Menu Sluiten

Blondje verslaat AEX opnieuw: 12 procent over heel 2016

BlondjeverslaatAEXopnieuw2016Voor het 3e jaar op rij heb ik met mijn blonde beleggingen meer rendement geboekt dan de AEX. Net als in 2014 (+25%) en 2015 (+24%) leverde mijn portefeuille meer op dan een belegging in de AEX gedaan zou hebben.

De EUR 30.913,71 die ik eind 2015 op mijn beleggingsrekening had staan, is in 12 maanden aangegroeid tot EUR 34.564,15. Toch best fijn om geld te kunnen verdienen met zoiets leuks als het volgen van de aandelenmarkt!

Een groot deel van het jaar hing mijn rendement rond de 6 procent. De afgelopen maand is dat rendement nog even snel verdubbeld van 6 naar 12 procent. Of het nou een Trump-rally of ‘gewoon’ een eindejaarsrally was: het is een prachtig rendement om 2016 tevreden mee af te sluiten.

De precieze cijfers over 2016:  Blondje +11,81% vs. AEX +9,36%

De hoogste spaarrente was dit jaar nog geen procent, dus zijn mijn beide doelen bereikt: beter dan de AEX en beter dan de spaarrente.

Ik wens je vanavond een mooie avond met prachtig vuurwerk, op naar 2017!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

14 Comments

 1. Hans

  Dag Janneke,

  Prachtige resultaten en een mooi blog. Ik vind het mooi om te zien hoe open en eerlijk je laat zien met hoeveel geld je belegt en waarin.
  Ikzelf moest het doen met 2%, waar ik op zich niet rauwig om ben want het is positief en mijn eerste jaar.
  Wat ik mij afvroeg is, gebruik jij ook nog andere tools als binck om je rendement bij te houden/analyseren/ proberen te voorspellen?

  • Blondje

   Dag Hans! Dank je! Prima rendement ook, 2% is meer dan een spaarrekening waar je geld anders had staan te verpieteren. Ik maak eigenlijk nooit een voorspelling van mijn rendement, maar blijf kijken naar de individuele aandelen die ik in portefeuille heb en of ik die nog interessant vind. Vorig jaar was het heel makkelijk om mijn rendement te berekenen, want ik heb niet bijgestort. Ik hoefde dus alleen naar begin-vermogen bij het slot op 31-12-2015 te kijken en het vermogen op 31-12-2016. Handig, want de transactiekosten zijn er dan al vanaf. Verder gebruik ik geen tools voor het rendement.

 2. Clemens Laseur

  Goedenavond Janneke,

  Drie jaar op rij een prima resultaat.

  Van harte gefeliciteerd!

  Je hebt nu een waarde van 34.564,15 per 31 december 2016.

  Met welk bedrag begon je en heb je tussentijds ook nog geld bijgestort?

  De eerste twee handelsdagen van 2017 leverden al weer een record voor de AEX.

  So far so good dus.

  Ik wens jou verder alle succes met je beleggingen.

 3. Ilse Heemskerk

  Mooi hoor. Ik ben na het lezen van jouw blogs in juli begonnen met beleggen en sluit het (half) jaar af met 19% rendement. Geen idee of ik het spelletje nu snap of dat dit valt onder beginnersgeluk. We gaan het zien in 2017. Ook dan zal ik je op de voet volgen!

  • Blondje

   Wauw, wat goed! Beleggen blijft toch voor een groot deel geluk, denk ik. Het enige wat je echt zelf in de hand hebt is spreiden en niet teveel handelen.

   • Ilse Heemskerk

    Sinds de Starten met Beleggen bijeenkomst heb ik nu zo’n 40% in ETF’s zitten. Die doen zo’n 1,5%, de aandelen meer dan 25%. Een beetje meer risico legt me vooralsnog geen windeieren. Maar je hebt gelijk hoor, spreiden is sowieso handig.

 4. Pieter

  Mooi resultaat! Paar vraagjes: waarom vergelijk je jouw portefeuille met de AEX terwijl 1/3 van jouw beleggingen uit de S&P500 komen? Welk deel van jouw resultaat is gedreven door valutaeffecten? In hoeverre heb je bij de berekening van jouw rendement rekening gehouden met transactie- en bewaarkosten? Hoe kijk je aan tegen het risicoprofiel van jouw portefeuille en ben je van mening dat het risicoprofiel van jouw portefeuille in 2016 in voldoende mate gecompenseerd is door het iets hogere rendement t.o.v. de AEX (en S&P500 gecorrigeerd voor valutaeffecten)? Specifiek ten aanzien van Galapagos (16% van jouw portefeuille), ben ik benieuwd waarom je een dusdanige positie in dit bedrijf hebt? Ten slotte, waarom kies je (zeker ook gelet op het belegd vermogen) voor het beleggen in een maandje met een zeer beperkt aantal individuele aandelen, en niet voor, bijvoorbeeld, indexfondsen of ETF’s met een wereldwijde spreiding in aandelen, obligaties en vastgoed?

  • Blondje

   Zo, dat zijn behoorlijk wat vragen!
   1. Waarom AEX? Dat leg ik uit in dit artikel.
   2. Transactie- en bewaarkosten zijn verwerkt in het rendement.
   3. Risicoprofiel & compensatie: heel tevreden over.
   4. Galapagos: zoek even via het vergrootglas rechts boven aan deze site, ik schrijf vaak over Galapagos. Korte versie: ik ben enthousiast over bedrijf en had eerst zelfs nog dubbel zo grote positie. Toen winst genomen, want koers was enorm opgelopen.
   5. Ik kies voor individuele aandelen omdat ik dat leuk vind. Neemt niet weg dat ETF’s interessante instrumenten zijn met grote spreiding tegen veelal lage kosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *