Menu Sluiten

Maandupdate maart: Slapend rijk (7,91%)

In maart klom mijn rendement flink omhoog, zonder dat ik daar iets voor hoefde te doen. Eind februari was mijn portefeuille nog 5,25 procent meer waard dan aan het eind van 2022. Eind maart was dat opgelopen naar 7,91 procent.

Zoals je in het rendementsgrafiekje kunt zien, werd de achterstand op de AEX en de AEX GR verkleind. Ingehaald heb ze nog niet. De AEX steeg in het eerste kwartaal 9,75 procent en de AEX GR, die het dividend ook meerekent, stond zelfs 10,91 procent hoger.

Hieronder de plaatjes van mijn portefeuille en verdeling tussen kas en belegd vermogen op 31 maart 2023. Het rendement is telkens vanaf het slot van 2022 berekend.

De verbetering is voor een groot deel te danken aan ASML, waarvan de koers in maart met ruim 7 procent is gestegen. Daar staat tegenover dat de koers van DSM bijna 7 procent daalde. Omdat dat een veel kleinere positie is, zie je daar niet veel van terug in het totaalrendement van mijn portefeuille.

Ik vind het nog steeds lastig om iets te doen. Zelfs op het verkopen van dat ene aandeel Shell loop ik stuk, omdat ik daar bij mijn broker 8 euro aan transactiekosten voor moet betalen. En als oplettende lezer heb je vast allang gezien dat ik deze update pas in mei schrijf, in plaats van begin april. Het is me tot nu toe niet gelukt om uit deze impasse te komen.

Gelukkig is het voor het bij elkaar beleggen van een mooi bedrag voor later niet nodig om veel te handelen en pakt actief switchen vaak ongunstig uit. Ook is mijn rendement beter dan de spaarrente voor een vrij opneembare rekening. Maar in mijn hoofd speel ik ook nog altijd een wedstrijdje met de AEX en de AEX GR en dat verlies ik dit jaar vrij duidelijk.Reageren? Dat kan via mail@blondjesbeleggenbeter.nl of op instagram.com/jannekewillemse
Als eerste weten dat ik een nieuw bericht heb geplaatst? Meld je aan voor de gratis mailservice


Leer Super Simpel Beleggen in ETF’s

Naast deze openbare ‘blonde’ portefeuille heb ik ook een ETF-portefeuille waarin ik beleg met € 500 per maand. Wil je deze portefeuille volgen en leren hoe je zelf ETF’s uitkiest en heel makkelijk een portefeuille bouwt die past bij jou en jouw doelen?

Meld je dan aan voor de online training Super Simpel Beleggen.