Menu Sluiten

Maandupdate mei: Eindelijk weer beter dan de AEX (12,66%)

Jaaaaa! Eindelijk! Mijn portefeuille heeft de AEX ingehaald! Mei bleek een ge-wel-di-ge maand. Mijn rendement klom van 6,5 procent eind april naar 12,66 procent op het slot van mei. Herbeleggingsindex AEX GR bleef steken op een plus van 10,24 procent en de AEX eindigde de maand op 8,69%. Nee, natuuuurlijk is het geen wedstrijdje dat beleggen, maar mag ik toch éven juichen?

De grootste stijging werd neergezet door Netflix. In april halveerde het jaarrendement nog zowat tot 8,76%. Belangrijkste oorzaak was toen de tegenvallende groei van het aantal abonnees. Analisten rekenden gemiddeld op een toename van 2,41 miljoen, maar er kwamen er maar 1,75 miljoen bij.

Eind mei blijkt de koers van Netflix plotseling geëxplodeerd te zijn: het aandeel staat nu maar liefst 34,40% hoger dan aan het begin van het jaar. Een duidelijke aanleiding hiervoor heb ik niet kunnen vinden. Het bedrijf is bezig met het aanpakken van accountdelers, maar ik vermoed dat optimisme over het schuldenplafond, de rente en de marktpositie meer effect hebben gehad. Gewoon blije beleggers dus, maar laat het me gerust weten als ik wat gemist heb.

Ook bij ASML is iedereen weer heppie de peppie. Daar speelt continu de verwachting van klanten die wel of niet meer zullen gaan afnemen en enthousiasme over de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI) waardoor de vraag naar chips toeneemt en dus ook de vraag naar de chipmachines van ASML. Eind mei staat de koers van ASML 33,29% hoger dan aan het begin van het jaar, terwijl dat eind april nog slechts een koerswinst van 13,83% was. Bijna 30 procent van mijn belegde geld zit in ASML, dus zo’n stijging heeft een groot effect op mijn rendement.

Dankzij de koersstijging van deze twee aandelen heeft de blonde portefeuille eindelijk weer de AEX ingehaald. De laatste keer dat mijn rendement boven dat van de AEX stond was begin maart 2022. Dat was toen niet echt iets om blij over te zijn, want ik had geen winst, maar een kleiner verlies dat dat van de beursindex en mijn voorsprong was in een flits voorbij. Hopelijk duurt de pret deze keer wat langer. Ik beleg natuurlijk niet om dit jaarlijkse wedstrijdje, maar een beetje competitie maakt het wel een stukje leuker, vooral als ik win 🙂

In het laatste plaatje hieronder zie je hoe de andere aandelen in mijn portefeuille presteren. Het rendement is vanaf het slot van 2022 berekend. In de grafiek (eerste plaatje) zie je hoe grillig mijn portefeuille dit jaar beweegt. In het middelste plaatje zie je de verhouding tussen het belegde en onbelegde geld op mijn beleggingsrekening.


Reageren? Dat kan via mail@blondjesbeleggenbeter.nl of op instagram.com/jannekewillemse
Als eerste weten dat ik een nieuw bericht heb geplaatst? Meld je aan voor de gratis mailservice


Leer Super Simpel Beleggen in ETF’s

Naast deze openbare ‘blonde’ portefeuille heb ik ook een ETF-portefeuille waarin ik beleg met € 500 per maand. Wil je deze portefeuille volgen en leren hoe je zelf ETF’s uitkiest en heel makkelijk een portefeuille bouwt die past bij jou en jouw doelen?

Meld je dan aan voor de online training Super Simpel Beleggen.