Menu Sluiten

De kosten van beleggen

Ik kreeg er al vragen over van Grijs Belegt en van Joah, dus bij deze antwoord op de vragen hoeveel kosten betaal je, bij welke broker en hoe worden die kosten verwerkt? Bij Binck, waar ik nu beleg, gaat het zo:

Als je aandelen koopt of verkoopt, dan worden de transactiekosten direct verwerkt in je aankoopkoers.

Een voorbeeld:
Ik kocht 215 aandelen TNT Express tegen een koers van EUR 4,643. Maakt een totaalbedrag van EUR 998,25. Daar berekent Binck (ik heb de Basic-tarieven) het minimum van EUR 10,00 kosten over. Maakt een totaal van EUR 1.008,25. De aandelen worden vervolgens tegen 1.008,25 gedeeld door 215 = EUR 4,6895 in de portefeuille vermeld.

Dus:
Kopen 215 aandelen @ 4,643 =   EUR 998,25
Provisie                                     +/+ EUR 10,00

Totaal                                                EUR 1.008,25

Gedeeld door 215 aandelen
Historische koers per aandeel       EUR 4,6895

Als je dus in de portefeuille groene cijfers ziet, dan heb je je transactiekosten er al uit.


Hoe gaat het dan bij verkopen?

Bij het verkopen legde ik in met een limiet van EUR 5,48. Over het totaalbedrag werden vervolgens de kosten afgetrokken van je vermogen ná de verkoop. Dat zie je alleen op je rekening afschrift, of als je scherp bent aan de hand van je tegoed (bovenin).

Dus:
Verkopen 215 aandelen @ 5,48 =EUR1.178,20
Provisie                                      -/-  EUR 10,00

Totaal                                                EUR 1.168,20
Gedeeld door 215 aandelen
Effectieve verkoopkoers                 EUR 5,4334

Min de transactiekosten heb ik dus een winst van 15,86% geboekt, of EUR 159,95.

Gewoontedier

Je kunt bij Binck kiezen uit twee tariefstructuren: Binck Basic en Binck Active. Ik heb gekozen voor Basic, omdat dat voor mij op het ogenblik het gunstigst is. Ik zal binnenkort een kleine berekening maken om dat te laten zien.

Of Binck ook de goedkoopste broker is? Door het onderzoek dat we deden voor de Belegger.nl Gouden Stier weet ik dat dat niet zo is. Jaren geleden was Binck wél de goedkoopste. In die tijd heb ik een rekening geopend. Op dit gebied ben ik een gewoontedier. Ik ken mijn rekeningnummer, het systeem en vind de rendementsgrafiek en de portefeuille-overzichten makkelijk. Daarom heb ik (nog) geen andere rekening geopend. Over een tijdje zal ik alle brokers weer eens langs de lat leggen en de beste broker voor mijn persoonlijke situatie kiezen.

PS – Full disclosure:
Binck betaalt mij niet om dit te schrijven, of om hun platform te gebruiken. Wel is deze broker al voor het tweede jaar EUR 25.000 ter beschikking heeft gesteld aan de beleggingsportefeuille van Belegger.nl (mijn werkgever). Wat er over is van het geld, geeft Belegger.nl aan het eind van het jaar weer terug aan BinckBank, dus de winst én het verlies én de transactiekosten komen voor rekening van Binck. In ruil daarvoor laten we hun platform zien aan het einde van de video’s van Kopen of Verkopen.

3 reacties

  • Blondje

   Zou ik wel willen, maar dat kan niet. De portefeuille staat (natuurlijk) in een beveiligde omgeving die je niet zomaar openbaar kunt maken. Oplossing zou zijn dat ik iets nabouw, maar zo’n internetwizzard ben ik (nog) niet. Tot ik wat beters vind post ik gewoon maar af en toe een screenshot.

 1. Pricetrader

  Ja……..zo moet het!
  Vanaf vrijdag 11JAN13 op maandag 14JAN13 is de koers van TNT € 8,245 naar € 4,643 gegaan. Je hebt op die maandag gekocht. In de aandelenrally is de koers weer omhooggegaan en heb je 15% winst kunnen scoren. Gefeliciteerd.

  Omdat de rally nu zijn top bereikt, zou het verstandig zijn nu niet meer te kopen maar te wachten tot de eerstvolgende correctie.

Reacties zijn gesloten.