Menu Sluiten

Maandupdate april: Weer boven water na coronacrash

(Nieuw: helemaal onderaan dit bericht: de maandupdate als video!)
Ik ben terug! Althans, het rendement op mijn portefeuille is weer terug. Okee, het gaat wel om een heel klein plusje – mijn beleggingen zijn op 30 april 0,15% meer waard dan aan het begin van dit jaar – maar er staat dus een plús en geen min meer.

Even ter vergelijking: de AEX heeft dit jaar ruim 15 procent aan waarde verloren en de AEX GR verloor ruim 14 procent. Dus wat dat betreft ben ik echt enorm tevreden dat de blonde portefeuille het nog net droog heeft gehouden. Nee wacht, dat zeg ik niet goed. Ik dook half maart per slot van rekening nog onder water tot een niveau van -17%. 31 maart hield ik even een decompressiestop op -8% en nu steek ik mijn kop net weer boven water, met dat plusje van 0,15%

Netflix, Galapagos (alweer!) en ASML zijn de reddingsvestjes geweest waardoor ik ben komen bovendrijven. Die drie aandelen maken een hoop van de ellende bij o.a. Shell weer goed. Ik heb trouwens een enorme drang om Shell te verkopen, maar ik vind dat ik er dan eerst een volwaardig stukje over moet schrijven, met een nette afweging van voors- en (ik denk vooral) tegens. En jee, wat ben ik blij dat ik nog geen Disney gekocht had zeg. Van de top in december op $151 staan de aandelen nu rond de $105,57. Een mooi moment om daar nu eens serieus onderzoek naar te gaan doen.

Okee. Bij deze de belofte aan jou en aan mezelf: deze maand nog neem ik een beslissing over Shell en Disney. Wat ik doe, lees je dan op deze site.

Hieronder zie je hoe mijn portefeuille er nu uitziet:

En hier de coronacrash in keiharde euro’s:

Liever naar een video kijken? Hieronder vertel ik je hoe het gegaan is afgelopen maand:

34 reacties

 1. Ellen

  Hi Janneke,
  Sinds jouw workshop vorig jaar en je boek gelezen dit jaar ben ik ook gaan beleggen via De Giro. Ik vind het super interessant allemaal, ook om te kijken naar wAt ik zou willen kopen en waarom.
  Ik zou graag Amazon aandelen kopen omdat ik zie dat het online Kopen sinds Corona zo’n vlucht neemt, maar de aandelen hebben een hoge prijs! Daarom kon ik het nog niet kopen. Maar ze Stijgen hard. (Ik heb nu wel spijt dat ik het niet eerder heb gekocht). Zou jij ze kopen? En waarom wel/niet?

 2. Anneke

  Dag Janneke,
  ik hoor op het moment veel over beleggen in opkomende markten maar kan daar erg weinig informatie over vinden. Welke markten worden dan specifiek bedoeld en welke sectoren. Kun je me hier meer over vertellen of waar ik hier meer informatie over kan vinden?

 3. Duco

  Was je winst niet groter geweest als je hetzelfde in Turbo’s had geïnvesteerd? In Netflix en Galapagos had je dan het tienvoudige gehad.

  • Blondje

   Hoi Duco, je geeft zelf het antwoord al. Alleen had ik dan wel vanaf het begin de juiste stoploss moeten hanteren.

 4. Sjef Kwant

  Hoi Janneke,
  Ik heb vandaag je site en Youtube kanaal ontdekt (via De Belegger). Leuk.
  Ben zelf ook belegger bij DeGiro.
  Ik heb je video bekeken en ik snap iets niet:
  Je zegt dat je WW hebt gekocht voor $70 en de huidige koers is $25,47.Dan is je verlies toch groter dan de 31,09% die je aangeeft? Of zie ik het verkeerd?
  Dank voor je site en video’s.
  Groet,
  Sjef

  • Blondje

   Hoi Sjef, dat verlies is alleen de daling over 2020. Ik heb WW al veel eerder gekocht, dus sinds mijn aankoopmoment is het verlies inderdaad groter. Groetjes!

 5. Harco

  Mijn complimenten wat betreft het resultaat van uw portefeuille cumulatief over 2020. Zelf zit ik op drie (3) beleggingsstudieclubs verspreid over Nederland. ( Noord-Holland Noord, Flevoland en Brabant.) Daarbij scoort Brabant als beste met een minus van 14,7 %, vervolgens Flevoland minus 20,17 en Noord-Holland Noord met een minus van 26,44. ( peildatum 8 mei 2020 ) Voorwaar u doet het lang niet slecht.Beeld is wel dat in zijn algemeenheid tot nu toe Amerikaanse aandelen het best scoren dit jaar zoals Qualcomm, Ballard, Plug power, Johnson en Johnson en NXP. Topper is echter het Zweedse Powercell voortgekomen uit AB Volvo.
  Succes met uw beleggingen Mevrouw Janneke waarbij ik u veel wijsheid wens.

 6. Joram

  Beste Blondje, hartstikke mooie resultaten als je het met de markt vergelijkt toch? Ik mag me zelf ook tot de gelukkigen prijzen met een kleine winst op dit moment.

  Ik heb trouwens al even rondgesnuffelt op je site, maar mag ik vragen hoe je de grafiekjes zo netjes bij houdt? En dan met name waar je de AEX ook in ziet staan? Ik heb nu zitten stoeien met de Google Finance formules waar ik wel een live overzicht zie bijvoorbeeld. Maar een mooi percentueel verschil wat je dagelijks, wekelijks of maandelijks kunt zien in een duidelijk grafiek is me nog niet gelukt. Het lijkt ook geen Binck grafiek te zijn toch?

  • Blondje

   Hoi Joram, die grafiek maak ik in excel. Ik tik de standen van mijn portefeuille, de AEX en de AEX GR in een tabel, zet er een formule in om het rendement mee uit te rekenen en maak er dan een grafiek van. Beetje prutsen met de schaal, de kleuren en de dikte van de lijnen en dan krijg je dit!

   • Joram

    Dank je voor de uitleg! Ik had al moeite met een Google Sheet die netjes de stijgingen en dalingen in percentages bij houdt voor me… die Excel formules zijn zelfs lastiger te begrijpen dan aandelen 🙂 Mooi gedaan in ieder geval!

 7. Eric

  Bij Disney zijn inmiddels wisselingen in de top geweest en sprak het bedrijf zelf onlangs nog van mindere resultaten, het kan zijn dat veel van het slechte nieuws inmiddels in de prijs verwerkt zal zijn en dat daarmee het aandeel koopwaardiger is geworden, wel is het zo dat het bedrijf veel beter van de thuiszitters tijdens de coronacrisis had moeten profiteren.
  Het is evident dat dit aandeel nogal afhankelijk is van de welvaart van burgers en ik het aandeel daarom nogal cyclisch vind
  in deze ook economisch roerige tijden is dit aandeel heel gevoelig voor volatiliteit in de koers vind ik dat je daarom wel een wat groot risico mee neemt.

  De koers/prijs van het aandeel Shell is aantrekkelijk te noemen als je wilt investeren in de winning van energie, ook hier weer zijn veel klappen van de zweep (olieprijs, coronacrisis) inmiddels ingeprijsd zo lijkt mij, maar kan er nog van alles gebeuren, een mooie belegging blijft het.

  Of ik moet iets over het hoofd zien…….ik ben hoe dan ook benieuwd wat jij gaat doen Janneke

 8. Blixie

  Wat fijn dat het weer goed gaat!
  Ik ben benieuwd via welk platform je belegd.
  Ik werk nu via Plus500 maar dat vind ik niet echt een fijn platform.
  Lynx heb ik ook geprobeerd, maar die vond ik niet echt handig.
  Ik ben op zoek naar een platform waar je ook al met 100 euro mag starten en van daaruit verder groeien.

  • Gerrit

   Ik zou ook Shell bijkopen , en zeker niet verkopen dan heb je bijna de helft verlies , gewoon rustig afwachten zei de man die deze maand 1300 in de min staat als ik verkoop, maar zoals jij zei , je verliest pas als je verkoopt !

 9. Johnny

  Shell verkopen? Binnen een jaar zitten die weer op 25,-, let maar op. Ik heb flink bijgekocht op 15,-. Nu even minder dividend maar de topman wordt al aan zijn jasje getrokken. Ook dat komt weer goed.

 10. Michiel

  Disney zal denk ik nog wel even blijven hangen op dit niveau, dus als je snel rendement verwacht… Hmmm… ik weet het nog zo net niet. Iger is weer van stal gehaald alleen al om vertrouwen te wekken, dat zegt al een hoop. Omzet uit de attractieparken, normaal goed voor ca. 26 miljard per jaar… Nu al een paar maanden van gemist en duurt nog wel even voor alles weer op volledige capaciteit draait. Net een nieuw cruiseschip besteld: gaat voorlopig niet varen. Disney+? Hartstikke mooi, maar ook bij productie van content is social distancing niet echt handig, dus op een gegeven moment is de nieuwe content op. En voorlopig dus ook geen nieuwe kaskrakers in de bioscoop.
  Aan de andere kant, als je geduld hebt: #thistooshallpass. Moet je je dus afvragen: kan het nòg lager qua koers dan we al gezien hebben? Of ben je zeker dat het op termijn sowieso weer hoger gaat zijn dan dit… Ik denk nog steeds het laatste, maar je gaat er binnen een jaar geen badkamer van kunnen verbouwen vrees ik. 😉

  • Blondje

   Dank voor je bijdrage, ik publiceer wat ik ga doen nadat ik genoeg onderzocht heb. Groetjes!

   • Kirsten

    Hahaha, deze ene regel. Dit heb je vanaf het begin van je blog over bijna al je aandelen al meerdere keren geschreven. En het dan gewoon zo laten. Dat is volgens mij de kracht van jouw succes, dat je eerst to do-lijstjes maakt en die daarna weglegt. Dus waarom niet ook deze keer wachten? Wat heeft je nu op het punt gebracht dat je bent gaan vinden dat je deze maand een beslissing moet nemen? Daar ben ik dan wel benieuwd naar.

 11. Ren Groot

  Verkoop Shell nou maar en wissel evt. in voor Exxon (US), Total (F) of Repsol (S).
  Zij gaan allen binnenkort ex-dividend en betalen ook gewoon door (voorlopig).
  Disney NU zeker kopen want die kans komt op deze prijs niet snel meer voorbij.

 12. Marieke

  Onthoud; NEVER sell Shell! Tegen de tijd dat je met (pre) pensioen gaat, ben je blij dat je ze nooit verkocht hebt. Ikzelf heb er zelfs bijgekocht.

  • Blondje

   Dat is inderdaad een oude wijsheid. En ik denk dat ik daar na al die jaren vanaf ga stappen. Maar goed, mocht ik het echt doen dan schrijf ik er dus weer over.

 13. George Steens (Roadrunner)

  ik denk dat je shell nog wel 15 jaar kan behouden want olie hebben ze voorlopig nog nodig en ze zitten ook nog in gas en volgens mij zijn ze ook nog bezig met waterstof en dat wordt volgens mij de toekomst
  groetjes George

  • Michielvander

   Allereerst knappe prestatie om je portefeuille ondanks corona alweer in de plus te hebben dit jaar! Heb je naast Disney nog andere aandelen op je watchlist staan om te kopen? En welke sectoren acht je zelf het meest interessant op (middel)lange termijn? Ik ben zelf erg enthousiast over (big) tech en denk dat corona die trend alleen maar versterkt. Wat is jouw visie daarop, en ben je van plan om hier in je portefeuille nog op in te spelen?

Reacties zijn gesloten.