Menu Sluiten

Au, ik zat fout

Je ongelijk toegeven is een van de vreselijkste dingen bij beleggen. Nog erger is het, als je wéét dat je een fout aan het maken bent en toch gewoon lekker doorgaat. Als je daar bovenop dan ook nog dagen erna wél gelijk krijgt, rest niets anders dan een avond met een doos tissues, een vette hap en een fles wijn snotteren bij een huilfilm.

Fout op fout maakte ik nadat ik de turbo short op SBM Offshore kocht. Weet u nog: het aandeel steeg die dag 20 procent, nadat SBM een schikking over het noodlijdende project Yme te hebben getroffen. Omdat een dergelijke koersuitslag niet vaak voorkomt, verwachtte ik een daling. Ik vond het een gok – dat was dan weer wel goed gedacht – en stopte er daarom 500 euro in en niet de gebruikelijke 1000. Maar door dat lagere bedrag drukten de transactiekosten wel aanzienlijk om mijn aankoop. Ik kocht de turbo short op EUR 3,70.

De eerste twee dagen ging het nog goed: de koers van SBM Offshore daalde iets en de prijs van de turbo short steeg dus, naar EUR 4,02 op 14 maart.

Wat er vervolgens gebeurde? De koers van SBM daalde niet, maar steeg. Het ene na het andere juichbericht kwam uit, zoals bijvoorbeeld het nieuws dat het bedrijf de grootste order ooit had binnengehaald. Nou jááá!

Op maandag 25 maart, de dag nadat het (tweede) reddingsplan voor Cyprus bekend werd gemaakt, besloot ik ’s ochtends dat ik mijn verlies moest erkennen en dat ik mijn turbo short met verlies moest verkopen. Zodra ik er tijd voor had, zou ik de order inleggen. Had ik dat die dag maar gedaan! Op 25 maart zakten de koersen in reactie op uitspraken van Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem, die leek te melden dat bij alle volgende reddingen ook spaarders moeten meebetalen. Hoogste koers van de turbo short die dag: EUR 3,68. Had ik verkocht, dan had ik beperkt verlies gehad, maar ja: druk, druk, druk.

Dinsdag 26 maart vond ik dat ik niet langer moest treuzelen. Hup! Verkopen die hap. Je gaat er toch nooit meer winst op maken. Dus daar gingen mijn turbo’s short, tegen EUR 3,30 per stuk. Een verlies van 10,81 procent.

Afgelopen vrijdag werd iedereen alsnog heel pessimistisch, na tegenvallende banencijfers uit de VS. En ja hoor, alle koersen zijn flink gezakt. Ook die van SBM Offshore. De turbo short die ik veel te vroeg had verkocht, was vrijdag EUR 4,20 waard. Had ik dus mooi een winst kunnen hebben van 13,51 procent.

Dat de koers door de naderende claimemissie nog verder zou kunnen zaken, vergeet ik maar heel snel.

Koersontwikkeling SBM Offshore RBS Turbo Short 14,9
(ISIN NL0010225264) – 6 maart t/m 5 april 2013

Koersontwikkeling turbo short SBM

 

 

 

 

 

 

 

De inhoud van mijn portefeuille op dit moment

Portefeuille tot en met 5 april 2013

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *