Menu Sluiten

Brexit. Wat kan ik nu het beste doen met m’n aandelen? Kopen of verkopen?

clown-fear-horrorDe Britten hebben gekozen voor een Brexit. Wat kan ik nu het beste doen met mijn aandelen? Bijkopen, verkopen, even afwachten, short gaan om te profiteren van een daling? En had ik niet al veeeeel eerder bescherming moeten inbouwen?

Ik ga op zoek naar de antwoorden, wie weet heb jij er ook iets aan. Heb je een vraag, stel die dan in de comments.

Ik rekende helemaal niet meer op een Brexit en deed dus vooraf niets. Had ik niet al veel eerder bescherming moeten inbouwen?
Mijn beleggingen in Amerika zijn al bescherming genoeg, vindt Apriori Reason op Twitter.

Ook Bob Homan (ING Investment Office) stelt me gerust. “Op dit soort binaire gebeurtenissen kan je je slecht voorbereiden. Als je voor dit soort gelegenheden alle risico afbouwt, is de kans groot dat je nooit belegt en geen rendement maakt. Een neutrale weging van aandelen leek ons dan ook gepast. De wereldwijde spreiding levert nu echt resultaat op. Alleen al de veel sterkere dollar dempt de verliezen voor Europese beleggers die wereldwijd beleggen.” Volgens Homan had je als verstandig belegger eigenlijk ook in staatsobligaties moeten zitten. “Staatsobligaties van de EU kernlanden zijn nog steeds negatief gecorreleerd met risicovollere belegging en dempen de koersverliezen.”

Selwyn Duivestijn (Marktgevoel) vindt juist dat ik het totaal verkeerd heb aangepakt. “Je had inderdaad al eerder bescherming moeten inbouwen. Dit event stond al maanden op de agenda en hier was al een flinke tijd van tevoren op te handelen. Altijd het zekere voor het onzekere nemen. Een simpele hedge of even tijdelijk liquide zijn is niet erg, als je daardoor een hoop verlies bespaart. Ook het schrijven van call opties met de hoge optie-premie zou een goede keuze zijn geweest. Een deel van de potentiële winst inleveren is niet erg, als je daardoor minder risico loopt bij een onverwachte daling.”

Moet ik alsnog een bescherming inbouwen? Hoe dan?
Homan vindt dat niet nodig. “Nee, in  mijn ogen niet. We kijken juist met kopersogen naar de markt. We laten wel eerst het stof neerdwalen, maar zullen volgende week zien of gedaalde rentes op EU kernlanden aanleiding zijn om de rentegevoeligheid van het obligatiestuk van de portefeuille verder af te bouwen en in tweede instantie of we aandelen bijkopen.”

Ook Nico Bakker (BNP Paribas Markets) vindt dat ik even rustig moet afwachten. “Wat een bewegingen he! Soms doet de markt heel raar…. Maar kijk eens goed….vorige week stond de beurs ook op dit niveau, toen was er toch ook geen paniek? Kortom, laat vandaag de rook even optrekken en overzie dan de speelvelden…er zijn nog volop koopkansen.”

“Mosterd na de maaltijd”, stelt Selwyn Duivestijn: “Nu bescherming inbouwen is te laat en lijkt mij onnodig. Short gaan is eveneens te laat. Ik zorg echter zelf altijd voor een goede spreiding tussen long- en shortposities. Zoals je sterke en gezonde bedrijven selecteert om te kopen, kun je continu aandelen short gaan waar het tegenovergestelde gebeurt. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan en kun je in zowel opgaande, als dalende markten presteren.”

Zou ik nu short moeten gaan? Zo ja: waarop? Zo nee: ben ik te laat? Betekent dat dat de daling alweer voorbij is?
Bob Homan: “Zie vorige vraag, nee dus. We kijken met kopersogen. We moeten niet vergeten dat dit een politieke crisis is en niet een systeemcrisis zoals bijvoorbeeld bij Lehman.”

Duivestijn vindt short gaan nu ook te laat. Continu voor een goede spreiding tussen long- en shortposities zorgen is het beste, stelt hij.

Technisch analist Royce Tostrams (Tostrams) ziet ook niets in short gaan. “Alle beurzen zijn  fors lager geopend, maar in de loop van de ochtend is een deel van de openingsverliezen weer ingelopen.  Beleggers waren bang voor een grote crash, maar dat is dus niet gebeurd.  Het belangrijkste ijkpunt vandaag rond 414,51 (low van vorige week) werd bij de opening wel gebroken, maar daarna weer ingelopen.”

Kopen op lagere niveaus, zou Warren Buffett zeggen. Goed idee? En wat zou er dan nu op mijn kooplijst moeten staan? (Die van mij is een beetje blanco.)
“Ja, goed idee om bij te kopen”, zegt Bob Homan. “Omdat markt over hele linie hard naar beneden gaat, zullen we, indien we kopen, marktbreed bijkopen.

Er zijn inderdaad volop koopkansen, geeft technisch analist Nico Bakker aan.

Royce Tostrams is het daarmee eens. “Zo te zien biedt de markt op de lagere niveaus wel kansen.  Een paar mogelijke koopkandidaten: Ahold, ASML, BESI, Heineken, ING, TomTom, Unilever, Wessanen en Wolters.” (Wil je alle details van de analyse van Royce lezen? Zijn blog van vandaag is eenmalig gratis te lezen.)

Selwyn Duivestijn geeft me een paar ideeën: “Vanmorgen was een goed koopmoment. Als de paniek het grootst is kun je een goede slag slaan. Op de kooplijst lijkt mij KPN, BAM, SBM Offshore en ASR niet misstaan.”

Wat doe je zelf nu?

Duivestijn: “Ikzelf heb een continue balans tussen long- en shortposities. Ik verlies op mijn longposities, maar verdien aan de shorts. Omdat de shortposities harder dalen dan de longposities wordt er verdiend. Ik vind dat meer beleggers zo zouden moeten denken.”

Bob Homan: “Persoonlijk beleg ik niet. Heel bewust wil ik voorkomen dat psyche over eigen geld een rol gaat spelen bij beslissingen die je neemt voor de klantportefeuilles. Het is in mijn ogen juist de kracht van vermogensbeheer dat je de emotie er voor een deel uithaalt.”

Hier de uitslag van wat jullie doen. Tenminste, de mensen die stemden via Twitter:

Ikzelf, als blonde belegger, check af en toe mijn portefeuille, waar het een verdrietige boel is. Verder surf ik over het web om wellicht nog een idee voor een mooi koopaandeel te vinden, verbaas ik me over al het nieuws dat naar buiten komt (Cameron die aftreedt!) en probeer ik dit blog tot een goed einde te brengen. Naar alle waarschijnlijkheid verander ik niets in mijn portefeuille vandaag. Wat ook een goed ding kan zijn, denk ik, omdat ik in ieder geval niet op een heel laag punt verlies hoef te nemen. Mijn emoties hebben zo ook weinig effect op mijn beleggingen :-))

Heel veel dank aan Bob Homan, Royce Tostrams, Nico Bakker en Selwyn Duivestijn voor het delen van hun kennis en tijd!

3 Comments

  1. Rob Staalstra

    Ha Janneke,

    Rente laag houden is het favoriete instrument geweest van de centrale banken om de markt te stabiliseren. Door de Brexit duurt de onzekerheid voor de financiële markten nog minimaal twee jaar extra. In de zoektocht naar rendement zal TINA dus langer en harder moeten investeren in zaken die nog een kans maken op een positief rendement.. TINA staat zoals je weet voor There Is No Alternative. En het lijkt logisch dat de continentale aandelen daar het meest van profiteren. In mijn ogen zullen we na de stabilisatie, maar die is eigenlijk al aan de gang, dus nog een paar jaar vrolijk verder doorgaan met het opblazen van de aandelen en vastgoed bubbel, met om het jaar een nieuw exit referendum om de gemiddelde aanschafprijs laag te houden.

  2. Tjalling

    De gehele beleggingswereld inclusief ikzelf verwachtte een bremain. Ben maar gaan kopen na de opening van de beurs en dat is grotendeels goed gegaan, alles wat ik vanochtend heb ingeslagen in de ‘uitverkoop’ staat nu alweer hoger. Het viel me op dat de meeste pijn bij opening vanochtend kwam, het is toch minder slecht als gevreesd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *