Menu Sluiten

Maandupdate juli: Ruim € 10.000 verdiend met beleggen

Een nieuwe mijlpaal: dit jaar heb ik ruim 10.000 euro verdiend op mijn beleggingen. Klinkt goed hè? Vind ik ook. En hoewel ik hier heel erg blij mee ben, is het wel belangrijk dat je je bij dit soort getallen altijd even een paar dingen afvraagt om de boel in perspectief te plaatsen.

Allereerst: met welk bedrag ben je begonnen?
Ik publiceer ieder jaar het rendement van het huidige jaar. Als startpunt neem ik steeds het totale bedrag op mijn beleggingsrekening op 31 december. Zoals je in het plaatje ziet, stond er op 31 december 2020 ruim € 58.000 op mijn beleggingsrekening.

Hoe verhoudt die € 10.000 zich tot het startbedrag?
Mijn beleggingen zijn dit jaar, tot en met eind juli, ruim € 10.000 meer waard geworden. Dat is een stijging van 17,73%.

Heb je bijgestort?
Nee, ik stort niet bij. Ik wil namelijk het rendement van deze beleggingsrekening iedere maand hier publiceren en ik vind het veel makkelijker om mijn rendement te berekenen als ik geen geld bijstort. In 2013 startte ik met een bedrag van € 20.000 en dan is nu ruim € 68.000 waard. Zelfs ik kan uit mijn hoofd berekenen dat dat een ruime verdrievoudiging is en dat mijn aandelen ruim € 48.000 voor me hebben verdiend op de beurs. (Waaaaat??? Wat een megabedrag eigenlijk!).

Naast deze rekening heb ik ook nog een rekening waarmee ik in ETF’s beleg en waarop ik het rendement niet zo precies bijhoud. Daar koop ik wel (bijna) iedere maand bij. Daarmee ‘middel’ ik mijn aankoopkoersen. In het engels wordt deze strategie dollar cost averaging genoemd en het is voor bijna iedereen de handigste manier om een mooi bedrag mee op de bouwen. (Ik leg dit uitgebreid uit in de cursus Super Simpel Beleggen.)

Is je rendement in- of exclusief kosten?
De kosten van de beleggingsrekening die ik gebruik, zijn al verwerkt in het rendement. Dan moet je denken aan de servicefee, transactiekosten en kosten voor het automatisch herbeleggen van het dividend. Het rendement is dus inclusief kosten, oftewel: je ziet precies wat ik écht heb verdiend. (Dit is trouwens een Binck Green rekening.)

Hoeveel zou je verdiend hebben als je gewoon het beursgemiddelde had gevolgd?
Eh… tja. Dit jaar doen de Nederlandse beursgemiddelden AEX en AEX GR het heel wat beter dan dit blondje. De AEX steeg 20,76% en de AEX GR (daarin wordt het dividend herbelegd en meegeteld) steeg zelfs 22,21%. Zo bekeken had ik beter kunnen beleggen in een AEX-ETF waarmee je de 25 grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijven volgt, in plaats van zelf keuzes te maken. Maar ik klaag niet 😉

Tot slot nog de inhoud van mijn portefeuille. Ondanks veel nieuws en (meestal goede) kwartaalcijfers heb ik nog altijd niets veranderd. De koersen zijn natuurlijk wel veranderd, dat zie je hier:

21 reacties

 1. Marlies

  Ik las net dat je 2 rekeningen hebt (eentje voor de ETF’s en eentje voor je aandelen). Waarom is dat precies? Zijn ze allebei bij Binck?

  • Blondje

   Twee redenen: ik wil de twee portefeuilles gescheiden houden en de tweede rekening was goedkoper. Toen ik met de blonde portefeuille begon die je hier ziet, was Binck nog een goedkope rekening. Pas later ben ik met ETF’s begonnen, dat doe ik bij DeGiro en als je daar in ETF’s uit de kernselectie belegt is dat veel goedkoper dan Binck (wat inmiddels SaxoInvestor is geworden).

 2. Kiki

  Hoi Janneke,

  ASML heeft een flinke duik gemaakt afgelopen dagen. Zie jij dit bedrijf snel weer omhoog gaan of ga je ze verkopen?

  • Blondje

   Hoi Kiki, nee, ik verkoop ze voorlopig nog niet. Mocht ik dat wel doen dan meld ik het. Groetjes, Janneke

 3. Muriel

  Beste Janneke,
  Ik blijf het leuk vinden om jou resultaat te volgen. Ik ben erg benieuwd naar je resultaat YTD per aandeel, ik vermoed dat de winst net als bij de AEX voor 80% afkomstig is van ASML, dat geeft een wat vertekend beeld. ASML doet het goed dit jaar. Ik ben benieuwd waarom, als je deze portefiulle wilt gebruiken als voorbeeld portefeuille zoals je herhaaldelijk schrijft, ASML niet afroomt, en koppig vast blijft houden aan verliezers.

  • Daniel

   Waarom zou ze ASML trimmen? Prachtig bedrijf met enorme winstmarges, goede vooruitzichten (chips zitten overal in; telefoons, auto’s computers, medische apparatuur enz) en een wereldwijd monopolie door hun EUV technology.

 4. gerrit

  Inderdaad een prachtige vooruitgang in beurswaRDE. mAAR WAT NU, ALLES VERKOPEN EN WACHTEN MET BELEGGEN TOT DE BEURS ZAKT? oF LATEN STAAN EN DAN WORDT DE WAARDE VANZELF EEN KEER MINDER EN ZIJN WE TYERUG BIJ AF !
  Je hebt niks verdiend door niks te doen!

 5. Claudia

  Dank je voor het delen van de maand update. Ik ben vrij nieuw in deze materie. Afgelopen januari begonnen, winst tot nog toe 47 euro ?. Je moet ergens beginnen toch?! Ik heb je boek met veel plezier gelezen! Nu zou ik wel eens met een kenner mijn portefeuille(tje) willen doornemen en een soort van workshop oid willen krijgen. Zou dat bij jou ook een mogelijkheid zijn? Of ken je iemand die dat organiseert? Lijkt mij heel leerzaam. Ben benieuwd naar je reactie. Alvast bedankt! Mvg. Claudia

 6. Peter

  Prachtig resultaat! Ik heb nog steeds geld op de spaarrekening (doet natuurlijk niets), maar dat gaat waarschijnlijk toch binnenkort naar de beurs. Laat ik dat geld eens voor me werken.

  Het blijft lastig voor mensen zoals ik die van huis uit hebben “leren” sparen en daar aan blijven vasthouden tot in de lengte der dagen. Want het is daar zo “veilig”.
  Maar de site is erg leuk, helder en inspirerend voor dummies zoals ik!

  dikke duimpje!

 7. Perry

  Beste Janneke,
  rendement zegt niet veel zonder de risico profiel van de fonds en selectie criteria. Daarmee bedoel ik beta van de aandelen, standard deviation enz. Wat is de bedoeling om Galapagos nog in de portefeuille te houden?

 8. Frans Lassooij

  Beste Janneke,
  Bedankt voor je maandupdate.
  Sinds jouw workshop ben ik zelf ook gaan beleggen in o.a. de AEX.

  Wat ik mij nu wel steeds afvraag is, rekenen wij onszelf nu niet allemaal kortstondig rijk met die stijgende koers wat op enig moment zal deze ook weer flink kunnen dalen.

  En hoe krijg ik nu meer inzicht in het dividend zonder de koers stijging / daling van b.v. de AEX?

  Graag zie ik je antwoord te gemoed,

  Vriendelijke groeten,
  Frans.

 9. Ina Sabanoglu

  Wanneer de stat’s over de afgelopen paar jaren bekijk, heb je 6 jaar achtereen beter belegd dan de AEX. Dit jaar tot nog toe nog niet. Ik verwacht dus dat je de komende maanden de klapper van ‘t jaar gaat maken! Hoe pas jij je beleggingen aan?

 10. Clemens Laseur

  Een prachtig resultaat, Janneke. Natuurlijk had het, zoals je zelf ook schrijft, beter gekund. Bij ons thuis zeiden we dan: “hadden komt als hebben té laat is.”. Tevredenheid met dit prachtige resultaat is uiteindelijk helemaal geen slechte eigenschap. Koester die eigenschap.

  • Ralf

   Elke belegger heeft wel eens een misser. Voor mij is de regel: wanneer het plaatje fundamenteel niet meer klopt, afscheid nemen van de positie. Bij Galapagos was dit het geval en daarom heb ik veel eerder mijn verlies genomen na afkeuring FDA. Dat heeft me achteraf toen een boel geld “bespaard”. En: word nooit verliefd op een aandeel.

Reacties zijn gesloten.