Menu Sluiten

Eindstand juni 2017: 8 procent rendement. Normaal fantastisch, maar nu valt het me toch tegen.

zuurIn de eerste zes maanden van dit jaar heeft de blonde portefeuille 7,91 procent rendement opgeleverd. Normaal gesproken is dat natuurlijk fantastisch, maar nu valt het me toch een beetje tegen. Waarom? Omdat ik tot en met vorige maand nog een rendement van 12,61 procent kon noteren!

Ik probeer mezelf op te peppen.
‘Kijk naar de AEX, die toch zwaar achterblijft met een rendement van 4,96 procent!’
‘Halló-ho! Acht procent is nog steeds vér boven de spaarrente, dat was toch ooit je doel?’
‘Stel je niet zo aan. Vorig jaar had je eind juni nog maar 0,9 procent en daar hing je toen zelfs de vlaggen voor uit!’
Het blijft zuur.

Ik had Ahold moeten verkopen, toen ik er de kans voor had. Maar deze maand nam Amazon Whole Foods over en daardoor wordt er flinke prijsconcurrentie verwacht voor Ahold. Klets! Ruim 16 procent lager dan aan het begin van het jaar. Nu afscheid nemen of juist bijkopen? Die vraag komt op het lijstje ‘Zeer Binnenkort Echt Eens Goed Uitzoeken’.

Op datzelfde ZBEEGU-lijstje staat nu al maanden Shell te jengelen. Eerst wilde ik ze verkopen, toen dacht ik ze te gaan aanmelden voor het Follow This-initiatief, zodat het bedrijf werk van duurzaamheid zou gaan maken. Nog altijd niets gedaan en wel een aandeel dat nu 7,5 procent lager staat. Houden voor het dividend? Snel er vanaf? ZBEEGU!

En wat gebeurt er bij Galapagos?! Vorige maand nog meer dan 20 procent in het groen en nu is die winst gehalveerd. Ik neig naar bijkopen, maar ja, voor ik dat doe wil ik dat Echt Eens Goed Uitzoeken.

En dan dat Gender Diversity-ding. Tot nu toe heeft beleggen in deze index van bedrijven met meer vrouwen aan de top me niet verder vooruit geholpen. Zouden ze dit bedoelen als ze het over de ‘krabbenmand’ hebben?

Ik zoek het uit. Echt. Zeer Binnenkort.

Ha, ik voel me al beter. Best mooi toch, bijna 8 procent rendement? 😉

 

Mijn portefeuille:

2017-07-01 Portefeuille

Bewaren

14 reacties

 1. renee

  Hoi Janneke, ik zou Ahold Delhaize verkopen na de kwartaalcijfers, dan verwacht ik een kleine stijging. Het blijft een fonds met een positieve verwachting maar daar blijf het bij.
  De vechtmarkt in de VS wordt met de dag groter op retail gebied. Dat gaat het niet worden ben ik bang.

  In ruil daarvoor zou ik eens kijken naar Alibaba of Tencent. Ik denk dat het verlies van Ahold Delhaize dan heel snel weg is en van die aandelen verwacht ik veel en veel meer in de komende jaren.

 2. Frank

  Dag Janneke,

  Allereerst compliment voor jouw site BBB!

  Wat vind jij van BE Semiconduct? Ik ben er tot nu toe heel tevreden over.

  Vriendelijke groet

  • Blondje

   Prachtig bedrijf, hele mooie koerswinst al achter de rug, maar misschien zit er nog wel iets meer in.

 3. Marly Mulders

  Hoi Blondje,

  Ook bij mij vergelijkbaar koersresultaat. Maar ik blijf volhouden aan mijn beleggingsvisie, dan geloof ik heilig in dat het resultaat vanzelf weer terugkomt.

 4. Belegger Sjors

  Helemaal niet slecht! Mijn Robeco-fonds staat sinds begin dit jaar op ‘slecht’ 3,5 procent rendement. En daar gaat dan ook nog een paar procentpunt beheerkosten vanaf. Kan ik misschien toch beter jouw portefeuille gaan volgen! 😉

  • Blondje

   Mag je altijd doen, maarreh… het kan ook bij mij een keer minder goed uitpakken he. Bijvoorbeeld als de (bio)techaandelen fors gaan dalen. Maar voorlopig gaat het lekker.

 5. Ilse

  Herkenbaar. Ik vond Q1 super en heb mijn winst in Q2 ook zien teruglopen. Diversity heb ik ook gekocht maar staat strak in het rood. Easyjet is vooralsnog de winnaar van 2017. 53% winst in 5 maanden….

 6. Pieter

  Never sell Shell, bijkopen! Demografie is je vriend. De vraag naar olie blijft toenemen (5-10 jaar), de energietransitie zal van kolen via gas (Overname BG!) naar zon/wind lopen (10-25 jaar). Rustig afwachten, bijkopen, dividend pakken tenzij je daadwerkelijk overtuigd raakt van een beter rendement elders maar dat blijft lastig.

  Zelfde voor Ahold, gaan zij zich totaal laten overrompelen door Amazon in de gebieden waar zij zitten in de VS? Is het niet juist een sterk teken dat Amazon toegeeft dat je fysieke winkels nodig hebt en heeft nu net Ahold daar al jarenlang bewezen dat ze de strijd met de concurrentie (Walmart, ALDI, LIDL) aankan?

  Hoe denk je over een mogelijke correctie? En zo ja, wat doe je eraan om je ertegen te wapenen?

  Bedankt voor al je leuke posts, zeer bewonderenswaardig om je investerings-sores/blijdschap zo te delen!

  • Blondje

   Ik ben me altijd bewust van het risico dat er een correctie komt, maar ik doe niets om me er tegen te wapenen. Ik ga er vanuit dat het op de langere termijn wel weer goed zal komen, dus dat een correctie een koopmoment zal blijken te zijn. Nu alleen nog zien of ik, áls die daling komt, ook zo stoer ben om te doen wat ik nu zeg 😀

 7. Clemens Laseur

  Hoi Janneke (verwend nest!?),

  Wat bedoel je precies met:
  Shell “aanmelden voor het Follow This-initiatief”?

  8% rendement!
  Hiervoor geldt: een tevreden mens is zijn, haar in jouw geval, vrijheid waard.

  Ik lees het wel van je.

  Met vriendelijke groet.

Reacties zijn gesloten.