Menu Sluiten

Maandupdate juli: Zo slecht staat mijn portefeuille er nu voor

Na twee maanden zonder nieuw stukje vertel ik je vandaag eindelijk hoe het met mijn portefeuille gaat. (Spoiler: niet best.) Maar eerst een excuus aan iedereen die met smart heeft zitten wachten op een update van mijn portefeuille.

Sorry, de afgelopen maanden wil het met het bloggen niet zo lukken. Er waren problemen met mijn eigen gezondheid en die van familieleden en dat heeft me flink van mijn stuk gebracht. Hoewel ik de draad allang weer wilde oppakken, ging het schrijven gewoon voor geen meter. Presentatiewerk ben ik blijven doen, maar verder stond alles op een laag pitje. Wel heb ik enorm genoten van de leuke dingen in het leven, zoals borrels, reisjes voor werk, mijn jaarlijkse tripjes met mijn nichtje (14) en neefje (12) en alle mensen op het strand bij de strandhut waar ik in de zomer altijd veel ben.

Het lag natuurlijk voor de hand om te denken dat ik niet zou willen schrijven omdat het zo slecht gaat met mijn rendement. Dat maakt me nou echt niet uit: het hele idee achter dit blog was dat je (ook) zou kunnen lachen om de beursblunders die ik maak. Dat het jarenlang hartstikke goed ging met mijn aandelen had ik nooit verwacht. Dat het nu eens een flinke periode tegenzit, lijkt mij niet meer dan logisch.

Hoe groot is de schade?

Het verlies op mijn portefeuille is in dit jaar opgelopen tot 15,55%. De AEX en de AEX GR doen het nog steeds veel beter, met jaarverliezen eind juli van 8,58% en 7,13%. Zoals je in het grafiekje ziet, was mijn portefeuille eind juni nog ruim 25 procent minder waard en is er in juli flink herstel geweest. Dat komt vooral doordat de rente weer daalde en een lagere rente heeft een positief effect op aandelen.

In het plaatje met mijn vermogen zie je wat de schade in keiharde euro’s is geweest. Of nou ja, geen keiharde euro’s eigenlijk, want zolang ik niet verkoop is het verlies nog virtueel ๐Ÿ˜. Maar goed: eind mei was ruim โ‚ฌ 14.000 verdampt, eind juni werd dat zelfs meer dan โ‚ฌ 19.000 en gelukkig was het verlies eind juli nog bijna โ‚ฌ 12.000.

Hiernaast zie je de inhoud van mijn portefeuille en de koersveranderingen dit jaar. Naast wat kleine plusjes en een mooie uitschieter bij Shell, vallen vooral de gigantische koersverliezen bij ASML, DSM, Netflix en WW International op.

Om met die laatste te beginnen: WW houd ik gewoon aan. Ik ben veel te laat met verkopen en de positie is nu zo klein geworden dat het toch niet veel meer uitmaakt of er winst of verlies staat. Daarbij komt dat ik eerlijk gezegd niet kan (of wil?) begrijpen dat de koers zo laag staat. In verschillende analistenrapporten lees ik dat ze vinden dat het aandeel fors hoger zou moeten staan. Ik blijf WW een mooi programma met een mooie app vinden en ik ben benieuwd of de nieuwe CEO (Sima Sistani) die eind maart is begonnen nog iets kan doen om het tij te keren. Overigens, als ik echt heel eerlijk ben dan denk ik gewoon niet dat dit ooit nog goed komt. Maar dat accepteren en ernaar handelen lukt me nog niet. ๐Ÿ˜„

DSM heeft in mijn ogen gewoon een klap gehad van het beurssentiment, terwijl ik denk dat de fusie met Firmenich uiteindelijk veel zal opleveren. Gezien de sterke marktpositie van chipmachinefabrikant ASML neem ik aan dat ook deze koersprestaties op termijn weer aantrekken.

Netflix heeft, na jaren van schijnbaar oneindige groei, al twee kwartalen te maken met teruglopende abonnees. De concurrentie van andere streamingdiensten begint nu pijn te doen en dat is te zien in de fors gedaalde koers dit jaar. Na de laatste kwartaalcijfers was wel wat herstel te zien, doordat kennelijk verwacht was dat nog meer abonnees zouden zijn weggelopen en de gerapporteerde daling dus nog meeviel. De vraag is of het bedrijf in staat is weer een serie te maken die zo aanslaat dat nieuwe abonnees worden aangetrokken die ook nog eens de hogere abonnementsprijs willen kopen. Achteraf gezien had ik in januari een deel moeten verkopen, maar daar ben ik nu te laat mee, vind ik. Ik neem het risico en kijk het nog even aan.

Het klinkt misschien gek, maar ondanks alles geniet ik van dit soort bewegingen op de beurs. Het is spannend, er gebeurt veel en als ik goed oplet, kan ik er van alles van leren. Op dit moment leer ik trouwens vooral dat ik winst had moeten nemen toen mijn aandelen zo hoog stonden.โ 
โ 
Echt pijn doet het niet. Dat komt doordat mijn inleg sinds 2013 nog altijd ruim verdrievoudigd is. En ik heb nog alle tijd: het geld op deze rekening wil ik pas over een jaar of 22 gebruiken.โ 

18 reacties

 1. Robert

  Ja, blondjesbeleggennietmeerbeter. De outperformance was tijdelijk door overwogen te beleggen in groeiaandelen tijdens een bullmarkt. Door de portefeuille niet te herbalanceren op basis van de macro-economische ontwikkelingen is het rendement grotendeels in rook opgegaan, hoewel een leuke winst resteert.

  Beleggen houdt in mijn ogen ook in tijdig winst nemen en verliezen durven afkappen.

 2. B Kessels

  Ik zit zelf ook met een paar flinke verliezers. JET is er zo een.

  Gelukkig had ik een duidelijke strategie met herbalanceren. Dus heb ik van een paar andere posten die nu door de bodem gaan (SPOT, ESTC) eerder wat verkocht en in de toen “goedkope” posten gestopt.

  Hierdoor is mijn verlies best beperkt gebleven, gelukkig. De les, voor mij, is vooral dat ik me รฉcht beter aan mijn herbalanceren-strategie had moeten houden. Bijv. JET vond ik te lekker gaan om een deel ervan te verkopen “laat de winnaars rennen” was mijn smoes. Dat heb ik geweten dus.

  Doe jij aan herbalanceren? En zo ja, heeft dat jou verliezen wat beperkt?

  Daarnaast heb ik duidelijk geleerd dat ik teveel waaibomenhout heb: de beta van mijn portfolio is gewoon te hoog. Dat zie ik nu, en nu is het veel te laat. Het klinkt alsof dat bij jou ook een beetje zo is, als ik zie dat je in de groei-jaren flink beter preseteerde, maar nu, in een bear-markt, slechter. Heb je daar een beeld bij? Zou dat helpen om te hebben?

 3. Martin

  Beste Janneke.

  Jammer dat het even tegen zit met je portefeuille, maar er komen ook weer andere tijden.
  In je vermogensoverzicht staat of een foutje of ik begrijp het niet helemaal.
  31.12.21 : Vermogen 75.612 , Portefeuille 54.231 en Kas 3.992
  Verder heel veel succes met je beleggingen en
  groetjes Martin.

  • Blondje

   Hoi Martin, scherp van je! Had het zelf nog niet gezien, maar snap nu wat er gebeurd is. Ik heb alleen het vermogen aangepast naar 31 dec 2021 en de standen daarna laten staan. Bij de volgende update zal het goed staan. Dank je wel voor je alertheid!
   Groetjes,
   Janneke

 4. Andre

  Vaak heimwee naar de vorige eeuw toen ik nog vele jaren 8-9% spaarrente ontving en beleggen dus minder noodzakelijk was. Oorzaak van de blijvende lage rente is de invoering van de euro, zodat zwakke landen hun munten niet meer konden devalueren en de uitbreiding van de EU met steeds meer arme landen, die miljarden euro’s ontvangen en vele landen gesteund moeten worden met blijvende opkoopprogramma’s van de ECB, steunprogramma’s van de EU om vooral failliete zuidelijke landen te blijven steunen. Kortom we leven blijvend in een geldverslindende EU, gebaseerd op steeds meer (staats)schulden, inflatie, tekorten op allerlei gebied etc.

 5. Jan van der Poel

  Afscheid nemen is niet altijd even makkelijk. Heb jij een exit-strategie? Het is natuurlijk aantrekkelijk om winsten te laten doorlopen, maar er is ook een weg terug, zoals we zien bij ASML, Adyen, Galapagos e.d. Hoe ga je daar mee om? Blijven zitten, verkopen, bijkopen?

 6. Peter Hoogsteder

  Winst nemen of niet?

  Dat blijft altijd de grote vraag of anders om wanneer je verlies pakken.
  Weesje twee jaar gelden op Alfen en Sif. Die toen net omhoog gingen.
  Zat daar naast zwaar in Shell.
  De uitkomsten zijn zeer verschillend als volgt:

  Alfen gekocht op 12 euro en verkocht op 50 euro, stegen door naar 80 euro. Zakte terug naar 50 euro, toen weer gekocht en verkocht opnieuw op 80 euro en staan nu ver daar boven. โ€œBoot duidelijk gemistโ€.
  Sif dan zakte ook sterk weg en nu eindelijk de weg terug gevonden.
  Shell dan verkocht iets boven 10 euro (zwaar verlies), als ik niet had verkocht was er twee jaar later geen verlies. Conclusie: achteraf is het makkelijk vast stellen dat je het verkeerd hebben gedaan.
  Feit is dat ETFโ€™s gewoon een stabielere investering is voorlopig.

  Lagere hoogtes en kleiner laagtes.

  Hoop dat je snel weer opgeknapt ben, geniet van je blogs.

 7. Pascal

  Beste Janneke, ik volg de updates nu een tijdje… en ik vraag me af welke methode je gebruikt om aandelen te kopen of te verkopen. Doe je bijvoorbeeld aan waarde beleggen door het bepalen van de intrinsieke waarde van een aandeel?

  • Dividendbelegger

   denk het niet.

   Doet maar wat, gezien de samenstelling.

   Valt in de categorie die vroeger ook werd gehanteerd bij de selectie door een aap, die per saldo beter belegde dan menigeen.

   Niks mis, en zeer succesvol gebleken de afgelopen jaren.

   Top.

   • Janneke Willemse

    Haha, klopt helemaal, dat heb ik ook ergens op de website staan (dat je kunt zien wie er beter beleggen, mannen, vrouwen, aap of blondje). Zeker geen spijt van!

  • Janneke Willemse

   Hoi Pascal, nee, als je een eindje terugbladert zie je welke argumenten ik heb gebruikt om tot kopen of verkopen over te gaan. Ik gebruik geen specifieke stijl zoals waardebeleggen, maar beleg vooral in bedrijven die ik leuk vind om te volgen en waar ik enthousiast over ben.

 8. Jaap

  Zoals jij al weet: in de lomg run is beleggen op de beurzen beter dan sparen op een bankrekening. Naast enkele keren/jaren met verliezen zijn er veel meer jaren waarin beurzen wereldwijd het goed doen. 2021 was wel een belachelijk goed jaar voor beleggers, en het kan dan niet zomaar omhoog blijven gaan. Uiteindelijk zal het in 2024/2025 wel weer helemaal goed zitten (maar dat is mijn glazen oog die kijkt in een glazen bol).

 9. Anja

  je kan ook altijd opties schrijven op je posities. En als dekking een putoptie kopen, tegen een mogelijke daling. Zo beperk je je verliezen. Maar ik doe het dus ook niet altijd ๐Ÿ˜‰

 10. Erik Pepping

  Janneke er vind een sector rotatie plaats. Verkoop je verliesgevende aandelen en stap in lucratieve sectoren in zoals EV en Groen energie zoals Solar, Hydrogen etc. Dan komt je portefeille vast weer goed.

  • Dividendbelegger

   Waarom geef je iedereen die tip Erik?

   Kan je beter voor je houden en een extra lening aantrekken om hier van te profiteren..

   Waar vind je nog mannen als jij die de kip met de gouden eieren willen delen. Petje af.

   Blijf het doen.

Reacties zijn gesloten.