Menu Sluiten

Short SBM

Ik kijk een groot deel van de dag naar de homepage van de website waar ik voor werk. Daarop staat rechts een blok met de grootste stijgers en dalers van de dag. Vandaag blinkt daar een gigantische uitschieter: SBM Offshore staat ruim 20 procent hoger, na een schikking over het Yme-project. En dus ga ik short.

Short? Die schikking is toch juist goed nieuws? Dat is inderdaad zo, maar een stijging van twintig procent op één dag zie je niet vaak. Over het algemeen ben ik al blij verrast als een een aandeel 5 procent stijgt intraday en gemiddeld zie ik achter de stijgers en dalers een half tot twee procent staan. Hoe goed het nieuws dus ook is, ik denk dus dat beleggers een tikkie té enthousiast zijn geworden vandaag. En dat ze daar in de loop van de komende dagen wel achter zullen komen, waarop de koers zal dalen.

Kans op 55 procent verlies en 12 procent winst

Om op die daling in te spelen ben ik short gegaan, met een turbo. Om precies te zijn: de SBM Offshore RBS Turbo Short 14,9 (ISIN NL0010225264). De stop loss is 14,90 , het financieringsniveau 16,55 en de hefboom 3,31. Ik heb even mijn risico berekend. Mocht de koers van SBM Offshore toch stijgen, dan word ik op 14,90 automatisch uitgestopt. Mijn turbo is dan nog 16,55-14,90=1,65 waard. Terwijl ik er, inclusief transactiekosten, 3,70 voor heb betaald. Dat komt dus neer op een verlies van 2,05 oftewel 55 procent.

Waar ik op hoop, is dat de koers gaat dalen. Op 12,40 lag volgens de technisch analisten een weerstand. Dus stel, de koers daalt naar 12,40. Dan is mijn turbo 16,55-12,40=4,15. Een winst van ruim 12 procent.

Een risico van 55 procent en een potentieel van 12…. dat is natuurlijk geen slim risicobeheer. Wat ik doe is dan ook een korte termijn gok. Korte termijn, want binnen een week of twee hoop ik winst te kunnen pakken. En een gok, en daarom ben ik ingestapt met een wat kleiner bedrag, namelijk 500 euro.

 

7 reacties

 1. Pingback:Au, ik zat fout | Blondjes Beleggen Beter

 2. Peter

  Ik kocht gisterenavond ook een short op SBM maar heb die vanmorgen al met een klein winstje verkocht. Met al die adviesverhogingen zie ik het aandeel niet zo vlug zakken.
  Wat bedoelt pricetrader precies met te zeggen dat na de claimemissie het aandeel zal zakken??? Waarom,

 3. Pricetrader.

  Gefeliciteerd! Zodra de claimemissie van SBMO is uitgevoerd zal de koers beneden de € 12,40 dalen en kun je je winst incasseren.
  Dezelfde truc kun je uithalen met KPN en Imtech. Ook zij willen hun schuldenberg reduceren met een claimemissie.
  Vriendelijke groet: Pricetrader.

 4. Tjalling Wiarda

  Zou kunnen maar nu “Yme” is geregeld, zou SBM haar koerswinst kunnen behouden en langzaam aan doorstijgen naar de koersen van weleer die meer rond de 16 Euro liggen. Fugro heeft haar winst van deze week / vorige week eveneens behouden ondanks iedereen die er short op gaat. Afijn succes met je gok !

 5. Erik

  Geen comments over SBM (ik ben noch vrouw, noch blond, noch gorilla) maar wel een kleine toevoeging ten aanzien van het risico; je weet van te voren bij een Turbo niet wat de restwaarde zal zijn als het stop loss-niveau wordt bereikt, dat hangt af van het niveau waarop de onderliggende positie kan worden gesloten door de uitgevende instelling. In het ergste geval kan dat betekenen dat de restwaarde nul is.

Reacties zijn gesloten.