Menu Sluiten

Maandupdate augustus: Blondje behaalt al bijna 24 procent rendement

In augustus is mijn rendement opnieuw verder gestegen, van 17,73% naar 23,90% procent. De AEX en de AEX GR blijven me nog altijd voor, met rendementen van 26,10% en 28,16%.

Wat gaat het hard dit jaar! Je zou er bijna hoogtevrees van krijgen. Toch is het voor mij nog geen tijd om te verkopen. Ik heb het geld nog lang niet nodig, want mijn doel is om dit geld pas te gebruiken als ik de officiële pensioenleeftijd heb bereikt – nog zo’n 21 jaar te gaan dus. Dat is zo’n lange periode, dat ik eventuele tussentijdse dips prima kan uitzitten. (Overigens: die afspraak met mezelf staat niet in steen gebeiteld, dus mocht ik over 5 jaar al de kriebels krijgen en al mijn geld willen verbrassen, dan mag dat. Hoewel de kans natuurlijk klein is dat ik dat ga doen.)

Bovendien denk ik dat er voorlopig nog geen crash zal aankomen. De rente blijft voorlopig nog laag en dus blijft er geld naar de aandelenmarkt stromen, waar nog wel rendement te behalen valt.

Ik wil je wel alvast even waarschuwen. Ik werk op dit moment aan een tweede boek over beleggen, en toen mijn vorige boek Blondjes Beleggen Beter verscheen, kwam niet lang daarna de coronacrash. Dus zoiets verwacht ik dit keer weer ?. (Het boek komt uit in februari.)

Waarom verkoop ik WW, Galapagos of ASML niet?

Ondertussen krijg ik veel vragen van mensen die me vragen waarom ik Weight Watchers of Galapagos niet verkoop, want die doen het toch zo slecht, of een beetje ASML afroom, want die doet het juist zo goed. Bij WW en Galapagos is het vooral de hoop dat het toch ooit nog goedkomt met die aandelen. Bovendien bestaat mijn positie in Galapagos alleen nog uit ‘gewonnen geld’, doordat ik jaren geleden al eens de helft van mijn aandelen verkocht hebt, toen die in koers verdubbeld waren. Oftewel: ik kan (en wil) daar een megagroot risico mee nemen, zonder dat me dat rare angstdromen geeft. Bovendien gaat het nog altijd fantastisch met het rendement op de portefeuille als geheel, doordat ik goed gespreid heb en die twee verlieslatende posities ondertussen zo klein geworden zijn, dat ze het totaalrendement niet erg meer beïnvloeden.

Heb ik zoveel vertrouwen in die aandelen dat ik dit ook aan anderen aanraad? Zeker niet. Maar je weet ook inmiddels wel dat ik jouw financiële positie en risicobereidheid niet ken en dat ik hier dus alleen maar beschrijf wat ik doe, met mijn eigen geld.

Dan ASML. De koers staat inmiddels zo hoog dat ik vaak hoor dat ik daar wat winst zou moeten pakken. Dat doe ik toch niet, omdat ik er nog steeds van overtuigd ben dat ASML zo’n sterke positie heeft in de markt en zo goed op weg is met machines die chips met alweer nieuwere technologie gaan produceren, dat ik blijf zitten. Daarmee neem ik een enorm risico – weet ik – want ASML maakt met een totale waarde van bijna €25.000 nu meer dan een derde van mijn portefeuille uit. Ik doe het nu nog niet dus, maar ooit, in de toekomst zou het natuurlijk wel verstandig zijn om dit iets meer in lijn te brengen met de andere posities.

Deze maandupdate is op 28 september gepubliceerd en gaat over het rendement van 2021 tot en met 31 augustus 2021. (Sorry voor de vertraging!) Het screenshot en de standen hieronder zijn van 31 augustus 2021.

Reageren? Mail naar mail@blondjesbeleggenbeter.nl

Het vermogen op mijn beleggingsrekening

Inhoud van mijn portefeuille op 31 augustus 2021