Menu Sluiten

Mijn overstap is gelukt: deze aandelen kocht ik terug (en deze niet)

Op 1 december verkocht ik al mijn beleggingen, omdat ik wilde overstappen naar een andere beleggingsrekening. Een deel van de beleggingen die ik had, heb ik inmiddels weer teruggekocht op mijn nieuwe rekening. In dit artikel vertel ik hoe mijn portefeuille er nu voor staat en beantwoord ik een aantal vragen die ik kreeg naar aanleiding van het blog waarin ik vertelde dat ik alles had verkocht.

Vraag: Waarom maak je geen gebruik van de overstapservice?

Ik verkocht al mijn beleggingen op mijn Saxo-rekening. Ik wilde graag overstappen naar een goedkopere en fijnere rekening. Vaak kreeg ik de vraag waarom ik geen gebruik maakte van de overstapservice, waarbij beleggingen gratis worden overgezet van de ene naar de andere broker. Daar zijn drie redenen voor:

1 – Ik heb te vaak gehoord dat mensen hun portefeuille een tijdje ‘kwijt’ zijn als ze die laten overzetten.

2 – Gigantische kortsluiting in mijn hoofd bij het invullen van de formulieren.
Ooit (ik denk ruim een jaar geleden) begon ik aan de overstapservice. Ik bleek bij beide brokers formulieren te moeten invullen waarop iets stond als: ‘welke aandelen heeft u in portefeuille en wat is de huidige koers?’. Ja. HALLO!?? Hoe moet ik nu weten wat mijn aandelen waard zijn op het moment dat je ze gaat overzetten? Dat kun je toch zelf zien in je koersensysteem? Hoe moet ik weten wanneer JIJ ze gaat overzetten én wat de koers op dat moment zal zijn?!&*&%$🤬🤯😤 Je snapt: dit was geen succes, ik ben briesend afgehaakt.

3 – De transactiekosten voor het verkopen en opnieuw aankopen vallen enorm mee.
Helemaal als je het afzet tegen de omvang van mijn portefeuille. Op de achterkant van een bierviltje (ok, het was eigenlijk op mijn kei-hippe Remarkable) krabbelde ik wat berekeningen en ik kwam erop uit dat ik ongeveer € 67 kwijt zou zijn aan verkopen en een euro of 17 voor het terugkopen. Dus zeg € 84. Dat is een keer uit eten met z’n tweeën, minder dan mijn maandelijkse ziektekostenpremie of 0,13% van een portefeuille van (toen) € 67.470,65. Wat zou ik dan moeilijk doen? Voor € 84 maak ik een frisse start en ben ik wel lekker van die maandelijkse fee af die ik bij Saxo moest betalen (+/- € 9 per maand). Over negen maanden (84/9 = 9,3) ga ik dus pas écht lekker besparen.

Vraag: Hoe snel stond het geld op je rekening?

Nou, dat viel me alles mee: het geld van Saxo stond al na 1 werkdag op mijn ING-betaalrekening. Daarna kwam de uitdaging om het weer over te maken naar DeGiro. Vanwege de limieten in mijn app moest dat in porties. Ik heb dus in meerdere delen het geld overgeschreven en dat stond iedere keer vrijwel direct op mijn beleggingsrekening bij DeGiro.

Vraag: Welke voordelen heeft je nieuwe beleggingsrekening?

De rekening bij DeGiro is veel goedkoper: de transactiekosten zijn lager en ik betaal geen maandelijkse service fee, zoals bij Saxo wel het geval was. Sinds het Binck-platform is omgezet naar de Saxo-omgeving kreeg ik het niet meer voor elkaar om correcte rendementen tevoorschijn te toveren in mijn inlogscherm en hier gaat dat gewoon goed. (Update 13 februari 2024: Jammer genoeg kun je op beide rekeningen niet het rendement per jaar zien, wat vroeger wel kon bij Binck.) Verder kreeg ik onduidelijke, onoverzichtelijke meldingen over corporate actions, die bij DeGiro veel logischer in elkaar zitten. Wat ik wél ga missen aan Saxo zijn de portefeuille-rapporten die je over iedere gewenste periode kunt downloaden. Daarin zie je precies hoe je beleggingen in een bepaalde periode hebben gepresteerd.

Vraag: Heb je alles al teruggekocht en heb je veel rendement gemist?

Ik heb nog niet alles teruggekocht, want ik heb het moment meteen maar even aangegrepen om te beslissen dat ik DSM en Galapagos met liefde uitzwaai. Het ga ze goed. Ook had ik een Gender Diversity-ETF die je in Nederland niet meer kunt kopen én een aandeel Shell dat ik eigenlijk verkocht had, maar dat weer terugsprong toen ik nog een aandeel als dividend krijg uitgekeerd. Ruimt best lekker op zo.

Voor de andere aandelen in mijn portefeuille was ik vrij snel met terugkopen. Het ene had ik iets goedkoper, voor het andere betaalde ik ietsjes meer. Dat heeft geen groot verschil gemaakt.

Het leuke van dit alles is, dat er nu weer een klats aan onbelegd geld op mijn rekening staat waarvoor ik een mooie bestemming mag zoeken.

Vraag: Hoe staat je portefeuille er nu voor?

Hier kun je mijn portefeuille live bekijken (Portfolio Dividend Tracker, aff. *). Als je even doorklikt kun je ook alle ‘acties’ zien (dat zijn de transacties). Eerder voerde ik alles handmatig in, maar doordat ik nu bij DeGiro zit, kan ik de transacties gewoon allemaal in één keer downloaden en uploaden. Zo leuk! 🥳

Het rendement wat je in PdT ziet is bijna hetzelfde als mijn echte rendement. Op mijn echte rekening staat € 111,12 meer op dit moment, dus dat maakt nauwelijks wat uit.

Hieronder het plaatje met de aankooptransacties:

* affiliate link: als je hierop klikt en vervolgens een abonnement afsluit op PdT, krijg ik een percentage van de omzet. Pim Verlaan (van de podcast Jong Beleggen) heeft PdT ontwikkeld en mij het abonnement cadeau gegeven. ❤️Reageren? Dat kan via mail@blondjesbeleggenbeter.nl
Als eerste weten dat ik een nieuw bericht heb geplaatst? Meld je aan voor de gratis mailservice


Naast deze portefeuille met losse aandelen, heb ik er ook een waarin ik met € 500 per maand in ETF’s beleg. Die portefeuille kun je zien als je meedoet met mijn cursus Super Simpel Beleggen.
Bekijk hier alle informatie >