Menu Sluiten

Bezweken voor de hypotheek-hype

Dit verhaal hoort eigenlijk niet thuis op deze site, want het is geen belegging die ik in mijn portefeuille kan stoppen. Hij telt dus ook niet mee voor mijn jaarrendement. Toch leg ik je hier graag uit wat ik gedaan heb met mijn geld. Deze maand ben ik bezweken voor de hypotheek-hype.

Omdat in 2006 een aflossingsvrije hypotheek nog helemaal done was en meneer Blondje en ik eigenlijk te weinig verdienden voor het huis dat we – nou ja, vooral ik moest en zou er wonen – wilden kopen, namen wij een deel aflossingsvrije hypotheek met een deel beleggingshypotheek. Daar heb ik geen spijt van: we wonen met heel veel plezier in ‘ons’ huis. We willen of hoeven ook niet te verhuizen, dus wat dat betreft is aflossen niet nodig.

Eerste extra aflossing

Toch heb ik deze maand een eerste extra aflossing op de hypotheek overgemaakt.Ik ben daarin niet de enige. Bij Rabobank, ING en ABN Amro werd tot en met oktober respectievelijk 60, 34 en 33 procent meer vrijwillig afgelost dan in 2012, zo meldt het FD. De piek wordt rond de jaarwisseling verwacht – precies de periode waarin ik nu aflos.

Voor andere mensen kan dat zijn omdat ze gebruik maken van de verruiming van de fiscale vrijstelling voor schenkingen (tot 1 ton belastingvrij, mits gebruikt voor aflossen hypotheek), voor mij speelt de peildatum van 1 januari voor de vermogensrendementsheffing een rol. Ik heb dit jaar plotseling best veel geld, namelijk. Zoiets opschrijven is natuurlijk vragen om ellende, maar ik klop het hierbij drie keer af op onbewerkt hout en ga uit van allerlei doemscenario’s in 2014, waarbij niemand me ooit meer wil inhuren en ik moet leven op boterhammetjes pindakaas.

Freelancer

Toch wil ik het graag ook uitleggen. In mei ben ik begonnen als freelancer en omdat ik net gestart ben, hoefde ik de btw nog niet een keer per kwartaal af te dragen, maar een keer per jaar. Dat is dus geld wat eigenlijk niet van mij is, maar wat ik nog wel heb de komende maanden. De afgelopen jaren heb ik eerst een buffer heb aangelegd op mijn spaarrekening, waarvan ik als ik heel zuinig ben een jaar kan leven.

Daarnaast ben ik begonnen met beleggen en ook op die rekening staat inmiddels zoveel geld als waar ik risico mee wil lopen – voor meer dan de helft heb ik zelfs nog geen geschikte belegging gevonden. Verder leef ik – afgezien van veel leuke etentjes – nogal karig. Ik zou durven beweren dat ik, in financieel opzicht, low maintenance ben.

Hypotheekvrij

Al een flinke tijd geleden las ik het boek Hypotheekvrij van Gerhard Hormann. Hij beschrijft daarin hoe hij zelf zijn hypotheek heeft afgelost. Nu al mijn buffertjes op orde zijn, kon ik hier zelf ook aan beginnen. Het bleek verrassend eenvoudig: een telefoontje naar de hypotheekverstrekker en gewoon storten op het gekregen rekeningnummer. Die tien procent boetevrije aflossing levert ons netto meer op dan wanneer het geld op een spaarrekening blijft staan en het geeft ook een goed gevoel: ons huis is ietsje meer van ons.

Of we dit volgend jaar weer doen, hangt af van de situatie op dat moment. Misschien, als ik niet in het doemscenario van de pindakaasboterhammetjes ben beland.