Menu Sluiten

Een goed gesprek met Galapagos

Soms moet je iets doen waar je geen zin in hebt. Ik moest al maanden eens een goed gesprek hebben met mijn Galapagosjes, om te zien of er nog toekomst in onze relatie zit. Om te bepalen of we er nog uit gaan komen, na alle tegenvallers van de afgelopen maanden.

Natuurlijk wist ik al meteen na het nieuws dat filgotinib/Jyseleca niet werd toegelaten tot de Amerikaanse markt dat ik het gesprek moest aangaan. Maar ik stak mijn kop in het zand. Misschien waaide het wel over allemaal. Kwam het vanzelf weer goed.

Helaas.

Na de grote klap volgden nog een paar kleintjes: de ontwikkeling van een middel tegen artrose én een middel tegen longfibrose is stopgezet. En door de megakoersdaling van de afgelopen maanden wordt Galapagos op 22 maart uit de AEX gezet en naar de Midkap-index geschoven.

Dus na lang voor me uitschuiven stak ik afgelopen week de kaarsen aan, zette een muziekje op, strooide wat persberichten en berekeningen van analisten over tafel en daar gingen we: Quality Time met Galapagos. We stelden elkaar vragen, maakten lijstjes met voors- en tegens, trokken grenzen, stelden eisen en beloofden beterschap.

Mijn lijstje met plussen en minnen:

− Filgotinib is niet toegelaten voor gebruik tegen reuma (RA) in de VS. Terwijl uit die grote markt nou juist het moederschip met geld vandaan had moeten komen. De Amerikaanse toezichthouder FDA wilde meer data zien over het effect van filgotinib op de vruchtbaarheid van mannen.

+ Positieve tussentijdse resultaten van twee studies naar het effect van filgotinib op die vruchtbaarheid, werden 4 maart 2021 bekend gemaakt. Even heel erg kort door de bocht: bij patiënten die een placebo kregen ging de spermaconcentratie ernstiger achteruit dan bij patiënten die filgotinib slikten. (Lees voor de correcte cijfers en achtergrond het persbericht.)
De hoop is nu dat partner Gilead deze resultaten zal bespreken met de FDA. Dit zou dan de opmaat kunnen zijn voor een verzoek tot goedkeuring van filgotinib als medicijn tegen colitus ulcerosa (CU, chronische darmontsteking).

+ Filgotinib is wél goedgekeurd voor gebruik in RA in Europa en Japan en kreeg recent een positieve aanbeveling als reumamiddel in het Verenigd Koninkrijk.

– Galapagos gaat de Europese verkoop na het afhaken van Gilead in z’n eentje doen en zit met een marketingapparaat dat nu eigenlijk een maatje te groot is. Toch stelt CEO Onno van de Stolpe in dit artikel in De Telegraaf dat er niet zal worden bezuinigd op die verkoopmachine.

+ Van de Stolpe zegt in hetzelfde artikel dat hij verwacht dat hij verwacht dat filgotinib tegen reuma over een paar jaar in Europa winstgevend zal zijn. (Duurt wel lang, want verzekeraars moeten eerst beslissen of ze het vergoeden. Bovendien liggen de prijzen in de VS veel hoger, dus in Europa kan de winstgevendheid niet zo groot zijn als in de VS.)

– De ontwikkeling van middelen tegen longfibrose en artrose zijn stopgezet. De hoop van patiënten is hiermee in de grond geboord (er bestaat geen medicijn tegen de dodelijke ziekte longfibrose). Financieel betekent dit twee kansen minder op een verkoopbaar middel.

+/- De hoop is gevestigd op onderzoeksprogramma Toledo, waarin nieuwe medicijnen worden ontwikkeld tegen bepaalde auto-immuunziektes. Tegen de zomer komen onderzoeksresultaten naar buiten van drie patiëntenstudies. Áls die goed zijn en er zijn verder geen tegenvallers, dan kán het eerste medicijn in 2026 op de markt zijn. (Mijn Galapagosjes snapten ook wel dat mijn wenkbrauwen hier even in een frons schoten, gezien de eerdere beloften die niet nagekomen werden. In het artikel in De Telegraaf geeft Van de Stolpe aan dat hij opstapt als Toledo ook weer een miskleun wordt.)

+/- Mogelijk doet Galapagos een overname om al eerder medicijnen te kunnen verkopen in Europa. Het hangt natuurlijk helemaal af van welk bedrijf, met welke licentie, tegen welke prijs om te kunnen zeggen of dat een goede stap is.

– Euronext zet Galapagos uit de AEX. Door de koersdaling van € 250 vorig jaar naar € 68,62 nu, is het bedrijf te klein geworden en moet het verhuizen naar de Midkap-index. Dat betekent dat de paar indexfondsen die de AEX volgen (zijn er niet zoveel meer) hun aandelen Galapagos moeten verkopen. Ze hadden al niet zoveel meer, want Galapagos was nog maar een klein deel van de AEX, maar kan wel een klein extra duwtje naar beneden geven.

koers Galapagos vanaf jan 2013

In goede en slechte tijden?

Wat is nu de conclusie? Blijven we bij elkaar? Weet je, Galapagos en ik, we go waaaay back. In 2013 kocht ik in 2 stappen 125 aandelen, voor een gemiddelde aankoopkoers van € 16,61 (inclusief transactiekosten). In 2015 heb ik 50 aandelen verkocht, voor € 39,94 (inclusief transactiekosten). Doordat ik dit gedaan heb, voelt het alsof ik geen risico loop op Galapagos, ik heb namelijk mijn inleg er destijds al uit gehaald. Daardoor kan ik veel langer blijven zitten dan andere mensen.

Natuurlijk ben ik niet blij dat de koers zo is gedaald. Die is nu zelfs lager dan het bedrag aan cash per aandeel (€ 79). Maar de Galapagosjes keken me zo hoopvol aan tijdens onze Quality Time-avond, dat ik gewoon weer voor de bijl ga. Ik geef ze nog een kans en ga eens kijken of het tegen de zomer inderdaad weer ietsje beter wordt. Bijkopen doe ik niet, ze moeten zich eerst maar weer eens bewijzen. Maar ik dump ze niet zomaar bij de eerste eh…. derde, nee vierde de beste tegenslag. In goede én in slechte tijden, toch?

PS
Steeds meer mensen lezen dit blog en ik voel me steeds vaker geroepen om te zeggen: Don’t try this at home! Je leest hier wat ík doe. Beleggen in biotech is nogal risicovol en hierboven lees je waarom ik denk dat ik dit risico wel kan nemen. Doe niet blind wat ik doe, maak je eigen (beleggings-)beslissingen, kijk naar je eigen portefeuilleverhoudingen, je beleggingshorizon, je doelen, lees je in, doe wat bij jou past. Echt! Ik ben niet helderziend hè, ook deze beslissing kan weer een mega blonde miskleun zijn. Verder natuurlijk: kusjes ?

15 reacties

 1. Petra

  Wat een boel mansplaining zeg!
  (“het (door een man) op een neerbuigende, bevoogdende manier uitleggen van iets aan een vrouw”)

 2. Eis

  Sorry, ik zou het snel verkopen en post nl kopen snel met ,30 dividend
  Galapagos heeft de komende jaren geen Outlook geen goede projecten

 3. Ceriel

  Don’t try this at home hahaha. Bedankt voor je heldere analyse, leuk om te lezen! Ik denk dat de kracht zit in je hele portefeuille. Dat daar dan een wat risicovoller aandeel tussen zit, is op zich niets mis mee. En laten we eerlijk wezen, de ergste klappen heb je sowieso al gehad (daling van 250€ naar 70€). En tsja, dat je met een beetje emotie belegt… uit onderzoekt blijkt dat vrouwen beter en slimmer beleggen dan mannen, zou het door de emotie komen?

 4. Dennis

  De principiële vraag die je je moet stellen is of met de huidige waarde van je Galapagosjes een betere investering kan doen. M.a.w. zijn er andere aandelen/ETFs waar je ook/wel in geloofd die het potentieel beter zullen doen? Als ik je analyse goed heb begrepen, denk je dat er een kans is dat het ooit in de toekomst nog wel goed gaat komen. Dat is inderdaad een emotionele beslissing dan en niet een rationele.

 5. Andre

  Ook goud is momenteel geen beste belegging, aangezien de goudprijs weer flink gedaald is.
  Ik zit bij Black Rock Gold World Fund met een behoorlijk verlies doch blijf voorlopig maar in dit fonds zitten. Middelkoop geeft zeker weer een webinar als de goudprijs weer flink gaat stijgen doch het blijkt ook geen solide belegging te zijn.

 6. Ilse

  Na alle mooie winsten ben ik juist afgelopen jaar ingestapt. Inmiddels had ik van het verlies op dit aandeel een best leuke tweedehands auto kunnen kopen dus ja, dat doet pijn. Ik probeer mijn verliesaversie een beetje in de hand te houden, maar nu verkopen kan ik ook niet over mijn hart verkrijgen. Gelukkig zijn er andere aandelen die het verlies verzachten…

 7. Chris

  Lieve Janneke,
  Na het laten passeren van alle pro’s en contra’s blijf je Galapagos toch trouw, geen rationele maar een emotionele beslissing, (galapagosjes!) of dat een gelukkig huwelijk wordt valt te bezien. Maar in zo’n situatie heb je geen behoefte aan advies, iedereen die wel eens op de verkeerde verliefd is geweest zal dat beamen.
  Ik hoop echt dat je gelukkig word.
  Liefs,
  Chris

 8. Clemens van Erp

  Het blijft beleggen voor de lange termijn. In de basis is Galapagos een mooi bedrijf en daar heb jij (mini) eigenaar van willen zijn. Om nu uit te stappen is m.i. niet nodig. Lange termijn. Denk na, je bent een beetje eigenaar……

 9. Jacques Munnichs

  Beste Janneke

  Lijkt me verstandig om tijdelijk afstand te nemen en de overgebleven winst in ander aandelen te her investeren.
  Geeft wat andere mogelijkheden om wat achtergebleven aandelen toe te voegen.
  Wens je heel veel succes de komende maanden en daarnaast een leuk dividend rendement.

 10. Marcel Wijma, Van Leeuwenhoeck

  Beste mevrouw Willemse

  Mijn advies zou zijn om in het geval van GLPG (en ook in het algemeen) meer met het verstand te beleggen en minder met het hart. Als u namelijk GLPG met de koele precisie van een chirurg zou ontleden, dan moet u ook nog wat andere punten noemen die daarmee de balans voor uw investering in GLPG negatief zullen laten uitslaan:

  -De aanvullende safety data van filgotinib die in maart bekend werden gemaakt zullen er niet meer toe leiden dat het middel in de essentiele 200mg dosering in de VS zal worden goedgekeurd tegen zware reuma, zonder dat er op zijn minst aanvullende klinische studies nodig zijn in grote groepen van reumapatienten. Deze dosering wordt sowieso in Europa veel minder voorgeschreven. Ook zijn deze safety data toegespitst op een veel kleinere groep van patienten dan de volledige fase 3 in RA.
  -Mocht het tzt toch nog tot een goedkeuring in de VS voor reuma kunnen leiden, dan zal dit gepaard gaan met een zogenoemde black box label warning van de FDA op de verpakking van het medicijn. Gezien de forse concurrentie van andere reumamedicijnen in deze zware groep, zal de keuze van een patient in de VS daar wel door beinvloed worden.
  -Vanwege het feit dat GLPG nu de volledige R&D kosten voor filgotinib voor haar rekening zal nemen (ipv Gilead) zal ook de al forse cash burn nog groter worden. Die burn beloopt nu al rond de half miljard per jaar. Daarmee wordt die flinke berg met cash wel snel kleiner.
  -Wat er dan overblijft voor een acquisitie zou hoogstens enkele miljarden kunnen zijn om daarmee de portfolio op te vullen met een ingekocht medicijn. Mij lijkt het eerder een kunstgreep om het forse verkoop apparaat dekkend te krijgen. Waarschijnlijk zal GLPG met een dergelijke overname niet direct een kaskraker binnen kunnen halen, zeker niet voor Europa.
  -Tenslotte mag je jezelf de belangrijke vraag stellen of het huidige management in de persoon van Onno van der Stolpe (maar ook de RvC) geschikt is om het bedrijf een nieuwe fase in te loodsen. Onno is als oprichter al jarenlang betrokken bij het bedrijf. Een nadeel van oprichters is ook vaak dat ze moeilijk afscheid kunnen nemen van hun ‘lovebaby’. Daarbovenop wordt vooral door de Amerikaanse belegger hier erg kritisch naar gekeken. Ik denk niet dat er nu snel weer grote Amerikaanse beleggers zullen instappen. Hopelijk dat data over het Toledo programma daar een aanzet voor kan zijn.

  Tot die tijd is GLPG waarschijnlijk dood geld met weinig upside. Vooral als er verkoopdruk blijft bestaan vanuit de VS en het eventueel afbouwen van het belang van Gilead in GLPG.

  • Janneke

   De grap is juist dat ik hier niet met koele precisie aan het beleggen ben en juist wel met het hart. Maar voor iedereen die meer info wil, is dit zeker een mooie aanvulling.

 11. Rob

  Beste Janneke, Voor mij geen Galapagos meer. Met pijn in het hart heb ik ze verkocht op E 83,-. Dit was ook mijn aankoopbedrag. Gelukkig geen verlies, maar wel vervlogen winst. Jammer, want ik had het volste vertrouwen in Onno en zijn bedrijf. Nu zit ik zonder mijn favorieten aandelen en dat voelt toch ongemakkelijk. Ik denk dat ik ze mis… Groetjes, Rob

Reacties zijn gesloten.