijk ook voor GALAPAGOS.
  En dan ASML, inmiddels ook 4200 euro verdampt.
  Het gaat lekker zo!
  Maar blijf de moed er in houden! 😁😊

  • Robert

   Ga je nog iets doen om je verlies te beperken of geloof je nog in het onderscheidend vermogen (en dus verdienvermogen) van Netflix?

 2. Andries

  Zelf beleg ik als luie belegger in beleggingsfondsen en trackers ETF en ben uitgestapt toen de AEX vorig jaar op ca. 830 punten stond met een uitstekend rendement en niet hoger geworden is. Nu wordt het weer tijd om voorzichtig in te stappen, hoewel de koers voorlopig niet meer zo hoog zal worden dit jaar als vorig jaar gezien de onzekere toestand in de wereld, inflatie en stijgende rente.

 3. Peter

  Ja, jammer die volatiliteit!

  En de beker is nog niet leeg in deze eerste week van het nieuwe kwartaal.
  Maar verwacht wel dat wij dicht bij de bodem zitten.

 4. Daniel

  Hi Janneke, leuk dat je weer een update plaatst. Met jouw boek is het me vorig jaar gelukt mijn vriendin ook te laten starten met investeren, dank daarvoor!

  Wat mij persoonlijk vaak helpt dit soort dips/correcties door te komen (zoals in 2008 of 2020 of nu), is uit te zoomen en naar het grotere geheel te kijken. Bv. de huidige correctie is maar een kleine blip als je kijkt naar de enorme bull market vanaf 2012. Of toch proberen plukjes bij te kopen na een correctie. Of niks doen en rustig blijven zitten. Uiteindelijk gaan dit soort schommelingen gek genoeg wennen en maken ze long term weinig uit.

 5. Clemens M.J. Laseur

  Je moet altijd stil blijven zitten als je geschoren wordt.
  Je wil immers geen diepe snee oplopen.

  Zo is het met dalende koersen ook.
  Verkopen levert een effectief verlies op, terwijl, als je niet verkoopt, je uitsluitend tegen een papieren verlies aankijkt, dat doorgaans na enige tijd ongedaan wordt gemaakt.

 6. Harry van der Veen

  Hallo Janneke,

  Typisch en opvallend dat in Nederland door menig analist of zelfbenoemde deskundige bij het beleggingsbedrijf van Warren Buffet steeds maar wordt gesproken over “het beleggingsvehikel” van Warren en Charly.
  Zeker gevoelsmatig heeft “een vehikel” een negatieve klank, iets waarvan men vindt dat het tekortkomingen inhoudt.
  De benaming gaat volgens mijn idee voorbij aan het enorme succes waarmee zij vanaf het midden van de vorige eeuw bezig zijn.
  Gezien de geschiedenis van dit fonds en van de effectiviteit van Warren en Charly blijkt dat zij het over een erg lange periode met hun beleggingsactiviteiten bijna altijd beter doen dan de markt of van analisten.
  In plaats van “vehikel” zou men beter kunnen spreken van een instituut, van een fonds, of van een beleggingsbedrijf, c.q. beleggingsinstelling.
  Naar mijn gevoel geeft dat een betere en positievere waardering aan een instelling waarvoor wereldwijd de nodige waardering bestaat, al mag je best wel eens twijfels hebben over de kasvoorraad van enkele honderden miljarden.

  Met vr. groet vanuit Wolvega

  • Blondje

   Ik heb het even opgezocht bij Van Dale en inderdaad, de betekenis is ‘primitief of versleten voertuig’. Dat primitief en versleten bedoel ik natuurlijk helemaal niet, volgende keer gebruik ik een ander woord.

    • Ine

     Fijn dat je er weer bent Janneke! Jammer dat je privΓ© enkele uitdagingen hebt gehad. Veel sterkte daarmee.

     Ik heb meermaals de site bezocht de afgelopen maanden omdat ik benieuwd was naar je input op de huidige gebeurtenissen (brand fabriek ASML begin januari, Fed/ECB nieuws, inval Rusland, etc.). Ga je tijdens deze dip bijkopen?

     Ine

     • Blondje

      Hoi Ine, nee, ik koop in deze portefeuille nog niet bij. Ik stort namelijk geen geld meer bij.
      Wel koop ik maandelijks bij in mijn ETF-portefeuille.

Reacties zijn gesloten.