Menu Sluiten

Maandupdate november: 11 procent rendement ★ Blondje verkoopt álles

Zo: hoppekee! In november steeg het rendement op mijn beleggingen van 5,02% naar 10,94%. Een mooi moment om alles te verkopen. Watte? Ja, dat heb ik net echt gedaan.

Eerst even de gebruikelijke cijfers. De AEX (+11,03%) en de AEX GR (+14,09%) doen het allebei beter dan ik. Maar die hebben geen last van kosten, dus ik vind het verschil nog wel meevallen. Bovendien heb ik net iets gedaan waardoor ik binnenkort flink op kosten ga besparen. Als alles goed gaat, tenminste.

Ik heb namelijk AL mijn beleggingen verkocht. Niet omdat ik zo graag met beleggen wil stoppen, maar omdat de beleggingsrekening die ik heb (Saxo) me al een tijdje mateloos irriteert. In 2013 startte ik bij Binck. Dat werd Saxo en begin oktober 2021 werd ik overgezet naar het platform van Saxo. De vormgeving en communicatie van het platform vind ik op z’n zachtst gezegd niet helder. Als er bijvoorbeeld dividend wordt uitgekeerd, of toen de aandelen DSM overgingen in DSM-Firmenich, krijg je meldingen die ik zelfs na 7 keer aandachtig lezen nog niet echt begrijp. Nou ben ik natuurlijk blond, maar zó blond toch ook weer niet. De kosten voor beleggen in individuele aandelen vind ik veel te hoog als je ze vergelijkt met beleggingsrekeningen van andere brokers.

Wat ik wel echt fantastisch vind aan Saxo is het portefeuille-overzicht dat je kunt downloaden. Daarmee kon ik heel handig een periode selecteren om precies te zien hoe mijn beleggingen in die periode presteerden. Ook vond ik er altijd veel informatie over bedrijven. Dat zal ik echt gaan missen.

Maar de maat is vol. Het chagrijn dat ik elke maand had over de service fee en de vreemde weergave van mijn portefeuille heb ik nu lang genoeg doorstaan. Ik had natuurlijk gebruik kunnen maken van een overstapservice. Daarmee worden je posities van de ene naar de andere broker overgezet. Maar ik had geen zin om mijn portefeuille dagenlang kwijt te zijn, dat soort sombere verhalen heb ik iets te vaak gehoord. Dus: alles verkocht en transactiekosten betaald. Ik wacht nu tot het geld op mijn rekening staat, waarna ik ga overboeken naar een rekening bij DeGiro (die had ik al, daar staat nu even niks op). Daar ga ik dan weer met een schone lei beginnen.

Ik meld me weer als het geld is overgeboekt. Kun je je tot die tijd vermaken met het plaatje van de verkochte posities én de gebruikelijke plaatjes van mijn portefeuille, het rendement en mijn vermogen op het slot van gisteren (30 november).

Rendement

Vermogen

Portefeuille


Leer Super Simpel Beleggen in ETF’s

Naast deze openbare ‘blonde’ portefeuille heb ik ook een ETF-portefeuille waarin ik beleg met € 500 per maand. Wil je deze portefeuille volgen en leren hoe je zelf ETF’s uitkiest en heel makkelijk een portefeuille bouwt die past bij jou en jouw doelen?

Meld je dan aan voor de online training Super Simpel Beleggen.


Reageren? Dat kan via mail@blondjesbeleggenbeter.nl of op instagram.com/jannekewillemse
Als eerste weten dat ik een nieuw bericht heb geplaatst? Meld je aan voor de gratis mailservice