Menu Sluiten

Eindstand november: 6 procent, blonde belegger is bevroren

bevroren-pixabay-pexelsDe afgelopen maand is mijn rendement van net onder, naar net boven de 6 procent gekropen. De kille getallen: blondje 6,16% versus AEX 3,48%. Mooi dat ik nog altijd voorlig op de spaarrente en op de index, maar ik vermoed dat als ik nu de bruto AEX-index zou bekijken – dat is inclusief dividend –  mijn enthousiasme wel wat zou bekoelen.

Ik zou mezelf niet zijn als ik niet zou focussen op het positieve. Een schitterend rendement, géén verlies, we hebben het hier over mijn echte geld voor later en ondanks Trump ben ik niet door het ijs gezakt! Hoi! Tijd voor warme choco!

Het enige minpunt aan de ijspret is dat ik al een tijdje licht bevroren ben. Er staat nog ruim 6000 euro contant op de beleggingsrekening, nul rente of rendement te vangen. Dat geld moet aan het werk, maar ik ben telkens niet genoeg overtuigd van een volgende zet. O wacht, ook hier kan ik een positieve draai aan geven: ik ga gewoon niet over één nacht ijs.

De volgende actie zit er wel aan te komen hoor. Ik kijk naar:
– het verkopen van de rest van mijn Tesla’s (dat verlies komt vast niet meer boven 0)
– het kopen van een wereldwijde indextracker (ETF)
– het opvolgen van enkele van de ideeën die Patrick Beijersbergen in zijn boek geeft.
– het overhevelen van geld van mijn spaar- naar mijn beleggingsrekening. Beter voor het pensioen en leuk om te kijken of ik op 1 januari met een mooi rond getal kan beginnen.
Zodra ik iets doe, meld ik het meteen.

Enkele opmerkelijke bewegingen in mijn portefeuille afgelopen maand:

– Ahold van +0,5% naar -10%
Een deel ervan zal te maken hebben met het bericht dat het supermarktconcern last heeft van  protectionisme in Oost-Europa. Maar daar tegenover staan berichten over een positief koopadvies en omzetgroei.

+ Berkshire Hathaway van 8,72% naar 22,56%
Ik kan niet helemaal achterhalen waarom. Wellicht opluchting over de rente en financiële instellingen, waar Berkshire groot in zit? Of zie ik iets over het hoofd?

+ Shell van 13,64% naar 19,99%
Verklaring: de stijgende olieprijs en de OPEC-olietalks.

2016-11-30 Portefeuille

 

Bewaren

Bewaren

18 Comments

 1. Clemens Laseur

  Zolang het totaal-resultaat over dit jaar en de jaren daarvoor, waarin je belegt, neen, niet constant nerveus handelt!, positief blijft en in ieder geval boven de bankrente minus de rendementsheffing en inflatie, gaat het toch goed, Janneke!?

  Ja beter kan natuurlijk atijd.

  En voor best, laat staan opperbest, zijn er maar weinigen in de wieg gelegd.

 2. Yvo

  Leuke, herkenbare blog heb je Blondje. Beleggen hoeft heus niet moeilijk te zijn. Mijn ervaring is dat het vooral een kwestie van common sense is, geduld, een beetje geluk, en niet overhaast handelen bij flinke marktbewegingen. Buy and hooooooooold. Da’s zo’n beetje mijn strategie. Begonnen met beleggen in november, 6 jaar geleden, dus dat was wel een lekker laag instapmoment. De spaarrente was toen al de voornaamste reden om naar alternatieven te zoeken. (Ik zou het er nu voor doen overigens.)
  Grote gok genomen als onervaren belegger, en flink ingezet op financials, m.n. ING. Vervolgens als er geld beschikbaar was om te investeren steeds plukjes van dit en van dat gekocht, goed gespreid wel. Niet zozeer wereldwijd, eerder dicht bij huis in bedrijven die ik wat makkelijker kan volgen. In ieder geval niet alles op 1 paard inzetten. Maar wel alleen aandelen, geen opties turbo’s sprinters etc. Mijn portefeuille telt nu 25 namen (2 USD, 1 GBP, rest EUR van AEX/AMX/CAC/BEL/DAX. Vrijwel allemaal Large Caps dus).
  Mijn eeuwige dilemma – ik weet niet wanneer ik moet (en durf) uit te stappen. Slechts af en toe heb ik mijn winst gepakt – en nog nooit verlies durven nemen. Had bijvoorbeeld wellicht m’n winst moeten pakken op Imtech toen het kon – inmiddels dus 100% verlies, nog slechts 3ct van over. Timing is dus wel een dingetje. Staat echter ook tegenover een investering in Aperam – gekocht à €9,50 en moet je de koers nu zien. Alles bij elkaar staat mijn teller momenteel op 6 beleggingen met negatieve rendementen. De rest (flink) in de plus; het (on)gerealiseerde totaalrendement op mijn portfolio sinds het prille begin staat, inclusief herbelegde dividenden, op 80%. En daar ben ik meer dan tevreden over! En als ik het kan…..

 3. ray

  BRK zit in treinen olie enz – de sectoren die het nu goed doen -zie maar naar de dj transport
  ahold zit in consumer staples, 1 v d sectoren die het net slecht doet
  materials, energy industrials zijn de sterke sectoren en dus aandelen die je MOET hebben

 4. Martijn van Essen

  BMW kopen? Ik vond de redenen van Bob Homan erg goed bij RTL. Veel verkoop in Amerika en lage K/W. Ook veel elektrische innovatie. Daar houd je toch van, gezien je Tesla-love?

 5. Koen

  Blondje, ik hield mijn hart ook vast toen Trump gekozen werd, maar achteraf bleek dit een van de beste maanden van het jaar. Whoop whoop! Ook mijn rendement schoot van ca. 3,5% naar over de 6%! Dus dat zal de laatste doorgaans rustig voortkabbelende beursmaand wel een klein beetje inleveren worden. Toch verwacht ik een mooi jaar resultaat! Ben zo klaar met die 0,3% bankrente, die dekken niet eens mijn jaarlijkse bankkosten. Eigenlijk schandalig! Nu nog even verdiepen/inschrijven voor de seminars die je mailde!

 6. Frans

  Goed gedaan! Zelf wil ik van het volatiele (+ stemming 😉 af en heb gekozen voor een paar REITS. Rustig de stabiele maandelijkse dividendjes afwachten en compounden maar. Mijn tijd niet meer besteden aan nerveuze bedrijfsberichten en koerskoekeloeren -er is ook nog een sociaal leven, haha-. Ik vergelijk het met een maandelijks stijgende lijfrente. De bank allang overwonnen.

  • Blondje

   Goh, een REIT. Moest even Googlen, want ik kende het niet! Ik ben zelf helemaal niet bezig met nerveuze bedrijfsberichten gelukkig. Meestal zie ik dat het op de langere termijn wel weer goed komt. En slechts in een enkel gevalletje niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *