Menu Sluiten

Corona op de beurs: houd het hoofd koel

Aandelenkoersen zakken de laatste dagen flink, doordat het corona-virus nu ook in Europa is aangekomen. Er zijn mensen besmet in Italië en ook een Duitser die vorige week nog in Limburg was, is ziek geworden. Ik krijg nu vaak de vraag: wat doe jij met je beleggingen? Bijkopen of niet?

In mijn boek Blondjes Beleggen Beter beschrijf ik dat het het best is om te beleggen met geld dat je voorlopig nog niet voor iets anders nodig hebt. Voor (financiële) dromen en doelen die je over minimaal 5, maar liever nog 10 jaar of langer wilt laten uitkomen.

Een van de redenen daarvoor is precies dit, wat je nu op de beurs ziet: er zullen altijd periodes met koersdalingen zijn. Om te voorkomen dat je precies in de dip en met verlies moet verkopen, is het handig om genoeg tijd te hebben om te kunnen wachten tot de koersen zich weer herstellen.

Beleg je maandelijks een bedrag in ETF’s (indexbeleggen) dan zou ik daar gewoon mee doorgaan. Als de koersen lager staan kun je net iets meer ETF’s kopen voor je vaste maandbedrag. Alsof de aandelen in de aanbieding zijn!

Beleg je in individuele aandelen, dan zou je kunnen overwegen om wat bij te kopen. Bijvoorbeeld een aandeel van een bedrijf dat je al langer op je lijstje had staan, maar dat nu wat goedkoper is geworden. Maar ga dan alleen voor een bedrijf waar je toch al enthousiast over was.

Niemand kan voorspellen hoe lang deze dip zal duren en of dit niet het begin van een forse bear market (een langdurige daling op de beurs) zal zijn. Ik dus ook niet. Toch vertrouw ik er zelf op dat het in de periode die ik nog heb tot mijn doel, oftewel: zo’n 22 jaar tot mijn pensioen, het wel weer goed zal komen. Op lange termijn zijn beurzen tot nu toe altijd gestegen.

Dus wat doe ik?

In mijn ETF-potje, waarin ik maandelijks een vast bedrag beleg in steeds dezelfde ETF, koop ik gewoon weer bij zodra mijn automatische overschrijving weer is gedaan. (Voor de lezers van mijn boek: dit is het hypotheek-potje waar ik het over heb.)

In de portefeuille die ik hier op de website publiceer, doe ik nu nog even niets. Ik heb nog steeds Disney op mijn lijstje staan en het zou een mooi moment kunnen zijn om dat nu te kopen, maar ik wil eerst nog een keer wat dieper in het bedrijf duiken. Topman Bob Iger is gisteren plotseling vertrokken en ik wil de doopceel lichten van de snuiter die hem opvolgt. Pas daarna kan ik voor mijn gevoel een goed besluit nemen.

Verder hou ik dus mijn portefeuille zoals die is. Wel jammer dat ik daar nu ook een klap geld zie verdwijnen, maar zoals gezegd: ik denk dat dat op termijn wel weer goed zal komen en ik heb het nog niet nodig.

Succes allemaal met het maken van je eigen beslissing!

11 reacties

 1. Patrick

  In 1 van je tv optredens sprak je over een etf met de faang aandelen, heb je daar de naam van en evt een isin- code? Kan hem nergens meer vinden. Mag natuurlijk ook een reactie zijn van de lezers! Bij voorbaat dank voor de moeite en succes allemaal dit jaar.

  • Richard

   We verzekeren alles: van inboedel tot de dood toe. Waarom dan niet je belegging verzekeren.
   Blondje doet er goed aan haar wins veilig te verzekeren tegen nog grotere dalingen.
   Koop put opties op je aandelen.
   Informeer je eerst. Ik weet zeker dat je dan ook je aandelen gaat verzekeren.

 2. Michael

  Dalende koersen zijn goed nieuws voor wie blijft kopen en wie op lange termijn belegt.
  Berkshire gaat cash gebruiken om terug te kopen. Dit deden ze al tussen de 200 en 220 dollar in de vorige Qs. Koers rond 207 nu.

  Stay calm, blijf kopen en blijf aan je doelen vasthouden.

 3. John

  Mij lijkt deze ‘corona’ dip er minimaal een van niveau 100 AEX punten. Na een week al 60 punten er af. Het duurt nog minstens een maand voordat we ook in Europa over de corona top zijn, zolang duurde het in China ook. Ik wacht met aankopen nog even totdat de lente definitief is aangebroken en de emotie wat is gaan liggen.

 4. Michiel

  Chapek staat behalve als zeer ter zake kundig, ook bekend als de ‘geldwolf’ uit de Disney-stal, vooral om het aangrijpen van elke mogelijkheid om nog meer geld te knijpen uit de huidige assets of om te bezuinigen waar mogelijk. Beleggers juichen er waarschijnlijk om, de vaste Disney klant raakt inmiddels wat vaker geïrriteerd en keert Disney noodgedwongen de rug toe. Lees: De gewone Amerikaan kan een tripje naar Walt Disney World allang niet meer betalen, zelfs niet wanneer de credit card wordt afbetaald met de credit card. Hoewel moreel niet bijster okay, maakt dat financieel niet heel veel uit: er blijven nog ruim genoeg klanten over die veel te besteden hebben en dat ook doen. Het lijkt me echter geen situatie die eeuwig in evenwicht kan blijven.
  Zorgenpuntje lijkt me vooral dat Iger aangeeft dat hij zelf nog 2 jaar aanblijft om de creatieve pijplijn aan te sturen. Dat is kennelijk nodig en iets wat Chapek, ondanks zijn lange staat van dienst, schijnbaar nog (steeds) niet zelf kan. Disney+ zou de vervanger moeten worden voor fysieke media en dus de nieuwe melkkoe… Iedereen weet dat de dienst nu eigenlijk spotgoedkoop is en dat dat niet eeuwig zo blijft. Maar als die prijs ooit omhoog moet, moet Disney wel leveren. Voor een creatief bedrijf verkeert Disney een beetje in een rare positie: ze creëert zelf niet bijster veel meer. De meeste grote successen van de afgelopen jaren zijn immers gebaseerd op GEKOCHT intellectueel eigendom, dus de herkenbaarheid van de eigen merknaam staat onder druk. De Marvel Cinematic Universe film-serie is inmiddels afgerond en ook de Skywalker Saga is inmiddels ten einde. En dat waar men wel zelf mee komt… de term ‘live-action-remake-fatigue’ is in opkomst. Voordeel is wel dat waar ze ook mee komen… streaming is hot en met de ‘direct-to-consumer’ strategie weet je op voorhand al beter wat iets oplevert. En net als bij Apple en Dell die ooit de keus maakten om de tussenhandel over te slaan… levert dat per saldo meer op.
  Op Internationaal vlak gaat Disney wel de charismatische diplomaat Iger missen, met als meest uitzonderlijke prestatie het voor elkaar krijgen van Disneyland Shanghai (relatief in no-time al renderend).
  Het zijn Amerikanen, dus als je iets zeker weet is dat de ambitie van cijfermatige groei overeind blijft. Of dat de komende jaren echter net zo hard zal gaan als onder Iger vraag ik me af. Toen Eisner ooit aantrad, had men het na een paar jaar over een aardverschuiving, maar als je nu naar het koersverloop van de tijdperken Eisner (1984 – 2006) en Iger (2006 – 2020) kijkt, dan was die aardverschuiving destijds eigenlijk nog maar een omgevallen molshoopje. Dat verschil is deels te danken aan de overname van Fox inmiddels, maar toch… Iger heeft het wel uitzonderlijk goed gedaan.
  Ik geloof dus best dat de nieuwe CEO een goede keuze is en ook dat Disney een solide belegging is op termijn, maar wel wat saaier dan voorheen. Zo’n groei als onder Iger zie ik voorlopig niet echt in hetzelfde tempo doorgaan, ik denk eerlijk gezegd dat het op korte termijn even cashen op Iger’s enorme investeringen wordt… voor we wat nieuwe ideeën gaan zien en kunnen inschatten wat dat oplevert.
  Was het Corona virus er niet geweest, dan had ik getwijfeld… Nu zit het aandeel ongeveer $ 30,- onder de hoogste koers ooit. Dus een snel groot rendement was het toch al nooit geweest, maar risicovol eigenlijk ook niet echt. Als er dan een moment is om in te stappen, dan is het nu… al zie ik het aandeel de komende tijd misschien nog wel wat verder dalen in de huidige gekte, het moet wel heel raar lopen als je het aandeel niet in elk geval binnen 5 jaar met winst kunt verkopen, als je het niet langer aan wilt houden tenminste.

Reacties zijn gesloten.