Menu Sluiten

Koopziek

Ik heb mijn eigen regels tijdelijk overboord gezet. Nog maar een paar weken geleden, toen ik startte met het kopen van aandelen, verwachtte ik redelijk snel mijn 5000 euro volledig belegd te hebben. Over iedere aankoop zou ik iets zinnigs schrijven, waar anderen ook iets aan hebben. Ik zou over mijn aankoop nagedacht hebben en er volledig achter staan. En tips? Die zou ik niet zomaar opvolgen. Eerst mijn eigen research doen.

Maar dat schoot niet op.
De afgelopen weken heb ik het zo druk gehad, dat ik veel te weinig tijd had om me ook nog in mijn eigen portefeuille te verdiepen. Dus zat ik alleen nog maar in TomTom en ben ik in en uit TNT Express gegaan. Maar mijn ongeveer 4000 cash stond stof te vangen daar op die rekening bij Binck. Straks mis ik alle pret!

Voor mijn werk praat ik met heel veel experts en professionele beleggers, dus aan ideeën geen gebrek. En dus heb ik zojuist nogal wild aankopen gedaan. Zonder zelf te checken of het wel waar is wat al die mensen tegen me hebben gezegd. Je kunt gerust zeggen dat ik koopziek ben.

Hieronder de aandelen die ik heb, met kort daarbij de steekwoorden die ik me nog kan herinneren die pleitten voor de aankoop ervan. Later ga ik de research doen en er stukjes over schrijven, echt!

PepsiCo
Wereldwijd, sterk merk, veel verschillende drankjes, stabiel en steeds hoger dividendrendement, kan profiteren van bevolkingsgroei in opkomende markten. Geldt ook voor CocaCola, maar dat heeft twee beursnoteringen en welke moet je dan hebben: Company of Enterprise?

Royal Dutch Shell
Stabiel bedrijf, keert ook al jarenlang iedere keer dividend uit, hoort volgens veel vermogensbeheerders in iedere portefeuille thuis. Maandag las ik een bericht over dat Shell een overeenkomst had gesloten om in Oekraïne een gigantisch veld met schaliegas te exploreren. Analisten van ABN Amro vonden dat een strategische stap in de goede richting.

Unilever
Ook een bedrijf met een mooi dividendrendement, met veel verschillende merken die bijna iedereen gebruikt en zal blijven gebruiken, want we moeten toch eten en douchen. Dat willen ze in Azië en andere ontwikkelende regio’s ook en Unilever kan daar profiteren van de groeiende en rijker wordende bevolking.

Nestlé
Nog niet binnen, wel een order ingelegd. Ook weer stabiel en hoog dividend en het groei van de wereldbevolking-verhaal. Bovendien is het wel leuk dat het aandeel in Zwitserse franken genoteerd is. Dan speel je ook in op de sterkte (of zwakte) van de munt.

Nu in portefeuille:

Mijn portefeuille op 29 januari 2013 16.47 uur.
Mijn portefeuille op 29 januari 2013 16.47 uur.


Rendement sinds start: bijna 3,5%

Hieronder het rendement op de portefeuille en het rendement dat de AEX tot nu toe heeft geboekt. Op zich al een bescheiden feestje waard: beter dan de AEX en meer rendement dan op een spaarrekening!

Rendement van mijn portefeuille vs. AEX
Rendement van mijn portefeuille vs. AEX

 

1 reactie

  1. Grijzebelegger

    Eerst kopen, dan pas onderzoek doen. De omgekeerde volgorde en dat voor zo’n ervaren rot.Toch lijkt de keuze niet slecht.

Reacties zijn gesloten.