Menu Sluiten

Maandupdate juni: Rendement gaat stap voor stap omhoog • 14 procent rendement in het afgelopen halfjaar

De afgelopen maand bleef mijn rendement verder opklimmen, van 9,87% eind mei, naar 14,34% op de laatste dag van juni. Daarmee heb ik in het eerste halfjaar van 2021 € 8.350,57 verdiend met mijn beleggingen. Nog steeds loop ik achter op de AEX (16,80%) en de AEX GR (18,17%), maar de afstand is wel wat verkleind.

Met name de extra koersstijging van ASML tikte flink aan, want dat is een erg grote positie binnen mijn portefeuille. De winst op ASML steeg van 37,64% naar 45,74%. Dat zorgt ervoor dat mijn 35 aandelen nu samen meer dan € 20.000 waard zijn geworden. Vergeleken met de andere posities is dat nogal fors.

Om de boel wat meer in evenwicht te brengen, zou ik kunnen kiezen om een deel van mijn aandelen ASML te verkopen. Maar ASML staat er met een bijna monopoliepositie zo goed voor, dat ik niet zou weten welk aandeel het beter zou doen op dit vlak.

Netflix

De grootste positie na ASML is Netflix. Die aandelen zijn nu samen goed voor bijna € 9.000. Eind mei stonden mijn aandelen Netflix op een verlies van 6,45%, maar nu staat er weer een klein plusje: 0,89% voor dit jaar. Het eerder verlies zou komen doordat beleggers zich zorgen maakten over de groei van het aantal abonnees. Dat nam wel toe, maar minder snel dan verwacht.

Het lijkt erop dat Netflix zoekt naar andere omzetbronnen, naast de streaming abonnementen. Afgelopen maand werd Netflix.shop gelanceerd, waarin kleding wordt verkocht die is gebaseerd op Netflix-series. Daarnaast lijkt het er ook op dat Netflix meer interactieve programma’s wil maken en zich op de markt voor videogames zal begeven. Hoe de plannen er precies uitzien is nog niet duidelijk.

Netflix heeft me als belegger de afgelopen jaren al heel wat rendement opgeleverd, dus ik heb geduld en wacht nog even af welke weg het bedrijf zal inslaan. Kan ik tijdens dat wachten nog een paar afleveringen van het nieuwe seizoen van Working Moms bekijken. ?

Mijn portefeuille op 30 juni
De ontwikkeling van het bedrag op mijn beleggingsrekening

13 reacties

 1. Bongobob

  Nog steeds blij met je aandelen WW? Ook na de cijfers van gisteren over het 2e kwartaal?
  Tsjonge, tsjonge, daar had je toch al lang afscheid van moeten nemen. En dan maar beweren
  dat blondjes beter beleggen, hahaa

  • Blondje

   Haha, nee, niet heel blij. En jij snapt natuurlijk allang dat Blondjes Beleggen Beter als knipoog bedoeld is he, al sinds het begin in 2013.

 2. Daniel

  Hoi Janneke, leuk om je blog te lezen! Ik beleg zelf sinds ~2011 denk ik. Met jouw boek is het me gelukt mijn vriendin ook hiermee te laten starten, dank hiervoor!

  Voor mij is je grote positie in ASML herkenbaar; ik heb mijn aandelen rond 2012-2013 gekocht en onderhand zijn ze ook zo’n 30% van mijn portfolio. Een beetje ongewoon, maar ben niet van plan mijn positie te trimmen, gezien de goede vooruitzichten en de monopolie positie van ASML.

 3. Thijs

  Netjes Janneke! Juni was een prima maand 🙂 Wat ik me nog afvraag (misschien heb ik het gemist) maar, leg jij ook nog maandelijks een vast bedrag in, om zo te groeien?

 4. Karin

  Goed bezig Janneke!
  Ik zie dat de Galapagos aandelen het nog steeds overleven in jouw portefeuille.. Inmiddels staat die koers bijna historisch laag, overweeg je nog om bij te kopen?

  • Blondje

   Hoi Karin, nee, bijkopen doe ik voorlopig niet. Ik heb deze aandelen al in 2013 gekocht, op een nog veel lager niveau. Bijkopen doe ik niet, want heb niet de verwachting dat ze binnenkort hard zullen stijgen. Tegelijkertijd weet ik het ook niet zeker en wil ik het wel een kans geven, dus ik houd ze voorlopig vast.

  • Blondje

   Dan heb je echt een fantastisch rendement! Stel dat er ooit een grote kansrijke concurrent op de markt zou komen, dan zou dat voor mij wel aanleiding zijn om er nog eens naar te kijken. Maar dat zie ik ook nog niet zo snel gebeuren.

Reacties zijn gesloten.