Menu Sluiten

Maandupdate juni: Ruim 14 procent rendement in het eerste halfjaar van 2023

De eerste zes maanden van 2023 zijn een stuk beter verlopen dan vorig jaar. Eind juni had ik een rendement van 14,12% . Voor de tweede maand op rij eindigde de blonde portefeuille ver boven de AEX (12,33%) en vlak boven de AEX GR (14,04%).

DSM-Firmenich kwam aan het eind van de maand met een winstwaarschuwing voor de rest van het jaar. Het bedrijf verwacht dat de vitamineprijzen laag zullen blijven en noemt dat als belangrijke oorzaak voor een lagere winst dit jaar. De koers van het nieuwe fusiebedrijf daalde al een tijdje, maar na de publicatie van de winstwaarschuwing steeg de koers juist. Kennelijk werd door de markt nog veel erger verwacht en zorgde dit bericht en de aankondiging dat DSM-Firmenich ingrijpt in de organisatie voor opluchting.

Zelf ben ik er nog niet gerust op dat het binnenkort weer goed zal komen met de koers. Het afgelopen halfjaar is die bijna 14 procent gedaald. En er knaagt iets aan mij. In januari werd bekend dat oud-topman Feike Sijbesma in 2016 een extra storting van 2,2 miljoen euro in zijn pensioenpot had gekregen van het DSM pensioenfonds. Hij was de enige werknemer die zo’n extra storting ontving. Sijbesma zelf vindt er ‘niets raars aan’, maar ik krijg er toch een ongemakkelijk gevoel bij. Waarschijnlijk heb ik er te weinig verstand van om dit te kunnen beoordelen.

Rommelig

Dan was er in mei ook nog het bericht dat na een periode van 3 jaar met duo-CEO’s alweer teruggegaan wordt naar één CEO. Natuurlijk, je bent vast wendbaarder met één topman en het is knap als je op een eerder genomen besluit durft terug te komen als dat nodig is, maar ik vind het vooral rommelig ogen.

En dan die fusie die als een omgekeerde overname voelt, waarbij het bedrijf officieel Zwitsers is geworden. Het zit me gewoon niet lekker. Ondertussen zijn veel analisten zoals deze bij Morningstar juist enthousiast over de vooruitzichten. Ik wil eerst nog een rondje professionele meningen napluizen voordat ik besluit of ik mijn blonde beleggersintuïtie ga volgen of me toch laat overtuigen door de mensen die het weten kunnen.

Kijken naar Netflix

Op DSM en Galapagos na staat alles in mijn portefeuille hoger dan aan het begin van het jaar en hebben de koersen er ook in de afgelopen maand nog wat bijgekregen. Kijk maar eens naar het plaatje in mijn portefeuille. Kijk met name ook even naar het regeltje Netflix. Waanzinnig wat daar gebeurt! Eind mei nog 34,40% hoger dan aan het begin van het jaar en nu zelfs 46,62%. Je zou er bijna wat winst van gaan nemen. Het zal je waarschijnlijk niet erg verrassen, maar ik doe het niet. Ik blijf meeliften en hoop nog veel moois te zien in de komende maanden.

De € 20.000 die ik in 2013 inlegde is inmiddels € 69.404,89 waard, dus bijna 3,5 keer zoveel. Eind 2021 was de totale waarde € 75.612,57 maar daarvan ging in 2022 bijna € 15.000 in rook op. Het afgelopen halfjaar werden mijn beleggingen € 8.588,53 meer waard. Nog € 6.207,38 te gaan tot het verlies van vorig jaar weer is goedgemaakt. Ik ben benieuwd, gaat dat dit jaar gebeuren?

Rendement

Vermogen

Portefeuille


Reageren? Dat kan via mail@blondjesbeleggenbeter.nl of op instagram.com/jannekewillemse
Als eerste weten dat ik een nieuw bericht heb geplaatst? Meld je aan voor de gratis mailservice


Leer Super Simpel Beleggen in ETF’s

Naast deze openbare ‘blonde’ portefeuille heb ik ook een ETF-portefeuille waarin ik beleg met € 500 per maand. Wil je deze portefeuille volgen en leren hoe je zelf ETF’s uitkiest en heel makkelijk een portefeuille bouwt die past bij jou en jouw doelen?

Meld je dan aan voor de online training Super Simpel Beleggen.