Menu Sluiten

Eindstand 2020: Voor het eerst in 8 jaar geëindigd met verlies

Voor het eerst in 8 jaar beleggen heb ik het jaar afgesloten met een verlies. De waarde van mijn beleggingen daalde met 2,09%, terwijl de AEX (3,31%) en de AEX GR (5,71%) met plussen zijn geëindigd. Dat is jammer, maar het is ook weer geen drama, na alle goede jaren die ik heb meegemaakt. De champagne mag wat mij betreft gewoon open. Kunnen we meteen toosten op een fris nieuw jaar, vol met nieuwe beleggingskansen!

Mijn portefeuille
Jammer genoeg was ik te laat met het maken van het screenshot van mijn portefeuille. Daardoor zag je niet meer hoeveel winst of verlies ik heb gemaakt per positie (1e plaatje). Nadat ik flink heb zitten knutselen in Excel zie je die uitslagen weer wel (2e plaatje).

De grootste verliezers zijn heel duidelijk: Galapagos, Royal Dutch Shell en Weight Watchers. Gelukkig staan er ook twee klappers tegenover: de koersen van ASML en Netflix stegen met meer dan 50% in het afgelopen jaar.

Hier zie je de schade in keiharde euro’s door het jaar heen. Het totale verlies op mijn beleggingsrekening is €1.240,15. Gelukkig lang niet meer die ruim €10.000 verlies waar ik halverwege maart op stond!

Tot slot nog een overzichtje van de rendementen die ik de afgelopen 8 jaar heb behaald. Ik ben heel tevreden met een gemiddeld jaarlijks nettorendement van 16 procent per jaar.

Maar natuurlijk hoop ik wel dat ik komend jaar weer wél de AEX en de spaarrekening versla.

Ik wens je een heel gelukkig en succesvol beleggingsjaar!

15 reacties

 1. Esmee

  Hi Janneke,

  Wat jammer dat je hebt afgesloten met verlies. Hopelijk trekt alles dit jaar weer wat bij. Ik ben ook wel benieuwd (heb je boek gelezen en je cursus afgelopen maart gevolgd) of jij voor je losse aandelen werkt met en stoploss order/stoplimiet order (ik weet het verschil even niet zo goed)? Omdat Galapagos zo daalde was ik benieuwd of jij hiermee werkt of niet en of dit interessant is voor de kleine belegger om toch je risico wat te beperken bij zulke dalingen :)?

  Groeten,
  Esmee

 2. Dividendbelegger

  Het is nu eenmaal niet anders, en eerlijk gezegd verwacht ik dat dit de komende jaren wel vaker gaat voorkomen als je dezelfde aandelen houdt. Je hebt immers weinig spreiding en grote koersstijgingen al meegemaakt.

  Ben benieuwd wat je het komende jaar gaat doen en zal zeker nog een keer terugkomen.

  Succes!

 3. Timothy

  Je schreef in de maandupdate van november “Minimaal 2 wijzigingen. Te beginnen met een goede bestemming voor het contante geld wat nu een beetje rondlummelt op mijn beleggingsrekening.”
  Heb je hier intussen al iets ondernomen?

 4. DutchFI

  Ik zie in de kolom ‘cashdividenden’ alleen Pepsico? Je hebt toch meer dividend aandelen? Waarom staan deze dividenden er niet bij?

 5. Vince

  Ai , risicomanagement! Medio februari stond Galapagos ergens rond de 250 en als ik het goed zie was die positie op dat moment ruim 30% van je portefeuille. Met 11 fondsen in de portefeuille is dat uiteraard veel te veel, maar ja dat zal je wel vaker gehoord hebben. Succes in 2021!

 6. Andre

  Zelf heb ik altijd in beleggingsfondsen en ETF’S belegd met als uitschieter een NN fonds met meer dan 20% rendement en ook andere fondsen in de plus behalve het Black Rock Gold Beleggingsfonds met een negatief rendement van 5% ondanks de gestegen goud prijzen.
  Complimenten voor je uitleg in de 10 daagse cursus.

 7. Sjef

  Hoi Janneke,
  Dank voor je leuke site.
  Wat jammer dat je het jaar hebt afgesloten met een verlies.
  Ik heb je het hele jaar gevolgd en vroeg me af waarom je niet hebt bijgekocht toen de koersen zo laag stonden (bijv. Shell). Dan had je toch je gemiddelde aankoopprijs kunnen verlagen?
  Dit is natuurlijk geen kritiek, maar oprechte belangstelling.
  Ik wens je voor dit jaar een goede gezondheid, veel geluk en natuurlijk een goed rendement.
  Groet,
  Sjef

 8. Lili

  Dank je wel voor je openheid en echtheid! Je boek is 1 van de redenen waardoor ik starte met beleggen. Ik geniet van je blogs en Jaa dat totaal rendement is niet mis gemiddeld over al die jaren! Ik ben benieuwd of je Shell wilt aanhouden en of je nog gelooft in Wait Watchers?

 9. nans

  Oef, dat is minder het eindresultaat.
  Maar het zijn toch 7 goede jaren geweest, dus 1 minder is te dragen.
  Ikzelf ben nu bezig te kijken welke mandjes ik ga spreiden.
  En kijken hoe het dividend in zijn werk gaat.

  Ook wens ik jou een goed 2021.

 10. Rein

  Hallo Janneke, je bent de enige niet met een verlies(je) en als jij nu eens bij Binck (Fundcoach) klaagt dat je je rendement ook wat later dan exact 1 seconde voor 00:00 voor het nieuwe jaar wil terugzien wie weet dat het dan helpt…(heb dat vorig jaar (en eerder) ook al eens aangegeven. Maar dat heeft niet geholpen, misschien dat Saxo wat op de plank heeft liggen…?)

 11. Rutger

  Hi Janneke,

  Mede dankzij jouw boek ben ik enthousiast geworden over beleggen, daarnaast vind ik het ook altijd leuk om je blog te lezen.

  Ondanks dit mindere jaar heb je natuurlijk nog altijd overall een super resultaat waar denk ik veel beleggers jaloers op zijn!

  Ik ben wel benieuwd of jij nog van plan bent om veranderingen aan te brengen in je portfolio. Welke aandelen vind jij op dit moment interessant?

  Zelf heb ik laatst Walt Disney gekocht, omdat ik geloof in de groeimogelijkheden van Disney +. Daarnaast twijfel ik ook over Prosus. hoe kijk jij naar deze aandelen?

  Kortom, ik ben erg benieuwd naar jouw plan voor 2021 en jouw visie op de diverse aandelen.

  Nogmaals dank voor de leuke blog

  Groetjes,
  Rutger

 12. Ineke

  PS: ik heb heel veel gewonnen op Enphase energy (een deel was eind 2017 $ 0,70 waard, vandaag $ 170,00 en stijgt nog steeds, helaas redelijk wat verkocht) en ook hebben Spotify en Amazon het goed gedaan.

 13. Ineke

  Nou Galapagos blijft idd maar laag. Ik heb het voor 132 per aandeel gekocht en heb ondertussen 3k verlies (bijna 40%). Gelukkig heb ik het jaar afgesloten met +65% voor mijn totale pakket. Dankzij vandaag, sta ik dit jaar 6% in de plus, maar dat kan natuurlijk alle kanten op. Ik ben blij als ik jouw verhaal lees, dat ik in het totaal toch nog flink geplust heb, niet zoveel als de twee jaar ervoor, maar ben toch blij.

  • Jeroen

   Jammer Janneke, toch goed bezig over al die jaren. Kopen in de maanden April & Mei heeft mij een rendement van 45% opgeleverd dit jaar (buy when there is blood on the streets). Absolute winnaars Nio van $3.7 naar $50 en Enphase Energy van $30 naar $175. Verwacht van Enphase de komende jaren nog veel, heb dit systeem thuis zelf ook: absoluut top product. Heb en hou zelf ook Shell, ik denk zelf dat er nog meer herstel volgt.. en bijkopen op lage koers.

Reacties zijn gesloten.