Menu Sluiten

Maandupdate januari: Goed begin van 2023 (+6,5%)

Het is alweer halverwege februari en hier kom ik met de maandupdate over januari van dit jaar. Het goede nieuws: in januari steeg de waarde van mijn portefeuille met 6,46%. Het ietsjes mindere nieuws: het verlies van 2022 is daarmee nog lang niet goed gemaakt. Maar laten we niet simmen: de richting is omhoog, dus hup, ook de mondhoeken de lucht in!

Het jaar is goed begonnen. In januari steeg de waarde van mijn beleggingen met 6,46%. De AEX en de AEX GR (8,15%) deden het nog beter. Een iets minder leuke gedachte: meer dan de helft van het rendement van gemiddeld beleggingsjaar is al binnen in één maand, wat moet dat in de rest van het jaar nog worden?

Vorig jaar verdampte bijna € 15.000 van de waarde van mijn beleggingen. Daarvan is afgelopen januari weer bijna € 4.000 teruggekomen. De hoogste stand waarde die ik ooit zag was op 31 december 2021. Toen stond er € 75.612,27 op mijn beleggingsrekening (die stand is inclusief onbelegd/contant geld). Op 31 januari 2023 was dat € 64.746,51 dus er is nog een flink eind te gaan voor een nieuw hoogste punt wordt bereikt.

De waarde van mijn portefeuille zou dit jaar met 24,33% moeten groeien om het verlies van 2022 weer goed te maken. Dat is niet onmogelijk: in 2014, 2015 en 2021 was mijn rendement rond dat niveau en in 2019 ging het er fors overheen met een jaarrendement van 42,7%. Ik denk alleen niet dat het realistisch is om een dergelijk rendement opnieuw te verwachten.

Het gemiddelde rendement op wereldwijde aandelen is sinds 1900 gemiddeld 8% per jaar geweest. Er is nog steeds veel negativiteit in de markt rondom renteverhogingen, inflatie, de oorlog in Oekraïne, recessie en als het nieuws op een van die gebieden positiever uitvalt dan verwacht, kan dat natuurlijk wel weer een zetje geven aan de beurskoersen.

Hieronder zie je de plaatjes van het rendement, mijn portefeuille en de ontwikkeling van mijn vermogen. Dat onbelegde kasgeld staat er nog steeds… Zodra ik eindelijk beslis waar ik dat in ga steken, hoor je het natuurlijk meteen.


Leer Super Simpel Beleggen in ETF’s

Naast deze openbare ‘blonde’ portefeuille heb ik ook een ETF-portefeuille waarin ik beleg met € 500 per maand. Wil je deze portefeuille volgen en leren hoe je zelf ETF’s uitkiest en heel makkelijk een portefeuille bouwt die past bij jou en jouw doelen?

Meld je dan aan voor de online training Super Simpel Beleggen.


Reageren? Dat kan via mail@blondjesbeleggenbeter.nl of op instagram.com/jannekewillemse
Als eerste weten dat ik een nieuw bericht heb geplaatst? Meld je aan voor de gratis mailservice