Menu Sluiten

Maandupdate november: AEX beats blondje

Lekker dan. In november herstelde mijn portefeuille fors, maar de AEX en herbeleggingsindex AEX GR herstelden nog sneller. Ik ben gewoon ingehaald door de twee!

Eind oktober stond mijn beleggingsportefeuille op een min van ruim 8,46%. Natuurlijk was ik blij toen ik zag dat alles weer lekker bijtrok, na positieve berichten over de ontwikkeling van coronavaccins. Maar die blijdschap heeft niet erg lang geduurd. Want gisteravond maakte ik de balans op en wat blijkt… de AEX staat op een plus van 0,24% dit jaar en de AEX GR heeft er zelfs 2,57% bij gesprokkeld. Die twee zijn me voorbij gezoefd!

Met mijn beleggingen wil ik het beter doen dan de spaarrente en beter dan een belegging in het Nederlandse marktgemiddelde. Jammer genoeg zijn beide doelen nu dus niet gelukt. In ieder geval niet voor dit jaar, want als ik kijk naar de €20.000 waarmee ik in 2013 begonnen ben, mag ik natuurlijk niet klagen over die ruim €58.000 die het nu geworden is. En toch…

Ik roep overal dat maandelijks een vast bedrag beleggen in een goed gespreide ETF voor de meeste mensen de makkelijkste én slimste manier van beleggen is, maar met mijn blonde portefeuille beleg ik vooral in individuele aandelen. Ik heb nog een ETF-potje op een andere rekening en ik merk dat het veel makkelijker is om daarin gewoon bij te kopen als het weer ‘de tijd van de maand’ is. Een beslissing nemen over de losse aandelen die je hier ziet, vind ik ongelooflijk lastig. Toch zal ik echt wat moeten veranderen, denk ik zo, want hoe fijn zou het zijn als ik dit jaar nog met een plusje zou kunnen afsluiten.

Ik schreef het al eerder, maar in deze laatste weken van het jaar ga ik het ook echt doen. Minimaal 2 wijzigingen. Te beginnen met een goede bestemming voor het contante geld wat nu een beetje rondlummelt op mijn beleggingsrekening. Ik hou je op de hoogte!

De inhoud van mijn portefeuille op 30 november 2020

19 reacties

 1. Ralf

  Met respect lees ik je maandelijkse blog en vind het knap hoe jij op je handen kunt zitten. Geen wijzigingen in je portefeuille al die tijd. Aan de andere kant ben je daardoor misschien te weinig kritisch. Als je al zo lang in Galapagos zit had je ook kunnen besluiten winst te nemen toen duidelijk werd dat filgotinib in de US geen haalbare kaart meer is. Zelf ben ik toen uitgestapt op 119 euro. Dit was je resultaat ten goede gekomen.

 2. Rutger

  Beste Janneke,

  Erg leuk om jouw blog en inzichten te volgen.

  Je hebt dit kaar een zeer mooi resultaat op Netflix(+42,1%)! Toch heb ik hier een vraag over. Hoe kijk jij naar de toekomst van Netflix? Zeker met de opkomst van Disney+ en ook Amazon prime? Denk jij dat dit de markt gaat veranderen?

  Ik ben benieuwd hoe jij kijkt naar de toekomst van deze bedrijven op het gebied van streamingdiensten.

  Groeten,
  Rutger

 3. Carola Drent

  Hallo,

  Leuke site, had nooit van gehoord. Beleg zelf ook al 10 jaar en ben ook blond:) Afgelopen twee jaar waanzinnige resultaten gehaald, dat zelfs de ING mij complimenten gaf, zit ook dosis geluk bij , denk ik dan:). Heb wel een schuiver indertijd met IMtech gemaakt en zit nu ook nog met Fugro, indertijd wel aardig meeverdiend dus laat ze maar staan.Ik beleg in ASMI,ASML, Alibaba,(zeker nu kopen staan relatief laag)Vale en toevallig vorig jaar op advies van beleggingsexperts Square gekocht was een gokje), jeetje wat een toppertje. Ik lees veel adviezen en koop dan weer wat, heb ook nog veel Nederlandse bedrijven in mijn portefeuille maar die leveren minder op dan voorgaande.Ik zou Galapogus en Unilever eruit doen. Verlies pakken en overstappen.
  Tip voor je ASMI of Alibaba:) Succes en ik blijf je volgen.

 4. Kirsten

  Goedemorgen,

  Mijn aandelen van galapagos zakken diep in het rood. Aangekocht voor €110,- ?
  Her en der lees ik advies om aan te houden. Waarom zou ik dat doen?

 5. JTR52

  Dag, wat is volgens u beter , wachten op verbetering resultaat Galapogus of verkopen en de opbrengst
  investeren in bv Vanguard s & p?

  vgr Tigchelaar

 6. Marco

  Je bent dit jaar te passief bezig geweest met beleggen waardoor de markt je hebt ingehaald.
  Goed om te zien dat je wel wat wijzigingen gaat aanbrengen in je portefeuille. Ook bij beleggen voor de lange termijn is je porto geregeld checken gewoon nodig omdat de markt veranderd.
  Ga verder zo door met de website!! Top

 7. M

  Hoi Janneke, ik ben eigenlijk en benieuwd naar je aandelen in Galapagos. Wacht je tot ze weer stijgen om ze dan te verkopen of heb je nog steeds zoveel vertrouwen als toen en blijf je zitten?

  Groetjes!

 8. Bart

  Ik ben benieuwd welke wijzigingen je gaat aanbrengen! Nu ik je een tijdje volg heb ik zomaar het idee dat Shell en WW de klos kunnen zijn. Zelf zie ik wel toekomst in Shell (maar ik ben helemaal geen expert). Bij deze ook gelijk een bedankje, ik ben na jouw cursus begonnen en sta op een mooie plus van 8,5% na 5 maanden. Als ik me aan alles had gehouden van wat je hebt verteld was dat nog meer geweest, maar ik blijf eigenwijs 😉

 9. Pieter

  Met heavyweight ASML lijkt het toch wel goed te gaan. Galapagos daarentegen is gehalveerd en nog dieper dan in de eerste corona dip in maart, natuurlijk wil je nu niet verkopen in de min, de adviezen staan al een poos op “houden” maar het gemiddeld koersdoel zit nu ook onder jouw aankoopprijs. Wat denk je daarover?

  • Blondje

   Mijn aankoopprijs was nog onder 18,50 (in 2013)…. je bedoelt toch niet dat de gemiddelde koersdoelen daaronder liggen?

   • Pieter

    Ah nee, ik ging uit van de historische koers in het Binck screenshot, maar dat is natuurlijk van begin januari. Gemiddeld koersdoel ligt nog rond de 137. Los van het feit dat je daarop mooie winst hebt is het natuurlijk wel vreemd dat Galapagos gehalveerd is en maar moeilijk terug komt lijkt het

 10. Jan

  Reactie op andre: sinds oprichting fonds Willem middelkoop is je geld verbrand. Bij is een charmante prater maar als je hem ooit je geld hebt toevertrouwd ben je echt de sjaak….

  • Andre

   Jan

   Bedankt voor je info en blij dat ik niet in zijn fonds zit. Ik had deze indruk ook van zijn mooie praatjes en boeken, die hij geschreven heeft.

 11. Andre

  Ik herinner me nog het webinar, dat U had met Willem Middelkoop met beleggingen in goud en zijn goede voorspellingen. Ik had ook een goed rendement toen in Black Rock Gold Fund, doch nu sta ik weer 10% in de min. Goud geeft dus ook geen stabiel rendement zelfs in deze onzekere tijd.

 12. Ruud de Graaf

  Hel volgende viel mij op. Je schrijft ‘mijn beleggingsportefeuille’ en dat is natuurlijk prima maar ook ‘mij beleggingen’. Is dat gewoon een typo? Sorry hoor, maar ik kan mij buitengewoon ergeren aan de taalverloedering waar m.n. jongere mensen zich tegenwoordig vaak schuldig aan maken. Voor de rest niets dan goeds voor je artikelen hoor! December is trouwens voor aandelen heel vaak de beste maand van het jaar…

   • Thomas T

    Beste Janneke,
    Het is een goed punt dat je maakte over je etf -potje. Ik zit zelf in individuele aandelen met een kleine min. Mijn zoontjes ( 5 en 6) echter zitten zonder het te weten in de vanguard s& p 500 met een dikke plus van 9 %. 🙂

Reacties zijn gesloten.