bevroren-pixabay-pexelsDe afgelopen maand is mijn rendement van net onder, naar net boven de 6 procent gekropen. De kille getallen: blondje 6,16% versus AEX 3,48%. Mooi dat ik nog altijd voorlig op de spaarrente en op de index, maar ik vermoed dat als ik nu de bruto AEX-index zou bekijken – dat is inclusief dividend –  mijn enthousiasme wel wat zou bekoelen.

Ik zou mezelf niet zijn als ik niet zou focussen op het positieve. Een schitterend rendement, géén verlies, we hebben het hier over mijn echte geld voor later en ondanks Trump ben ik niet door het ijs gezakt! Hoi! Tijd voor warme choco!

Het enige minpunt aan de ijspret is dat ik al een tijdje licht bevroren ben. Er staat nog ruim 6000 euro contant op de beleggingsrekening, nul rente of rendement te vangen. Dat geld moet aan het werk, maar ik ben telkens niet genoeg overtuigd van een volgende zet. O wacht, ook hier kan ik een positieve draai aan geven: ik ga gewoon niet over één nacht ijs.

De volgende actie zit er wel aan te komen hoor. Ik kijk naar:
– het verkopen van de rest van mijn Tesla’s (dat verlies komt vast niet meer boven 0)
– het kopen van een wereldwijde indextracker (ETF)
– het opvolgen van enkele van de ideeën die Patrick Beijersbergen in zijn boek geeft.
– het overhevelen van geld van mijn spaar- naar mijn beleggingsrekening. Beter voor het pensioen en leuk om te kijken of ik op 1 januari met een mooi rond getal kan beginnen.
Zodra ik iets doe, meld ik het meteen.

Enkele opmerkelijke bewegingen in mijn portefeuille afgelopen maand:

– Ahold van +0,5% naar -10%
Een deel ervan zal te maken hebben met het bericht dat het supermarktconcern last heeft van  protectionisme in Oost-Europa. Maar daar tegenover staan berichten over een positief koopadvies en omzetgroei.

+ Berkshire Hathaway van 8,72% naar 22,56%
Ik kan niet helemaal achterhalen waarom. Wellicht opluchting over de rente en financiële instellingen, waar Berkshire groot in zit? Of zie ik iets over het hoofd?

+ Shell van 13,64% naar 19,99%
Verklaring: de stijgende olieprijs en de OPEC-olietalks.

2016-11-30 Portefeuille

 

Bewaren

Bewaren

Share Button