Menu Sluiten

Maandupdate februari: Tikkie terug (5,25%)

Mijn rendement is in februari weer wat teruggelopen. Eind januari stond er nog een plus van 6,46% en daar is eind februari nog 5,25% van over. De AEX en de AEX GR zijn 9,28% en 9,61% gestegen, dus mijn portefeuille blijft dit jaar opnieuw achter bij deze twee indices.

Meer dan 5 procent verdienen in twee maanden tijd is natuurlijk geweldig. Maar het suffe met beleggen is, dat je eigenlijk altijd verliest – of het voelt in ieder geval zo. Doordat mijn rendement begin februari zelfs even meer dan 9 procent was, voelt deze 5 procent toch een beetje als verlies.

Kost een paar dagen, maar dan heb je ook wat

Als ik uitzoom naar de start van mijn beleggingsavontuur is het gevoel van verlies gelukkig weer weg. Sinds kort maak ik gebruik van de Portfolio Dividend Tracker (PdT) die gebouwd is door Pim Verlaan die ook de podcast Jong Beleggen presenteert. Alle transacties van de afgelopen 10 jaar heb ik handmatig ingevoerd. Dus aan- en verkopen, maar ook alle dividenduitkeringen. Kost een paar dagen, maar dan heb je ook wat. Kijk eens wat een leuk plaatje dat oplevert:

De zwarte lijn is de AEX GR en de groene lijn is mijn portefeuille. Het mooie is dat dit real time wordt bijgewerkt. Hier kun je zien hoe mijn portefeuille er op dit moment voor staat. Bovenin bij ‘prestaties’ vind je deze grafiek en kun je zelf de periode aanpassen. De link zet ik ook op de pagina Rendement en Portefeuille, dan kun je ‘m een volgende keer snel terugvinden.

Same same, but different

De PdT-portefeuille is nagenoeg niet van echt te onderscheiden, maar wijkt toch iets af van wat er in het scherm van mijn echte beleggingsrekening staat. Same same, but different, zeggen ze dan in Thailand. In het echt heb ik bijvoorbeeld 91 aandelen AholdDelhaize, maar in PdT zijn het er 90. Ligt aan mij hoor. Ik heb nog niet kunnen achterhalen wanneer ik dat aandeel precies gekocht heb en tegen welke koers. Ook de gemaakte kosten komen niet overeen met wat ik daadwerkelijk heb betaald. Die waren in mijn histeurische gedownloade transacties namelijk al verwerkt in de aan- of verkoopkoers. Maar het totaalrendement en de huidige stand komen heel dicht in de buurt van de werkelijkheid.

Het is leuk om een beetje rond te klikken en bijvoorbeeld te zien hoeveel dividend ik door de jaren heen heb ontvangen per aandeel. Het abonnement op de PdT heb ik gekregen. Wil je zelf ook een abonnement op de Portfolio Dividend Tracker? Als je deze link gebruikt krijg je de eerste maand gratis (krijg ik verder niets voor, behalve als ik nog een tweede abonnement zou nemen, want in dat geval zou ik ook een maand gratis krijgen.)

Hieronder de plaatjes van mijn portefeuille en verdeling tussen kas & belegd vermogen op dit moment.

Er staat nog een behoorlijk bedrag aan onbelegd geld contant te wezen. Hoe ik me ook voorneem dat nu eens uit te geven aan een leuk, mooi, fris, nieuw aandeel… het is nog niet gelukt.

Op de kooplijst die ik eind vorig jaar bij Belegger.nl afgaf, stond onder andere het aandeel Etsy. Dat is een webshop voor handgemaakte en tweedehands spullen. Net toen ik het wilde kopen, schoot een bericht voorbij dat analisten hun verwachting voor het aandeel hadden verlaagd. De twijfel schoot er weer in, met als gevolg dat mijn portefeuille er nog altijd hetzelfde uitziet als in november.​

Ik dub en lees en twijfel gezellig nog even door. Zodra ik iets koop (of dat ene aandeel Shell verkoop dat per ongeluk is blijven staan) meld ik dat meteen.


Reageren? Dat kan via mail@blondjesbeleggenbeter.nl of op instagram.com/jannekewillemse
Als eerste weten dat ik een nieuw bericht heb geplaatst? Meld je aan voor de gratis mailservice


Leer Super Simpel Beleggen in ETF’s

Naast deze openbare ‘blonde’ portefeuille heb ik ook een ETF-portefeuille waarin ik beleg met € 500 per maand. Wil je deze portefeuille volgen en leren hoe je zelf ETF’s uitkiest en heel makkelijk een portefeuille bouwt die past bij jou en jouw doelen?

Meld je dan aan voor de online training Super Simpel Beleggen.