Menu Sluiten

Eindstand mei: Voor het eerst in de plus dit jaar

marseilleIk moest er vijf maanden op wachten, maar nu vertoont mijn portefeuille een heeeeel voorzichtig plusje (+0,65%). De blonde portefeuille loopt wel achter bij de AEX, die 1,37% hoger staat dan begin dit jaar.

De afgelopen maand heb ik geen wijzigingen aangebracht in de portefeuille. Het belangrijkste werk is gedaan door de flink opgelopen koersen van Galapagos en Netflix. Eerst Galapagos. Daar liep mijn verlies in één maand terug van ruim 30% naar nu zo’n 9%. De waarde van mijn positie is nu nog EUR 3.883,50. Niets om treurig van te worden, want als ik even uitzoom en kijk naar wat mijn belegging me sinds het innemen van de positie heeft opgeleverd, dan staat de teller nu op EUR 3.968,00 (zie plaatje Jaarresultaat per fonds).

Oorzaken van de stijging: Galapagos start een nieuw onderzoek naar een geneesmiddel tegen taaislijmziekte (cystic fibrosis) en krijg daarvoor USD 10 mln van partner AbbVie. Bovendien krijgt Galapagos bij iedere mijlpaal die er bereikt wordt in de ontwikkeling van een cystic fybrosis-medicijn mijlpaalbetalingen van AbbVie, die tot USD 600 miljoen kunnen oplopen. Fors meer dan het eerder afgesproken maximum van USD 350 miljoen.

Jackpot

Daarnaast was er het bericht dat Galapagos z’n cash wil spenderen aan het doen van overnames. Gezocht wordt naar biotechbedrijven met een medicijn dat al op patiënten wordt getest.

Bovendien was er goed nieuws over het reumamedicijn Filgotinib, dat goedgekeurd werd voor fase 3-tests op patiënten. In september vorig jaar haakte de Amerikaanse farmaceut AbbVie nog af als koper van dat medicijn. Dat gaf toen een flinke dreun aan de koers van Galapagos, terwijl CEO Onno van de Stolpe destijds aangaf ‘verheugd’ te zijn over het afhaken, en een aantal maanden later een veel betere deal sloot met nieuwe partner Gilead. Bij het recente nieuws over de goedkeuring voor de fase 3-tests, deed Van de Stolpe opnieuw een leuke uitspraak (in het FD), over het potentieel van Filgotinib: “Als het op de markt komt, is dat de jackpot.” Als belegger vind ik dat een heel mooie reden om de aandelen voorlopig in mijn portefeuille te laten.

Netflix

Na een behoorlijke koersval, worden mijn Netflixjes sinds half mei weer gestaag meer waard. Wat daar nou precies de oorzaak van is, kan ik alleen maar gissen. Mogelijk heeft het feit dat 3 verschillende analisten bijna tegelijkertijd positieve rapporten uitbrachten over het aandeel ermee te maken. Of het bericht dat Netflix vanaf september start met het streamen van alle Disney-films. Daardoor lijken de zorgen over de concurrentiekracht weer even naar de achtergrond verdwenen. Ondertussen binge watch ik me een ongeluk (Grace & Frankie, Marseille, The Killing (ja, nu pas ja), Love) terwijl m’n Netflix-positie de afgelopen maand opkrabbelde van een verlies van bijna 25 procent, naar een min van ruim 12 procent. Wie weet belanden ze wel weer in de plus, als ik nog even door-binge.

Mijn portefeuille

Tot slot: hieronder de volledige inhoud van mijn portefeuille.
2016-06-01 Portefeuille

PS:
Ik stond in het FD afgelopen weekend, in een artikel over de valkuilen voor beleggers.

3 reacties

 1. Ivo

  Héy blondje!
  Als eind 20tiger ben ik voor het eerst gestart met beleggen. Een bescheiden eerste bedragje apart gezet, 3 posities genomen en eerste bescheiden successjes zichtbaar (+5.5%). Mede op basis van jouw blog gekozen voor de lange termijn, ‘blue chips’ strategie – met bedrijven die ik begrijp en waar ik achter sta, en die ik (met geduld voor lange termijn) in de gaten houd. Benieuwd hoe ik hier over een jaar over praat! 🙂
  Waar ik nog benieuwd naar ben is je mening over trackers. Die worden mij linksom en rechtsom aangeraden als veilige ‘backbone’ voor je portefeuille… ik snap wat het zijn en wat ze doen; wat zijn jouw ervaringen?
  Groeten,
  Ivo

Reacties zijn gesloten.