Menu Sluiten

In de kou gezet door Galapagos

Voor de tweede keer al dit jaar laat Galapagos mij en mijn portefeuille flink in de kou staan. Wat. Een. Ellende.

Dinsdagavond 15 december werd bekend dat het over en uit is voor filgotinib in de VS. Galapagos-partner Gilead is gestopt met de goedkeuringsaanvraag bij de FDA. Een enorme klap, want de verkoop in de VS zou juist de meeste omzet opleveren voor dit kandidaat-medicijn.

Dit had ik totaal niet zien aankomen. Ik ging er vanuit dat alles goed zou komen toen de eerste klap in augustus kwam. Toen bleek dat de Amerikaanse toezichthouder eerst meer studieresultaten wilde zien, omdat er zorgen waren over het het mogelijk schadelijke effect op sperma. Dit was vervelend, maar leek toen slechts een vertraging op te leveren en geen totale afwijzing. Filgotinib (of inmiddels: Jyseleca) zou worden gebruikt als middel bij reumatoïde artritis (RA). Het grootste deel van de patiënten is volgens Galapagos vrouw én ouder dan 60. Dan is de kans op een kinderwens nog klein.

Nu blijkt dat de FDA toch zoveel extra onderzoek en bewijzen nodig acht en is er kennelijk in de gesprekken met de FDA zo veel scepsis gehoord dat het volgens Gilead geen zin heeft hier nog langer mee door te gaan. Filgotinib komt niet in de VS op de markt in de hoge 200mg dosering.

Het middel is inmiddels wel goedgekeurd door de Europese en Japanse medicijnenautoriteit. Maar de omzet en winst die in deze markten behaald kan worden, is veel kleiner.

In februari van dit jaar was de koers van Galapagos bijna €250. Door de twee klappen rondom filgotinib is daar nu nog maar zo’n €80 van over.

Had ik dit kunnen zien aankomen?
Waren er al eerder signalen dat het niet zou lukken met filgotinib in de VS? Ik heb ze in ieder geval niet gezien. Persberichten, analistenrapporten en interviews die ik las: nergens zag ik iets om me serieus zorgen over te maken. Het zou natuurlijk kunnen dat ik, zoals wel meer beleggers doen, het negatieve nieuws gewoon genegeerd heb. Pas op 10 november publiceerde VN een artikel waarin werd gesteld dat Galapagos eerder wist dat het niet goed zou gaan en dat informatie achtergehouden zou zijn voor beleggers. Het artikel overtuigde me niet.

Was mijn blik vertroebeld doordat ik verliefd was op mijn Galapagosjes?
Tuurlijk, dat speelt absoluut een rol. Maar ik ben me altijd bewust geweest van de – naar nu blijkt – ongezonde verhouding met die kleintjes. Ik schreef niet voor niets liefkozende woorden over deze effecten, alsof het persoontjes waren. Ik weet dat ik voor bepaalde aandelen onverklaarbare gevoelens heb en vind dat ook grappig om te zien. Wat dat betreft ben ik net als alle andere beleggers die te kampen hebben met hun emoties, of die nou positief of negatief zijn. .

Wist ik wel dat ik veel te veel geld in Galapagos had zitten?
Ja hoor. Mijn positie in Galapagos was veel te groot ten opzichte van de rest van mijn portefeuille. Hiervoor werd ik vaak gewaarschuwd, maar altijd heb ik gemeld dat ik er bewust voor koos dit risico te nemen. Beleggen in biotech is risicovol en ik heb altijd geweten dat er kans was op verlies. Ik beleg met mijn eigen geld. Dat gaat vaak goed en soms ietsjes minder.

Had ik direct na het nieuws van augustus moeten verkopen?
Hop, meteen bij de eerste de beste tegenslag de Galapagosjes dumpen? Had gekund. Maar waarom zou ik. We go waaaay back. En ik ben een wat slome belegger. Ik wil altijd graag eerst het naadje van de kous weten – tenminste, voor zover dat lukt – voor ik mijn beslissing neem. Zodat ik er achter kan staan en niet over een maand mijn mening alweer moet bijstellen.

Maar nu zet je ze direct bij het vuil, toch Willemse?
Nou, nee. Om twee redenen.
1) De aandelen zijn nu zover afgestraft dat de koers ongeveer gelijk is aan de hoeveelheid geld die Galapagos in kas heeft. Daar kan ik me denk ik geen grote buil aan vallen, hoewel ik besef dat Galapagos op dit moment ook nog niets te verkopen heeft.

2) En gaat het toch fout, dan maakt het nog weinig uit. Ik heb mijn Galapagosjes al in 2013 gekocht, tegen een gemiddelde aankoopkoers van €16,62 inclusief transactiekosten. In mei 2015 verkocht ik een deel van de aandelen op een koers van €40,14 (€39,94 incl. transactiekosten) waarmee ik mijn oorspronkelijk ‘inleg’ veilig stelde.
Oftewel: ik loop hier in mijn ogen geen écht risico. Ja, het risico om voor het oog van het beleggend publiek op mijn smoel te gaan. Dat is wel jammer ja.

Wat ik dan wel doe?
Het kan geen verrassing zijn: ik hou mijn Galapagosjes er lekker bij. En blijf hopen dat er vanaf hier weer vooruitgang geboekt kan worden. Mijn portefeuille is verder prima verdeeld, en ik beoordeel voor mezelf dat ik ook een verdere daling nog wel aankan. We zullen zien wat er gaat gebeuren.

43 reacties

 1. Beleggertje2020

  De beurs gaat nog een keiharde crash beleven t.g.v de coronacrisis ! Stijgende lange rente in de USA is geen goed nieuws op den duur ! Daarom heb ik FLOWTRADERS gekocht in begin 2020 voor ca 20 Euro/aandeel. Staat nu op bijna 35 Euro . Flowtraders is financieel een zeer gezond bedrijf met ook nog es hoge dividenden ( vorig jaar 6,50/aandeel aan dividend. Flowtraders gedijd zeer goed bij aardige beurschommelingen en extreem goed bij flinke beurscrashes. Sinds gisteren is dat het enigste aandeel wat ik bezit . Voor de rest hou ik effe cash aan de wal. FLOWTRADERS maakte vorig jaar meer dan 10 euro/aandeel winst . KW=3,5 . Als 2021 nog aardig schommelt (beetje paniek) dan kan Flowtraders m.i zomaar stijgen richting de 50 Euro a 60 euro/aandeel plus fixe dividenden. Tijdens een crash-maand halen ze zo in een maand tijd rustigjes 3 tot 5 keer een normale jaarwinst binnen.

 2. Jan van der Poel

  Filgotinib is goedgekeurd door de Japanse en Europese medische autoriteiten. Ik neem aan dat het bedrijf in Europa en Japan de vinger aan de pols houdt en de resultaten van de daadwerkelijke werking van het medicijn gebruikt om alsnog goedkeuring van de FDA te krijgen. Het kan natuurlijk wel zijn dat Galapagos dan te laat is, maar niet geschoten is altijd mis. Ik heb toch maar een aantal aandelen aangeschaft.

 3. Pete

  Galapagos laat jou niet in de kou staan. In principe doe je veel dingen goed en ken je de materie redelijk. In mijn optiek maak je een aantal cruciale fouten. Het lijkt er op dat je aan value investing doet. Toch baseer je je keuzes niet op diepgaande analyse maar meer op wat de markt zegt. Galapagos is een aandeel waar je echt onwijs veel verstand van de industrie moet hebben om hier een zinnige beslissing over te maken.

  Als je echt zou value investen. Dan zou je nu juist heel blij moeten zijn met een waardedaling. In mijn optiek zien we hier toch echt een amateur aan het werk, die het goed doet in stijgende markten. Maar de werkelijke performance komt nu aan het licht, en nog meer als de markten dalen.

  Maar goed het blijft een kwestie van leren.

  • Blondje

   Ik ben ook een amateur: vandaar de naam blondje! Dit blog is mijn beleggingsdagboek en daarin kun je zien of mijn beleggingen goed uitpakken of juist dramatisch slecht. Deze site is niet bedoeld als beleggingsadvies en ik ben inderdaad geen professional.

   • Pete

    Ja maar je schrijft wel een boek en geeft trainingen. Waarin je onder andere ook ETFs aanprijst. Dit is mogelijk een van de grootste bubbels ooit. Dus ik snap niet dat als je dan een amateur bent, je toch op een manier schrijft die andere er toe drijft om je te volgen. O.a. door ook Galapagos te kopen en weet ik welke ETFs.

    Waarom sla je dan niet een veel consevatievere toon aan. Tegenwoordig denkt iedereen die 2 boeken over Warren Buffet leest te kunnen beleggen. En dit is een heel groot probleem. Zolang markten opgaan gaat het allemaal voor de wind. Maar er komt een dag dat bedrijven weer normaal gewaardeerd worden, met Koerst Winst verhoudingen van gemiddeld 10. Hetgeen inhoudt dat iedereen die de afgelopen 2 jaar is ingestapt eenvoudig 50% van zijn zuurverdiende centjes gaat verliezen.

    Als je wil laten zien dat blondjes beter beleggen. Doe dan werkelijk wat Warren Buffet doet. Koop ENKEL aandelen die ECHT ondergewaardeerd zijn. Ofwel ga echt diepgaande analyse doen en beperk je investeringen tot enkel dat wat je echt begrijpt. Op die manier haal je hoog rendement en voorkom je verliezen. En hiermee voorkom je OOK dat de bezoekers van je website zometeen allemaal tegen 50% verlies aankijken. Want dit scenario is namelijk heel reeel op basis van jouw portfolio.

    De geschiedenis wijst keer op keer uit dat retail investeerders er bekaaid afkomen. Een leuke anekdote is onder andere die van de hyper intelligente Isaac Newton. Zo rationeel dat hij kon denken wanneer het natuurkunde betrof, zo irrrationeel dacht hij als het op beleggingen aankwam. Met natuurlijk alle gevolgen vandien.

    Hopelijk inspireert dit om nog kritischer te worden tav wat je koopt ipv mensen verteld hoe makkelijk het is om te starten met beleggen.

 4. Boris

  Beste Blondje,

  “De aandelen zijn nu zover afgestraft dat de koers ongeveer gelijk is aan de hoeveelheid geld die Galapagos in kas heeft.”- Blondje

  Als ik kijk naar de cash per share zit dat momenteel op €81,24 (Cash Per Share, Most Recent Quarter). Dit is inderdaad haast gelijk aan de koers. Nemen wij daar de net debt van 5,280B bij, dan schetst dat ineens een heel ander beeld.

  Ik ben benieuwd waarom de hoeveelheid geld op kas in verhouding tot de koers dan nog steeds een belangrijk genoeg gegeven is. Zeker als het bedrijf grote schulden heeft.

  Bedankt!

  Lezer van je boek en volger van de online cursus,

  Boris

 5. Ruben

  Kan gebeuren. Beoordelen we (beleggers) dit bedrijf nu (volledig?) op het falen van dit ene medicijn in Amerika? Of op hun kennis en kunde een dergelijk medicijn te ontwikkelen? Cash meegenomen zit er nog wel potentie in lijkt mij.. Dus lekker een poos afwachten…
  Ben wel erg benieuwd wat voor aankopen je nog overweegt voor komend jaar.. Of verwacht je nog een correctie?

 6. Willem

  Waarom heb je geen kolom “koers bij aanschaf” en een kolom winst/verlies t.o.v. aanschaf koers?
  Dit helpt je wellicht beter een beslissing te nemen “kopen/houden/verkopen”. Ik doe dat in ieder geval wel.

 7. Roelof

  Lol, had ik ergens in Juni een verkoopopdracht voor 186 uitstaan dat net niet werd gehaald. Nou ja, er komen wel weer andere tijden voor Galapagos, nu verkopen heeft geen enkele zin. Toch nog fijne dagen iedereen!

 8. Henry

  Hoi Janneke,
  je zou wat kunnen verkopen en in Moderna kunnen steken.
  Dan kan je weer wat van je verlies goedmaken.
  Dit is nu mijn grootste positie sinds 4 weken.
  Succes!

 9. Ron

  Bij de rendementen is het misschien goed om ipv de AEX de total return AEX te gebruiken als benchmark (ca 3,5% hoger per jaar als AEX). Maar helaas ziet het plaatje er dan wel wat minder uit, als je er de S&P500 naast zet zie je dat het selecteren van individuele aandelen en het vele tijd eraan besteden de afgelopen 7 jaar weggegooide tijd is geweest. Maar goed, Janneke heeft natuurlijk ook nog een boek en bijbehorende seminars ed te verkopen 🙂

  • Blondje

   Hoi Ron Kerstens, sinds het begin van dit blog in 2013 vergelijk ik mijn rendement met de AEX en zet sinds vorig jaar ook de AEX GR erbij (kijk naar het grafiekje of zie de pagina Rendement en portefeuille). Mijn beleggingen hebben me in totaal meer opgeleverd dan de AEX GR. Wel zaten er wat jaren tussen dat ik achterbleef. Vind ik niet erg, want ik heb er lol in. Het boek en een online training (Super simpel beleggen) heb ik pas sinds dit jaar. Die gaat overigens helemaal over beleggen met ETF’s, wat voor de meeste mensen de beste oplossing is: goed gespreid, tegen lage kosten en handig als je weinig tijd aan beleggen wilt besteden.

  • Blondje

   Ik probeer ook niet te verkopen, behalve als er echt iets drastisch verandert. En eigenlijk… is dat nu toch wel zo bij Galapagos. Hmm. Nou ja. Ik blijf toch nog zitten.

 10. Andre

  Beleggen moet je zien als een onzekere hobby voor geld, dat je lange tijd kunt missen, aangezien spaargeld ook in de min blijft staan gedurende jaren temeer daar de huidige economie gebaseerd blijft op steeds meer (staats)schulden maken en opkoopprogramma van de ECB.
  Heimwee naar rente van 8-9% op spaargeld in de vorige eeuw, hetgeen nooit meer zal terugkomen, aangezien de meeste EU landen praktisch failliet zijn. De (maak)industrie is verkwanseld aan lage lonen landen door de vrije wereldhandel, waarbij China nu een wereldmacht geworden is en wij verslaafd zijn aan lage prijzen voor veel producten, die nu daar gemaakt worden.Overbevolking, armoede, werkeloosheid, faillissementen, vervuiling is de toekomst.

 11. Peter

  Balen is een gemeente in België, maar via galapagos goed gekend in Nederland. Snif. Mijn portfeuille is midscheeps getroffen. Ik probeer te recupereren met turbo hefboom 3.8 omdat ik denk dat de markt overdrijft. Vrijdag licht herstel. Op 88 stap ik met de helft weer uit.
  Ik geef toe dat ik me hier bezondig aan speculeren.

 12. Henk

  als ik 10 % verlies verkoop ik het meteen .eft als dit 6 % winst heeft verkoop ik die ook schommelt veel als ze weer gezakt zijn koop ik ze terug.

 13. Vince

  Als ik zie hoeveel eisen de FDA stelde aan filgotinib na jarenlang onderzoek van Galapagos en dat vergelijk met de snelheid waarmee de goedkeuring van het Pfizer vaccin er doorheen gejast is, heb ik zo mijn bedenkingen. To put it mildly.

 14. Eis

  Heb je bericht gelezen in het financiële dagblad van 17 dec Galapagos is minder waard dan zijn kasgeld? Je hebt ze goedkoper ooit gekocht. Zou nu afscheid nemen!

  • Blondje

   Hahaha dat is toch ook geen strategie. En zoals beschreven: het was alle jaren sinds 2013 een mooie belegging, nu even (?) niet.

   • Arnold

    Oh en nog een tip: CVS Health of Walgreens Booth Alliances, pharmacies in US. Beiden nemen heel veel mensen aan ivm de corona vaccins. Zie ze daar veel mee verdienen. Geven goed dividend en dollar koers inmiddels ook wat gedaald. Volgens mij vrij defensief wat in deze tijd niet verkeerd is denk ik.

   • Lucas

    Beste Janneke, beleggen in individuele aandelen kan verkeerd uitpakken. Meer ETF’s in portefeuille biedt m.i. meer zekerheid, spreiding en vangnet voor individuele aandelen die het onverwachts niet waarmaken (Bv Galapagos). ETF’s in Tech en breder in de S&P hebben zich in 2020 (ondanks Corona) bewezen. En ook nog tegen lage aankoopkosten. Soms kom je een pareltje tegen. Bv het iShares Clean Energy Fund. Rendement in 2020: 140%. Voor 2021 zet ik zelf meer in op Emerging ETF’s. Ik wens je alvast veel succes voor 2021. Hartelijke groet, Lucas

  • Arnold

   Volgens mij heb je wel wat gemist bij Galapagos. Na de eerste aankondiging van de FDA gaven ze ook aan dat ze het economisch niet haalbaar achten voor Galapagos met het medicijn , omdat 200mg nodig was. Dit was voor mij de reden toen direct uit te stappen met verlies op 115 euro.

 15. Gijs

  Toch wel gelijk bijgekocht, ikzelf op €76,88. In z’n algemeenheid is men nog steeds positief over Galapagos en bij €76,88 zijn er weer veel winstkansen!!

 16. sl

  Janneke is dat je kennelijk geen actie overweegt, al dan niet met anderen, richting management Galapagos wegens kennelijk onvoldoende info, cq voorkennis die niet gedeeld is?

 17. Ineke

  Ja mijn aandelen hebben ook zo’n enorme klap gehad! Niet normaal. Ik had een tijdje geleden al verteld dat ik ze door jouw enthousiasme dit har heb gekocht. Ja op het hoogtepunt bleek achteraf! $ 245! Gelukkig had ik dit jaar ook gelukkige keuzen. Maar deze is een enorme klap voor mijn portefeuille! De totale resultaat is nog wel +69%, maar ik schenk eerst maar eens een wijntje in om mijn verdriet te verdrinken!

 18. Rudy

  Nou, zowat 250€ was wel heel veel, daar was het moment om serieus af te bouwen… Heb toen zowat de helft verkocht, met het idee om de resultaten van filgo af te wachten…

  Hetzelfde doe ik nu ook met Argenx (misschien minder bekend in NL, maar mi veel beter bezig dan Galapagos). Zit hier hu op meer dan 250%, nadat de inleg al is veilig gesteld.

  Dit is biotech, kan enorm opvliegen, bij het minste slechte nieuws valt veel weg… Op tijd wat winst van de tafel halen is de boodschap…

 19. Pascal

  Heel erg balen deze koersdaling weer! Ik heb zelf ook een paar aandelen, verkopen doe ik ook nog niet. Ik hoop dat ze in de toekomst weer gaan groeien. En ik heb nu in de praktijk ondervonden dat losse aandelen behoorlijk risicovol kunnen zijn..

  • Blondje

   Absoluut en met name biotech-aandelen. Voor de meeste mensen is beleggen via mandjes als ETF’s of beleggingsfondsen (in plaats van losse aandelen) daarom meestal meer geschikt, want dan is je geld meteen goed gespreid. Hoop dat er niet al te veel van je geld in GLPG zat!

Reacties zijn gesloten.