Menu Sluiten

Maandupdate oktober: Mega balen (-8,5%)

De afgelopen maand heb ik opnieuw een flink verlies voor de kiezen gekregen. Het verlies op mijn portefeuille werd groter. Eind september stond er nog een min van 3,76% en eind oktober – grrrr*1$%! – een verlies van 8,46%. Daar is geen ander woord voor dan balen. Mega balen.

Voor ik verder ga even dit: het is vandaag 8 november en ik beschrijf in deze maandupdate de ontwikkelingen van de maand oktober. Ik weet dus eigenlijk al dat gisteren, na een hele week gesteggel en gedoe, Joe Biden tot gekozen president van de VS is uitgekozen. En ik weet dus ook dat mijn portefeuille in de afgelopen week op dit vooruitzicht alweer flink is opgelopen. Inmiddels (dus vandaag, 8 november) is mijn verlies nog maar 4%. Maar daar heb ik het pas in een volgende update weer over, gezien deze ontwikkelingen in november vallen.

Hoe dan ook: mijn portefeuille heeft dus dit jaar, tot en met eind oktober, bijna 8,5% aan waarde verloren. Nog altijd beter dan de AEX (-11,69%) en de AEX GR (-9,79%), maar niet beter dan de spaarrente. Dit jaar is ruim €5.000 van mijn eerdere winst verdampt.

Natuurlijk baal ik daar van, maar bij de (hooi-)balen neerzitten doe ik niet. Ik beleg voor de lange termijn en daar kan eens een minder jaartje tussen zitten. Wie weet is de afgelopen week (ik heb het nu weer over de eerste week van november, heel verwarrend ja) de eindejaarsrally alweer losgebarsten. Om daarvan te profiteren, hoef ik niets anders te doen dan te blijven zitten.

Dat doe ik dus maar. Een beetje zitten, met mijn rug tegen die mega baal. En ondertussen proberen te genieten van het uitzicht. Want zeg nou zelf, dat is toch fantastisch op dit moment?

Mijn portefeuille op 31 okt 2020

Veranderingen in jaarrendement in de afgelopen maand:

NaamEind septemberEind oktober
Ahold Delhaize12,93%5,51% ⬇︎
ASML19,34%18,32% ⬇︎
DSM21,10%18,39% ⬇︎
Galapagos-35,01%-45,63% ⬇︎
Royal Dutch Shell-58,03%-57,62% ⬆︎
Unilever0,67%-5,09% ⬇︎
Berkshire Hathaway-9,63%-14,40% ⬇︎
Netflix48,46%41,29% ⬇︎
Pepsico-2,66%-6,20% ⬇︎
WW-52,58%-46,88% ⬆︎
Gender Diversitiy ETF-4,73%-7,27% ⬇︎
Alleen Shell en WW zijn iets verbeterd in oktober

Grafiek rendement & plaatje vermogen

PS:
De geactualiseerde editie van mijn boek Blondjes Beleggen Beter verscheen afgelopen dinsdag. Om dat te vieren, ben ik (tijdelijk) weer begonnen met boeken signeren. Wil je ook een boek bestellen met een eigen tekst? Kijk dan hier.

35 reacties

 1. Hedwig Declerck

  Hoi i
  Reeds vele jaren beleg ik op de beurs. Fortis Lerhnout&Houspie heb ik moeten verteren ..Toch vind ik mij nog altijd een slechte belegger (Zie mijn antwoord op de vraag op de online seminar van Maandag J.L.)
  Royale Dutch heb ik na lange tijd op rood moeten kijken , op15-10-2020 met verlies aan € 10.69. het zelfde met I.B.A eindelijk buiten gesmeten met verlies op 04-10-2020 voor €7.75 .En kijk nu !!! . Met GALAPOS zit ik ook erg verveeld, komt dit nog goed?? gelukkig heb ik ook nog (besi ,Freemont,b.post ,asml ,en tech aandelen .Tesla heb ik nooit durven aankopen . Ben ik nu slecht of zeer slecht?

 2. Ilse

  Ik zag mijn aandelen na maart ook dramatisch dalen.Van de winst van de afgelopen vijf jaar (sinds ik begon met beleggen) was nog maar 15 procent over. Ik moest echt mij best doen om rustig te blijven. Anderzijds, winst zien verdampen is toch echt nog wat anders dan echt verlies lijden. Ik heb afgelopen maanden bijgekocht in voor mij nieuwe bedrijven (AbInbev; ABN Amro, Galapagos, Adyen en Airbus). Behalve Galapagos (daar sta ik nu op verlies) doet zowel mijn oude portefeuille als de nieuwe aandelen het als een zonnetje. Ik heb Shell wel serieus overwogen maar merk dat ik daar toch weerstand op voel. Inmiddels gelukkig wel weer ruim voorbij de stand van maart dit jaar. Het zag er lang niet naar uit, maar ik ga ook dit jaar met stevige winst afsluiten…

 3. Martijn

  Hoi Janneke,

  Ik heb je boek met veel plezier gelezen en als beginnende belegger diverse lessen eruit getrokken.
  Als mijn aandeel flink gedaald is en ik heb er vertrouwen in koop ik het dubbelen bij.
  zo kwam ik weer eerder in het groen.
  En galapagos heb ik maar geparkeerd in mijn lange termijn strategie.

  • Blondje

   Oe, dat is wel heel spannend, bijstorten als je op verlies staat. Maar het kan een manier zijn als je onderzoek hebt gedaan, vertrouwen hebt en goed gespreid bent verder. Werkt natuurlijk niet altijd….

 4. Gerbera

  Hoi Janneke,

  In een vorige blog legde je uit dat je al eerder toen galapogos piekte je inlegwaarde had verkocht en je dus alleen nog maar verder belegde met je opbrengst. Ik heb aandelen gekocht in Fastned en die piekt op dit moment ook behoorlijk. Ik vroeg me af of je misschien wat tips hebt over waar ik meer informatie kan vinden over dit soort verkoop strategieen.

 5. Carl

  Ik vind het knap dat investeerders (incl blondje) weten welk bedrijf het goed gaat doen en daar in investeren. Ik weet het namelijk niet. Dus beleg ik een groot deel in de ishare core MSCI world, en ook wat in de ishare emerging markets. Heel goed rendement, nagenoeg geen kosten en relatief lage volatiliteit. Rendement van de MSCI world dit jaar: + 4,39% (t/m 31 oktober) Over afgelopen 10 jaar gem. 8,62% per jaar. Dat is cumulatief: 128,56%…. Overigens koop ik wel eens een koopje, zoals recent ING voor 5,82 en Shell op 10,23. (als de bodem zo ongeveer bereikt is). Maar dat is incidenteel.

 6. Jonas

  Dat Shell misschien niet meer naar de hoogste toppen zal gaan dat geloof ik ook wel maar de diversiteit/flexibiliteit waarmee het bedrijf werkt spreekt toch wel aan. Ze wedden op meerdere paarden en dat maakt hen toch een sterk bedrijf voor de toekomst. Tevens zijn zij ook bezig met waterstof technologie wat ook potentieel positief kan zijn in de toekomst.

  • Blondje

   Ben ik met je eens, maar het deel hernieuwbare energie is nog maar erg klein, Shell is nog erg afhankelijk van de olieprijs.

 7. Jelle

  Waarom ben je zoveel sceptischer over Shell dan over Galapagos? (Ik heb ze ook allebei, het tweede met een aardig verlies.) Shell heeft een indrukwekkende cashflow, slaagt erin in moeilijke omstandigheden winst te maken en kan relatief makkelijk diversifiëren. Galapagos is toch veel onzekerder, want afhankelijk van de Amerikaanse goedkeuring voor hun reuma-medicijn? Ik verkoop mijn Galapagos nog niet, maar dat lijkt me veel meer op een muntje opgooien dan Shell.

 8. Wouter Hoepman

  Hé Blondje, ik heb je boek gelezen en ik vroeg me af of het wel eerlijk is dat je de waarde van je portfolio vergelijkt met de AEX terwijl je ook aandelen van Berkshire Hathaway en Netflix hebt.
  Groet, Wouter

 9. Thomas T

  Ik snap de commotie rond shell niet. Ik heb gewoon wat bijgekocht. Laatste kwartaal hebben ze al weer winst geboekt, dividend verhoogd. Interessant bedrijf, olie, gas,chemie, 3d printing, shell ventures, duurzame energie, van alles wat. Ben benieuwd wat de nieuwe strategie is die ze in februari gaan lanceren.

 10. Geld Coach

  Het is niet leuk om je portefeuille naar beneden te zien gaan. Gelukkig geef je zelf al aan dat he voor de lange termijn belegt en is het een kwestie van tijd om te zien dat het weer goed gaat. Ben je ook van plan deze gekozen aandelen voor lange termijn aan te houden?

  • Blondje

   Dat ben ik zeker van plan. Hoewel het na al die jaren wel tijd wordt om weer eens wat aan te passen, denk ik.

 11. John

  Nooit verkopen met verlies. Waarom iets verkopen wat niks/minder waard is. Dat schiet niet op. Als je iets wilt cashen, neem dan een aandeel dat sterk in waarde is gestegen. Kans dat de stijging daar wel uit is. Met Shell en Galapagos komt het wel weer goed.

  • Dennis

   Dat is natuurlijk onzin. Het gaat er uiteindelijk om welk fonds sneller herstelt, als je verwacht dat dat een ander fonds is, is switchen zeker de moeite waard. In jouw gedachtengang had ik KLM nooit moeten verkopen rond € 6 (met verlies). Het gaat om de toekomstverwachting. Cut your losses short…

   • John

    Met KLM zit je al in de shit. Er kunnen 2 dingen gebeuren. Of ze gaan failliet en dan ben je het laatste restje waarde dat er nog in zit kwijt, of ze herstellen en dan maak je je verlies weer goed, misschien kom je dan zelfs op winst. Ik had ze niet verkocht. Als ik ergens een ander fonds zie dat de moeite waard is en ik heb daarvoor contanten nodig, dan verkoop ik liever een aandeel dat hard gestegen is en veel waard is. Dat brengt ook balans in de portefeuille terug, overal ongeveer even veel geld in hebben zitten.

 12. Ineke

  ik heb, op basis van jouw enthousiasme, nogal geïnvesteerd in Galapagos. Heel even steeg dit mooi, maar nu ernstig gedaald. Geheel van het jaar gelukkig nog +50%. Maar eind februari stond ik plus 59% vanaf 1 januari 2020. Dus al met al geen verlies, maar het zag er zo hoopvol uit aan het begin van het jaar!

  • Blondje

   Ik hoop dat je dat als onderdeel hebt gedaan van een goed gespreide portefeuille. Beleggen in biotech is en blijft heel risicovol. Dat kun risico kun je weer een klein beetje verminderen door je geld goed te verdelen over verschillende bedrijven, sectoren en regio’s. Overigens is 50% rendement natuurlijk ge-wel-dig!!

   • Ineke

    Ja op zich mag ik niet klagen. Ik heb enorme rendementen (mijn bedragen zijn niet zo groot hoor, maar de rendementen wel) gehaald met Enphase Energy. Drie jaar geleden waren de aandelen $ 0,70, nu $ 122,00. Helaas dacht ik dat de rek er wel uit was en heb ik redelijk wat verkocht. Ooit op gevoel gekocht en eerst flink virtueel verlies (want was daarvoor rond de $ 10,00), maar gelukkig toen niet verkocht. Daar heb ik dit jaar flink mee verdiend en met PowerCell Sweden, die het afgelopen weken weer zwaar hadden maar sinds vorige week weer flink in de lift. Vandaag zelfs een rendement van ruim 9%. Was ook weer even nodig. Ik doe het maar een beetje op het gevoel. En niet altijd pakt het goed uit, maar de resultaten vorig jaar en dit jaar zijn goed. Ondanks dat sommige zwaar in de min staan Bedankt voor jouw reactie!

 13. Renee

  Ik zou persoonlijk afscheid nemen van Shell en Galapagos en Berkshire en daarvoor in de plaats tech aandelen in de VS kopen, bijvoorbeeld Amazon en Adobe en een Chinees bedrijf, bijvoorbeeld Tencent of Baba of JD.com.

  Ik ben bang dat het jaren gaat duren voordat Shell echt omhoog gaat en Galapagos blijft ahw een gok aandeel. Berkshire heeft ook zijn beste tijd gehad naar mijn mening.

  • Blondje

   Shell ben ik ook niet zo enthousiast over. Galapagos hou ik, dat past bij mijn portefeuille voor de lange termijn. En Berkshire vindt ik leuk om te hebben omdat het van Buffett is 🙂

   • renee

    Ik ben benieuwd hoe het met Galapagos gaat, zelf heb ik niet veel vertrouwen in dat bedrijf, maar wie weet hebben ze geluk. Dat zou leuk zijn voor de beleggers. Ik kan mij ook voorstellen dat jij voor een belangrijk deel in AEX aandelen zit gezien je werkzaamheden in Nederland. Zelf zit ik 50% in de VS, 30% in China en 20% in AEX. Totaal 25 aandelen en op dit moment is het rendement dit jaar flink positief.

    Je zou als vergelijk eens een schaduw port kunnen maken per 1 jan 2021 met een stuk of 10 tech bedrijven of minder in de VS (bijv Amazon, Microsoft, Apple, Facebook, Alphabet, Adobe, Salesforce, NVidia, LRCX, Paypal, 3 genoemde in China (Baba, Tencent, JD.com) en dat vergelijken met je huidige port elke maand.

 14. Andries van Dommelen

  De veel belovende beleggingen in goud – tech- health waar ik zelf zit, hetgeen in deze tijd toch stabiele fondsen zouden moeten zijn, laten ook een verminderd rendement zien.
  Kortom beleggen blijft een risico doch sparen levert helemaal niets meer op.

Reacties zijn gesloten.